"אזור מפרץ חיפה הוא פצצה מתקתקת"
האזורים המערביים של המפרץ מסוכנים ביותר - במקרה של רעידת אדמה; רעידת אדמה קשה תפסיק את החשמל באזור לחמישה ימים; מנהל המכון הגיאולוגי: "באזורים הקרובים לים יכולה להתרחש תופעה של 'התנזלות' – קריסה כמו מגדלי קלפים"
שר התשתיות, יוסף פריצקי, כינס לאחרונה ישיבה דחופה בנושא ההיערכות לרעידות אדמה בארץ, על רקע רעש האדמה הקשה שהתרחש באיראן. בישיבה התריעו כל המומחים כי "אזור מפרץ חיפה הוא פצצה מתקתקת".
בעקבות ההערכות הפסימיות של המומחים, הנחה פריצקי להקים ועדה מיוחדת שתעקוב אחר המתרחש באזור. כיום אין בארץ אפשרות לחזות מתי תפרוץ רעידת אדמה, אך ניתן לחשב את המקומות המועדים לפורענות ואת ההסתברות של עוצמת הרעש.
מנהל המכון הגיאולוגי, ד"ר עמוס ביין, אמר בישיבה כי יש חשיבות רבה ועליונה לתיחזוק ולהתאמת התשתיות בארץ לתקנים הקבועים בחוק. לדבריו, אזור מפרץ חיפה והכרמל הוא המסוכן ביותר בארץ והאלמנטים הנמצאים בו עלולים להעצים את הנזקים כתוצאה מרעידת אדמה.
נציגי חברת מקורות אמרו, כי החברה השקיעה סכומי כסף גדולים בתשתית על מנת למזער עד כמה שניתן את הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מרעידת אדמה. במקורות חוששים בעיקר מפגיעה במוביל הארצי, משום שיידרשו שבועיים-שלושה כדי לטפל באזור באופן פרטני. נציגי נציבות המים התריעו מפני ההיערכות הלקויה של הרשויות המקומיות.
לדברי אהרון ורדי מנציבות המים, הרשויות המקומיות בארץ אינן מוכנות ואינן ערוכות דיין לתרחיש של רעידת אדמה. מסקר שערכה הנציבות עולה, כי שלושת המפעלים הגדולים לייצור מיים מינרליים מסוגלים לייצר כ-3 מיליון בקבוקים בלבד ליום.
חברת החשמל דיווחה, כי לפי תרגילי הדמיה שערכה באזור יגור, הרי שאספקת החשמל לאזור תחודש רק לאחר חמישה ימים אם תהיה רעידת אדמה קשה. בישיבה התברר, כי כונן שהועסק באופן קבוע בשעות הערב והלילה במסגרת המכון הגיאולוגי ואשר היה אחראי לתת מענה ראשוני במקרה של רעידת אדמה, הפסיק לעבוד בשל החלטת שר השיכון, אפי איתם, לקצץ בתקציב המיועד לכך שעומד על 340 אלף שקל בשנה בלבד.
בעקבות הישיבה השר פריצקי החליט גם על הקמת ועדה שתאסוף מגופי התשתיות מידע לגבי ההערכות למקרה של רעידת אדמה ואשר תציג נתונים פעמיים בשנה. השר אמר, כי יפנה לשר איתם כי יחזיר את ההקצבה להעסקת הכונן בשעות הערב.
ד"ר ביין, שנכח בישיבה, אמר בראיון לעיתון "ערי המפרץ", כי הוא מוטרד בעיקר מקווי הדלק העוברים באזור מפרץ חיפה והכרמל, בהם קו הדלק הלבן של חברת תשתיות נפט, המוביל דלקים מבתי הזיקוק למרכז הארץ. לדבריו, צינורות אלו שחוצים את שבר הכרמל ואת הקו הפעיל של הכרמל, הווים סיכון משמעותי. כמו כן, לדברי ביין קיים חשש מהנעשה בתחום מפעלי החומרים המסוכנים, כמו בתי הזיקוק, הנמצאים בסמוך לקו השבר. "המדינה", אמר ביין, "צריכה להגדיר את אזור המפרץ כאזור מטרה שיש לטפל בו".
עוד אמר ביין, כי באזורים המערביים יותר של מפרץ חיפה, הקרובים לים, יכולה להתרחש תופעה של "התנזלות", כלומר קריסה כמו מגדלי קלפים של כל מה שנמצא באזור, כתוצאה מרעידת האדמה. לדבריו, הוא אינו יכול לציין אזורים מדוייקים במערב מפרץ חיפה שבהם יכולה להתרחש ההתנזלות.
בהתייחסו לתקני הבנייה אמר ביין, כי בעיקרון רוב המבנים שנבנו אחרי שנת 75' נבנו בתקן מתאים וכי הוא חרד בעיקר למבנים הישנים יותר. הוא סבור כי חברות תשתית, כמו מקורות וחברת החשמל, ערוכות במצב טוב, "ובכל מקרה, צריך לקחת בחשבון שבעיה של תשתיות לא הורגת. הבעיה היא המקומות שבהם נמצאים בני אדם או תופעות שגורמות, בעקבות הרעידה, לדליפה של חומרים מסוכנים, כמו קווי הדלק. מה שהורג ברעידות אדמה זו לו הרעידה עצמה, אלא התשתיות שקורסות. בחיפה ובקריות יש שילוב של גורמי סיכון מכל הכיוונים".