אחוז המובטלים בשרון – הנמוך בארץ
שיעורי האבטלה באזור השרון ב-2003 – כמחצית מהממוצע הארצי; הרצליה, כפר סבא והוד השרון מובילות עם 3.9 אחוזי אבטלה; נתוני הזכאות לבגרות ב-2002 היו גבוהים מהממוצע הארצי. המובילה: רעננה עם 67 אחוז
דו"ח מרכז "אדוה", המציג את תמונת המצב החבתית-כלכלית בישראל, מגלה נתון מפתיע: אחד מכל שישה צעירים מרמת השרון, שביקשו להתקבל ללימודי תואר ראשון בין השנים 2001-2002, נדחה על ידי האוניברסיטאות. זאת למרות ששיעור הסטודנטים לתואר ראשון בעיר עומד על 12 אחוז שיעור הגבוה כמעט פי שניים מהממוצע הארצי.
הדו"ח, שהתפרסם לאחרונה, חושף את התרחבות הפערים בין עשירים לעניים בישראל. מנסחיו קובעים, כי המיתון הקשה והירידה ברמת החיים לא השפיעו כלל על עשירי ישראל, שהפכו עשירים יותר בשנה האחרונה. בתקופה זו העמיקו גם הפערים בין אשכנזים למזרחיים ובין יהודים לערבים.
בין השאר, מצייר הדו"ח את מפת האבטלה בישראל, על פי נתונים שנמסרו למרכז אדווה בחודש יוני 2003. נמצא, כי באזור השרון המבוסס נרשמו נתוני האבטלה הנמוך ביותר בישראל.
כך למשל הרצליה, כפר סבא והוד השרון מובילות את האזור בנתוני האבטלה, אך מדובר בשיעור שעומד על כמחצית מהשיעור הארצי. הנתונים נאספו מרישומי לשכות העבודה האזוריות. על פי נתונים אלה, בחודש יוני 2003, עמד שיעור דורשי העבודה בשלוש הערים על 3.9 אחוז, זאת בעוד שהשיעור הארצי הממוצע של דורשי העבודה היה כ-6.7 אחוז. בהרצליה, העיר הגדולה באזור, עמד מספר דורשי העבודה על 1,532. בכפר סבא מדובר ב-1,379 איש, ובהוד השרון 605.
שיעור דורשי העבודה ברעננה ביוני עמד על 3.6 אחוז, 1,101 מתושבי העיר. ברמת השרון, 461 מהתושבים נרשמו כדורשי עבודה, המהווים 2.8 אחוז בלבד. בכפר שמריהו עמד שיעור דורשי העבודה על אחוז אחד בלבד – 13 מתושבי היישוב.
יותר בעלי תואר ראשון
הדו"ח מציג גם את תמונת הזכאות לבגרות של בני 17 ומעלה. שיעור הזכאות לבגרות ביישובי השרון גבוה בהרבה מהממוצע הארצי, העומד על 46.5 אחוז. בתחתית רשימת הזכאות לבגרות בשרון נמצאת הוד השרון: בשנת 2002 השיגו רק 54 אחוז מבני ה-17 בעיר תעודת בגרות. שיעור הזכאות לבגרות בכפר סבא לעומת זאת גבוה הרבה יותר ועומד על 64 אחוז. בהרצליה ורמת השרון עומד שיעור הזכאות על כ-65 אחוז, ורעננה מובילה בצמרת הרשימה עם 67 אחוז.
עוד עולה מהדו"ח, כי גם שיעור הסטודנטים לתואר ראשון ביישובי השרון גבוה מהממוצע. בדו"ח צוין, כי 8.8 אחוז מהצעירים בהרצליה בין הגילאים 20-29, לומדים לתואר ראשון באוניברסיטאות. זאת לעומת ממוצע ארצי של כ-7 אחוז. על פי הדו"ח, 9 אחוז מצעירי הוד השרון ו-9.8 אחוז מהצעירים בכפר סבא לומדים לתואר ראשון. מובילות את הרשימה: רעננה עם 12.3 אחוז ורמת השרון עם 12 אחוז.
הדו"ח מספק נתונים גם לגבי מועמדים לתואר ראשון שנדחו על ידי האוניברסיטאות בין השנים 2001-2002. בדו"ח צוין, כי העדר השוויון בין יישובים ובין בתי ספר ניכר לא רק בשיעור מקבלי תעודת הבגרות, אלא גם בטיבה של התעודה.
על פי הדו"ח, מבין תלמידי השרון, תלמידים מכפר סבא מחזיקים בסיכוי הגבוה ביותר להתקבל לאוניברסיטאות. עוד נכתב בדו"ח, כי רק 1.42 אחוז מקרב תושבי כפר סבא שניסו להתקבל ללימודי תואר ראשון בין השנים האמורות, נדחו על ידי האוניברסיטאות. שיעור הנדחים ברעננה עמד על 16.4 אחוז, ובהוד השרון על 16.8 אחוז. בתחתית הרשימה נמצאות הרצליה עם 17.6 אחוז, ורמת השרון עם 18.4 אחוז.