שתף קטע נבחר
 

המדריך המלא לקבלת חוות דעת שנייה מרופא

קופות החולים מאפשרות כמעט לכל מטופל לגשת לרופא מומחה ולקבל חוות דעת שנייה. התייעצות עם רופא נוסף חיונית במיוחד אם עומדים לפני ניתוח חשוב ומפחיד או טיפול פולשני - או כאשר אינכם בטוחים שהרופא מציע לכם את הטיפול המתאים. מדריך: איך בוחרים את המומחה, מתי צריך לשקול טיפול בחו"ל, ממה צריך להיזהר וכמה זה עולה

מתי חשוב לקבל חוות דעת שנייה? מה עושים לפני שפונים לייעוץ? איך יודעים למי לפנות? ולמי לא לפנות? 
ייעוץ בחו"ל? מה לשאול את הרופא? כשחוות הדעת השנייה סותרת המלצת הרופא כמה עולה לקבל חוות דעת שנייה? 
מה נותנת קופ"ח כללית מה נותנת קופ"ח מכבי מה נותנת קופ"ח מאוחדת מה נותנת קופ"ח לאומית 
פעם זה היה לוקסוס של עשירים: מטופל שביקר אצל רופא וקיבל ממנו המלצה לטיפול, קבע לעצמו תור אצל מומחה נוסף כדי לקבל חוות דעת נוספת - תמורת תשלום נדיב.

 

בשנים האחרונות חוללו הביטוחים המשלימים של קופות החולים מהפכה של ממש בתחום, ואיפשרו גם למי שהפרוטה אינה מצויה בכיסו לפנות לרופא נוסף כדי לקבל חוות דעת שנייה. "ליותר מ-70% מהאוכלוסייה יש ביטוחים משלימים. מרבית האוכלוסייה יכולה לבקש ולקבל חוות דעת שנייה בעלות נמוכה יחסית", אומר דני אנג'ל, מנהל השיווק של אסותא.

 

רובנו אולי זכאים לקבל חוות דעת נוספת במימון קופת החולים, אבל לא תמיד נהיר לנו מה זה בדיוק אומר, איך ומתי אפשר לקבל חוות דעת שכזו ולמי צריך לפנות.

 

מתי חשוב לקבל חוות דעת שנייה?
כשאינכם בטוחים שהרופא שלכם בחר בדרך הטיפול הנכונה, במיוחד כשמדובר במחלה מתמשכת וכשאין שיפור במצבכם הבריאותי. ייעוץ נוסף כדאי לקבל גם אם הרופא המליץ לכם לעבור ניתוח או טיפול פולשני.

 

חולים שמטופלים לאורך זמן במחלקות כמו גריאטריה, דיאליזה או אונקולוגיה - נוטים לחוש לעיתים שהרופאים אינם מעניקים להם עוד את מלוא תשומת הלב והטיפול הקפדני שלו הם ראויים. לכן, גם לחולים כאלה מומלץ להיוועץ ברופא חיצוני שיעריך את אופן הטיפול בהם.

 

אבל לא תמיד צריך להתעקש על חוות דעת נוספת. אם נשלחתם לניתוח דחוף, בזבוז זמן יקר על מציאת הרופא האופטימלי עלול לסכן את חייכם.

 

חזור למעלה
מה עושים לפני שפונים לייעוץ?

הצטיידו במכתב של הרופא המטפל לרופא שבו בחרתם להיוועץ. את המכתב הזה חייב הרופא לתת לכם על פי חוק. חשוב שתגיעו לחוות הדעת השנייה עם תיק רפואי מסודר ככל האפשר, שכולל בדיקות, צילומים ובדיקות MRI. החוק מחייב את בית החולים לספק לכם העתק מלא, בתשלום, של כל התיק הרפואי שלכם.

 

לכך יש לצרף רשימה של כל התרופות שאתם מקבלים וגם קיבלתם בעבר. קיבלתם תרופות שגרמו לתופעות לוואי? ציינו גם אותן.

 

ד"ר אורנה אופיר, מנהלת בית החולים השיקומי-גריאטרי 'מגדל הזהב' בבת ים, ממליצה לומר לרופא או למזכירתו כבר במהלך קביעת התור שאתם מגיעים לחוות דעת נוספת. למה זה חשוב? כי ישנם רופאים, אונקולוגים לדוגמה, שמקצים לחוות דעת שנייה פרק זמן כפול מזה שהם מייעדים לביקור רגיל.

 

"חשוב להגיע לרופא הנכון עם תת ההתמחות הנכונה כבר בביקור הראשון", מדגיש דני אנג'ל. חשוב לזכור, שחוות דעת נוספת תעלה לכם כסף - ולכן עליכם לנצל כראוי את כל הזמן העומד לרשותכם.

 

חזור למעלה
איך יודעים למי לפנות?
רופאים נוטים להמליץ למאושפזים שמעוניינים בחוות דעת שנייה לעדכן בכך את מנהל המחלקה או את הרופא המטפל. דר דורון כרמי, רופא ילדים ומנהל הביטוחים המשלימים של כללית, הוא חסיד גדול של ייעוץ בתיאום עם הרופא המטפל או רופא המשפחה: הרופאים הראשוניים, רופאי משפחה וילדים, הם מומחים בפני עצמם ומכירים את המטופל טוב מכל רופא. הם יכולים להתאים למטופל את הרופא המקצועי שבו מומלץ להיוועץ. אם לא נפתרה הבעיה, יש מקום לשקול עם הרופא הראשוני פנייה לרופא נוסף - מנהל מחלקה או בעל שם בתחום ספציפי.

 

עם זאת, עדינה מרקס, מנכל 'האגודה לזכויות החולה', מדגישה: בשום אופן אל תציעו למנהל המחלקה את האופציה לבחור במי להיוועץ. הייעוץ נועד לך, החולה, ולכן אתה זה שצריך לבחור.אז כיצד יש לנהוג? כל מקרה לגופו. קחו בחשבון שחלק גדול מהרופאים הבכירים יסרבו להגיע לבית חולים כדי לייעץ לכם, ללא הסכמתו של מנהל המחלקה בה אתם מאושפזים. רופא מנוסה, שמלווה את המשפחה לאורך שנים, יוכל לסייע לכם למצוא את הרופא המתאים - ואפילו לבצע עבורכם בירורים אצל הקולגות.

 

פנייה למוקדים של בתי חולים פרטיים, כמו אסותא והמרכז הרפואי בהרצליה, יכולה להניב שמות של רופאים המרבים לנתח בבתי חולים אלו בתחומים שונים. אם אתם מעוניינים להתייעץ לגבי ניתוח ספציפי (למשל, ניתוח בכיס מרה), נסו לברר איזה רופא מבצע הכי הרבה ניתוחים מהסוג הזה. גם גלישה באינטרנט - לאתרים של בתי חולים, קופות חולים, בתי ספר לרפואה ומדריכים רפואיים בעולם - עשויה להועיל.

 

אפשר כמובן לפנות ליועצים שאינם משתייכים למערכת הרפואית, אך מכירים אותה על בוריה. הרב אלימלך פירר מבני-ברק נחשב ליועץ המוכר מכולם, אך התור ארוך וקשה מאוד להגיע אליו. פנייה לאחד מעוזריו יכולה לזרז את התהליך ולהנפיק שמות של רופאים שהרב מפנה אליהם מטופלים. במגזר החרדי יש יועצים רבים נוספים, כמו הרב בני פישר מירושלים והרב חנניה צ'ולק מ'עזר מציון'.

 

חברת 'דעה שנייה', בראשות אלדד הלוי, מנסה בימים אלה לבנות מאגר של הקבוצה האיכותית ביותר של רופאים בישראל: כ-80 מומחים מ-15 תתי-התמחויות, אליהם יופנו מנויים בשירותי הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח או במוקדי הטיפול הביתיים לצורך קבלת חוות דעת שנייה.

 

ואם כל זה לא מספיק, אז קיימת שיטת 'מפה לאוזן' הישנה והטובה: דברו עם חברים, רצוי כאלה העוסקים או מקורבים לתחום הרפואה, ובקשו מהם המלצות על רופא מתאים.

 

חזור למעלה
ולמי לא לפנות?

עדינה מרקס ממליצה לא להיוועץ ברופא נוסף מאותה מערכת. אם אתם מטופלים בבית חולים מסוים חפשו רופאים מבתי חולים אחרים. למה זה משנה? מפני שלא סביר שרופא מאותו בית חולים יסתור את עמיתו וייתן לכם חוות דעת אחרת, גם אם יש מקום לעשות זאת.

 

יתרה מזו, אם ביקשתם ממומחה חיצוני לבקר אתכם בבית החולים, שוחחו עימו מחוץ למחלקה - בפרוזדור או בקפיטריה. כשתשוחחו בצורה דיסקרטית, מבלי שהרופאים והאחיות מקשיבים לשיחתכם, יוכל המומחה לומר לכם בחופשיות את דעתו. זה חשוב במיוחד אם יש למומחה ביקורת על המחלקה שבה אתם מאושפזים.

 

חוות דעת שנייה הרי נדרשת במקרים מסובכים וקשים יחסית. לכן, אל תהססו לפנות לרופא שאינו חבר בקופת החולים שלכם, גם אם משמעות הדבר היא שהביקור אצלו לא יסובסד על ידי הקופה. אם החלטתם שזה הרופא המתאים עבורכם - לכו אליו.

 

היזהרו מרופאים הנוטים לומר: תבוא אלי והכל יסתדר. רוב הסיכויים שרופאים מהסוג הזה יתעניינו קודם כל באפשרות להרוויח מהטיפול בכם, ופחות ברווחתכם ובאיכות חייכם.

 

חזור למעלה
ייעוץ בחו"ל?
חוץ-לארץ איננו הפתרון האולטימטיבי לכל בעיה רפואית. מי שלא יכול להרשות לעצמו לבזבז כסף על טיסה ובדיקה אישית במרפאה בחול, צריך לקחת בחשבון ששום ועידת וידאו - משוכללת ככל שתהיה - אינה דומה לבדיקה אישית בידי רופא.

 

עם זאת, יש לשקול להתייעץ עם רופא בחול כאשר מדובר במחלות נדירות, בניתוחים שמבוצעים בארץ רק לעיתים רחוקות, או במקרה שקיבלתם המלצה לעבור טיפול דרמטי כמו השתלת לב או כריתת גפיים (באלו מצבים מאפשרות קופות החולים טיפול בחו"ל - ראו בהמשך).

 

חזור למעלה
מה לשאול את הרופא?
סוג השאלות שיש לשאול כשבאים לקבל דעה שנייה שונה מהשאלות שצריך להפנות לרופא המטפל הרגיל. אלה השאלות שכדאי להפנות לרופא הנוסף:
  • מהו הטיפול המקובל במקרה שלי?
  • האם טיפול אחר יועיל באותה מידה? האם יש טיפול חדש?
  • נניח שאבצע את הטיפול עליו המליץ לי הרופא המטפל, מה אתה חושב שתהיה התוצאה?
  • האם הממצאים האובייקטיביים מצדיקים את האבחנה הראשונה?
  • האם האבחנה ודאית? האם אפשר לפרש אותה אחרת?
  • האם הטיפול המוצע על ידך נוגד או משלים את הטיפול המומלץ?
  • מהם הסיכונים והסיכויים בכל אחת מהאלטרנטיבות?
  • האם יש תופעות לוואי לטיפול עליו אתה ממליץ?

את ענייני הכספים (איפה יבוצע הטיפול שאתה ממליץ עליו וכמה זה יעלה לי) תשאירו לסוף - כי כשבאים לקבל חוות דעת שנייה, חשוב להתמקד בראש ובראשונה בבעיה ובאופן הטיפול בה.

 

חזור למעלה
כשחוות הדעת השנייה סותרת המלצת הרופא
לא מעט מטופלים ניצבים בפני הדילמה הזו. למשל, מקרה של גידול בשד: רופא אחד ממליץ על כריתת השד, אך הרופא השני דווקא מעדיף לחכות ולתת הזדמנות לטיפול הורמונלי להקטין את הגידול.

 

מה עושים? ד"ר אופיר מאמינה בנטיית לבו של החולה, אחרי שלמד היטב והפנים את המעלות והחסרונות של כל אחת מהדרכים.

 

"אין נוסחת קסם להכרעה בין שתי דעות סותרות לטיפול רפואי", מסביר פרופ' שמואל אידלמן, רופא פנימי וגסטרואנטרולוג מבית החולים רמב"ם. "הבחירה הינה גם תולדה של דעות וערכי הפציינט וחשוב שההחלטה תתאים לערכי חייו".

 

בעיה קשה נוספת עלולה להתעורר כאשר בחרתם בדרך טיפול מסוימת, אבל הרופא המטפל שלכם איננו מסכים לה ומסרב לשתף עימה פעולה. זו זכותו: הרופא אינו חייב להתחשב בייעוץ הנוסף שקיבלתם גם כאשר הוא התקבל בתיאום עימו. עם זאת, חשוב לזכור: אם אתם מתעקשים לאמץ את ההמלצה שקיבלתם בחוות הדעת השנייה, תמיד פתוחים לפניכם בתי-חולים אחרים.

 

חזור למעלה
כמה עולה לקבל חוות דעת שנייה?
תלוי עד כמה הרופא בכיר והיכן הוא מטפל בכם. הזעקתו של הרופא למחלקה עשויה לעלות 1,000-2,500 שקל. לעומת זאת, ביקור בקליניקה של הרופא יעלה פחות ממחצית מהסכום הזה.המחיר תלוי גם בתחום ההתמחות הרפואי. רוב הרופאים גובים 900-700 שקל לצורך מתן חוות דעת שנייה. כירורגים וגסטרואנטרולוגים גובים 1,000-700 שקל, ואונקולוגים הם היקרנים ביותר: 1,900-1,000 שקל. לעומתם, רופאי ילדים יסתפקו ב-400 עד 1,000 שקל 'בלבד'.

 

מהתעריפים המקובלים של הרופאים יש לקזז את השתתפות הביטוח המשלים, שמגיעה ל-450 עד 505 שקל. בדפי המידע של קופת החולים תוכלו לדעת אם הרופא שאליו בחרתם ללכת אכן כלול ברשימות היועצים המוכרים על ידי הקופה.

 

חזור למעלה
מה נותנת קופ"ח כללית
מה מגיע לכם: מבוטחי 'כללית מושלם' זכאים לקבל שלושה החזרים בשנה על חוות דעת שנייה. המבוטחים יכולים לבחור בין כ-3,000 רופאים העונים על הקריטריונים שקבעה הקופה: מנהלים וסגני מנהלים של מחלקות, יחידות או מכונים בבתי חולים, וכן פרופסורים שקיבלו תואר מאוניברסיטה מוכרת בארץ בחמש השנים האחרונות.

 

השתתפות הקופה: 80% מעלות הביקור עד 489 שקל. בנוסף, מקימה כללית רשימת רופאים סגורה שמונה כ-400 שמות, באמצעות 'מרפא גבעת סביון'. פניתם לאחד הרופאים הללו? תחויבו רק בהשתתפות עצמית בסך 150 שקל.

 

התייעצות עם רופא בחו"ל: ב'כללית מושלם' זכאים לכך מבוטחים שמצבם הבריאותי מחייב זאת, על-פי הפניה בכתב מרופא מומחה בישראל. העלות: אם פניתם לרופא בחול דרך הקופה תתבקשו לשלם השתתפות עצמית בסך 57 שקל. אם בחרתם ברופא שלא דרך הקופה, תקבלו החזר של 75% מההוצאה בפועל עד לסכום מרבי של 1,000 דולר.

 

חזור למעלה
מה נותנת קופ"ח מכבי
מה מגיע לכם: התייעצות עם רופא מומחה בכיר מרשימה המונה כ-600 רופאים, מנהלים וסגני מנהלים של מחלקות, יחידות או מכונים בבתי חולים.

 

השתתפות הקופה: מבוטחים ב'מגן זהב' למעלה משנה זכאים לקבל החזר של 80% מההוצאה בפועל עד ל-540 שקל להתייעצות.

 

התייעצות עם רופא בחו"ל: מבוטחי 'מגן זהב' רשאים להיוועץ ברופא בכיר מבית החולים 'מסצ'וסטס ג'נרל' בבוסטון - במקרה של מחלות קשות כמו הפרעות הורמונליות או מטבוליות קשות, במקרה של מחלה המצריכה השתלת איבר (כגון כבד או לב), ובמקרה שיש צורך באבחון או טיפול במחלה ממארת. העלות: השתתפות עצמית של 20 דולר במקרה שפניתם לרופא דרך הקופה. פעם בשנה זכאי המבוטח להחזר של 75% מההוצאה בפועל על התייעצות עם מומחה בכיר מחול - עד לסכום מירבי של 800 דולר.

 

 

חזור למעלה
מה נותנת קופ"ח מאוחדת
מה מגיע לכם: מבוטחי 'מאוחדת עדיף' זכאים להתייעץ - ללא תשלום - עם רופא מומחה הקשור עם הקופה בהסכם. אפשר לקבל חוות דעת שנייה מכל הרופאים המכהנים כיום או כיהנו בחמש השנים האחרונות כמנהלי מחלקות, כסגני-מנהלים או כפרופסורים המלמדים בתחום הרלבנטי.

 

השתתפות הקופה: הקופה תשתתף ב-85% מעלות הייעוץ עד 450 שקל, ובלבד שהמבוטח נבדק על ידי רופא מומחה של הקופה בתחום הנדון במהלך שלושת החודשים שקדמו לייעוץ.

 

התייעצות עם רופא בחו"ל: חברי 'מאוחדת עדיף' רשאים לפנות לרופא בחו"ל בתנאי שנבדקו על ידי רופא של הקופה וקיבלו לכך אישור - ובמקרה שעלתה אפשרות לניתוח לב פתוח או ניתוח מוח, השתלת איבר או ניתוח לכריתת גפיים. ניתן לבחור בהתייעצות עם רופא בכיר באחד המרכזים הרפואיים בחו"ל שהקופה נמצאת עימם בהסכם, בהשתתפות עצמית של 50 דולר. אם לא נמצא מומחה רלבנטי, אפשר לפנות לרופא ממרכז אחר ולזכות בהשתתפות הקופה במימון של 75% מהסכום עד לתקרה של 800 דולר.

 

חזור למעלה
מה נותנת קופ"ח לאומית
מה מגיע לכם: קופת חולים לאומית מאפשרת את הפתיחות הגדולה ביותר. ניתן לפנות לכל רופא בעל רשיון 'מומחה' מטעם משרד הבריאות, ללא תלות במשרה אותה הוא ממלא בפועל.

 

השתתפות הקופה: הקופה תשתתף ב-75% מההוצאה בפועל עד 500 שקל.

 

התייעצות עם רופא בחו"ל: לאומית מעבירה את המסמכים הרפואיים לרופא המומחה בחול, החבר משלם השתתפות עצמית בסך 50 דולר. הקופה גם משתתפת ב-80% מההוצאות עד ל-7,500 שקל בהבאת מומחה מחול לישראל.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
לכתבה זו התפרסמו 34 תגובות ב-33 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מרבית האוכלוסייה יכולה לבקש ולקבל חוות דעת שנייה בעלות נמוכה יחסית
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים