שבדיה: השגריר חיבל במיצג המחבלת, וזומן לבירור
שגריר ישראל בשבדיה הוזמן לערב הפתיחה של תערוכה במוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם, והזדעזע כשראה את תמונת המחבלת המתאבדת במסעדת "מקסים" במיצג של יוצר ישראלי. בתגובה, ניתק כבלי חשמל, ואחד הפנסים נפל למים האדומים. השגריר מזאל נקרא לבירור במשרד החוץ השבדי
אירוע אמנותי גלש לתקרית דיפלומטית: שגריר ישראל בשבדיה, צבי מזאל, תלש אמש (יום ו') בזעם חוטי חשמל במוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם, שבו הוצגה תמונת המחבלת המתאבדת ממסעדת "מקסים" בחיפה בתוך בריכת דם. משרד החוץ השבדי זימן את השגריר לבירור.
- לראיון עם שגריר ישראל בשבדיה - לחצו כאן
- לראיון עם האמן - לחצו כאן
- לתגובות במערכת הפוליטית - לחצו כאן
מדובר במיצג שיצרו יחדיו דרור פיילר, מוסיקאי ישראלי לשעבר שחי כיום בשבדיה, ואשתו, גונילה שולד-פיילר. דרור פיילר חיבר מוסיקה מקורית, שאותה היה אמור לנגן סמוך ליצירה, אך סירב להופיע בפני הקהל, עד שהשגריר יעזוב את המקום. "מזאל השחית את היצירה שלי", אמר לקהל.
הקהל הריע לפיילר, ומנהל המוזיאון ביקש ממזאל לעזוב את המקום. זה נענה ועזב עם אשתו ועם נספחת התרבות של השגרירות, ליזי עובד. בדרכו החוצה ניגשה לשגריר קשישה יהודיה, שאמרה לו: "תודה רבה". השגריר עצמו אמר בראיון לתחנת הרדיו SR בשטוקהולם: "זו לא יצירת אמנות. זהו עיוות מכוער של המציאות".
התערוכה הוצגה כחלק משורת תערוכות לציון הנושא שיידון השבוע בוועידת שטוקהולם הרביעית: מניעת רצח עם. גורם ישראלי שביקר בתערוכה סיפר בהתרגשות ל-ynet: "לא יכולתי לנשום כשראיתי את התמונה של המחבלת שהוצגה כשלגיה עם חיוך של מלאך, על הדם שלנו". מנגד, תייר ישראלי אמר: "מדובר דווקא במיצג פרו-ישראלי, איני מבין על מה המהומה".
משרד החוץ השבדי זימן את השגריר מזאל לשיחת בירור ביום שני, כדי להסביר מדוע גרם נזק למיצג במוזיאון: "אנו נדרוש ממנו להסביר את מעשיו ומצידנו נבהיר כי הריסת יצירות אומנות זהו דבר בלתי מתקבל על הדעת", אמרה אנה לארסון, דוברת משרד החוץ השבדי, לסוכנות אי.פי.
משרד החוץ בירושלים הגיב הבוקר רשמית לתקרית: "ממשלת שבדיה התחייבה שלא לקשר את הוועידה בנושא רצח עם עם הסכסוך במזרח התיכון. מיצג הזוועה שהוצג בתערוכה הינו הפרה בוטה של הבנות אלה. ממשלת ישראל עומדת על כך שהמיצג יוסר ולא - ישראל תשקול להחרים את הוועידה".
המחבלת צפה בבריכת הדם
השגריר צבי מזאל היה בין המוזמנים לערב הפתיחה של התערוכה המרכזית לקראת הכנס, ובה תמונות של מקרי רצח עם מכל העולם. בדרכו למוזיאון קיבל שיחת טלפון מנספחת התרבות של השגרירות, ליזי עובד, שסיפרה לו במה הוא עתיד לצפות.
"ראיתי את המיצג והזדעזעתי שקוראים לזה עבודת אמנות", כך אמרה ל-ynet נספחת התרבות. "מבחינתי זו לא עבודת אמנות. זו הצהרה מסוכנת ובוטה. היו אנשים שניגשו והביעו הזדהות. זו תעמולה אלימה ומזעזעת. כשאתה רואה בריכה של דם וחושב על הילדים שנרצחו בפיגוע".
"ניגשתי למנהל המוזיאון ואמרתי לו: 'איך תמונה של רוצחת מפרסמת תערוכה?'. הוא אמר שהמוזיאון ישקול לבטל את המיצג, אחר כך אמר בתקשורת שהמיצג יתוקן ויוצג מחדש".
בסביבות השעה 20:00 (שעון שבדיה) הגיע השגריר מזאל למוזיאון, ולא יכול היה לנצור את זעמו לנוכח המיצג. תחנת הרדיו SR בשבדיה דיווחה כי מזאל תלש כבלים חשמליים שחיברו את פנסי התאורה. אחד הפנסים נפל לתוך בריכת המים האדומים, והשחית את היצירה. גורמים ישראלים הכחישו את הדיווח, וטענו שאחד הזרקורים נפל למים בלי כוונה.
היוצר הישראלי חבר בארגון אנטי-ישראלי
את היצירה ששמה "שלגיה וטירוף האמת" בנתה גונילה שולד-פיילר בבריכה המלבנית של המוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם. הבריכה, בגודל שני מטרים על חמישה מטרים, הפכה לבריכת דם. על גלי המים האדומים צפה סירה ועליה תמונתה של הנאדי ג'ראדאת, המחבלת המתאבדת שרצחה 21 בני אדם במסעדת מקסים בחודש אוקטובר אשתקד.
בעלה של יוצרת המיצג, דרור פיילר, שהלחין מוסיקה ללוות את היצירה, חבר בארגון רדיקלי אנטי-ישראלי הפועל בשבדיה. פיילר אמר בעקבות התקרית: "השגריר ניסה למנוע את חופש הדיבור ואת חופש הביטוי האמנותי הנהוג בשבדיה".
על ההחלטה לבחור בדרור פיילר לבניית המיצג, אמרה נספחת התרבות בשגרירות: "זה נראה לי לוקה בחוסר איזון. כל אירועי התרבות לוקים בחוסר איזון. עובדה שהם ביטלו תערוכה של עמית גורן, מבלי לכתוב מכתב רשמי לאמן. אם זו ועידה בינלאומית, גם לנו יש מה לומר".
גורמים ישראלים בשבדיה אמרו ל-ynet: "תמונתה של המחבלת המתאבדת התנוססה לא רק בתערוכה, כי אם גם בכרזות ובפרסומות בעיתונות, המזמינות את הקהל להגיע לתערוכה שכותרתה 'עושים שינוי'". הגורמים הביעו פליאה כיצד אשה שרצחה 21 בני אדם בפיגוע הוצגה בשבדיה כסמל לשינוי.
מנהל המוזיאון , כריסטיאן ברג, אמר כי הוא ידע שהיצירה עלולה לעורר תגובות רגשיות עזות אצל השגריר, אולם הדגיש כי הריסתה היא מעשה שלא ייעשה. "אם אתה לא אוהב את מה שאתה רואה, אז תעזוב את המקום. אתה יכול להגיב ליצירה בדרכים רבות. אלימות לעולם אינה מקובלת".
צבי מזאל: דיפלומט עתיר ניסיון
צבי מזאל (64) נשלח בדצמבר 2002 לשליחותו בשבדיה, לאחר עבודה דיפלומטית בשירות משרד החוץ, שנמשכת מאז 1966.
הוא שימש בין השאר כחוקר בכיר במכון למחקר מדיני של משרד החוץ, והתמחה בעניינים פלסטיניים. ב- 1979, התמנה מזאל לסמנכ"ל במחלקת מצרים, וב-1980 הוא נשלח לתפקיד דיפלומטי בשגרירות ישראל במצרים, וב-1996 שב לקהיר - הפעם כשגריר.
בין לבין הספיק לכהן כמנהל מחלקת מצרים וצפון אפריקה, ומנהל אגף מזרח אירופה. הוא שימש כשגריר ישראל בבוקרשט, בזמן הדחתו של צ'אוצ'סקו.
ב-2001 התמנה למומחה מיוחד לענייני ערבים, תפקיד שבו כיהן עד למינויו לשגריר בשבדיה.