שתף קטע נבחר
 

מאדים: התגלו סימנים לקיום מים

חללית סוכנות החלל האירופית, "מארס אקספרס", גילתה סימנים לקיום קרח על פני הקוטב הדרומי במאדים. לא ברור מהי כמות המים, והאם היא מסוגלת לתמוך בקיום חיים

החללית "מארס אקספרס", המשימה האירופית הראשונה לכוכב הלכת האדום, העבירה סדרת צילומים של פני המאדים וקטביו. סוכנות החלל האירופית דיווחה כי ניתוח ראשוני של הצילומים מאשר את ההערכות הקודמות, בדבר קיומם של מים קפואים בקוטב הדרומי של המאדים. לא נמסר כמה מים התגלו בקטבים. לפרוייקט מיוחד של ynet בנושא המאדים, לחצו כאן.

 

החללית מקיפה את המאדים, וב-28 בינואר היא עתידה להגיע ליעדה הסופי - נקודה קבועה מעל פני השטח של כוכב-הלכת. לקראת הגעתה לנקודה, מנצלים מדעני סוכנות החלל האירופית את החללית לביצוע סדרת הוראות ומשימות מחקריות, ובכלל זה - צילום מפורט של פני השטח וקטביו.

 

צילומי צבע מפורטים

 

החללית החלה לפעול לראשונה ב-5 בינואר, ומאז נותק הקשר עם "ביגל 2" (משימה שהוגדרה כאבודה), היא העבירה סדרות צילומים ברזולוציה גבוהה מפני השטח של כוכב-הלכת. תמונה סטריאוסקופית ראשונה צולמה ב-14 בינואר מגובה 276 קילומטרים באמצעות מצלמת הסטריאו של החללית. 

 

אחד הצילומים הדגים קטע מתוך ערוץ באורך 1,700 קילומטרים וברוחב של 65 קילוטמטרים בכיוון צפון-דרום לאורך הקניון הגדול של מאדים (ואליס מארינריס). זו התמונה הראשונה בגודל כזה, המראה את פני השטח ברזולוציה גבוהה (12 מטרים לפיקסל), בצבעים ובתלת מימד.

  

הבוקר (ו'), הודיע מדען סוכנות החלל האירופית, ויטוריו פורמיסאנו, "מצאנו סימנים לקרח בקוטב הדרומי". ההצהרה באה בעקבות שורה של אכזבות וכשלונות של האירופים, בכל הקשור למשימתם על המאדים, ובעיקר אובדנה של הגשושית "ביגל 2" שעתידה הייתה לצאת למסע לחיפוש חיים על פני כוכב הלכת אך אבדה במהלך הנחיתה. למרות נסיונות חוזרים ונשנים ליצירת קשר עם החללית, לא הצליחו מדעני הסוכנות לתקשר איתה והמשימה הוגדרה כ"אבודה".

 

האם הקוטב הדרומי מכוסה בקרח?

 

הנתונים שהעבירה המארס אקספרס מחזקים סימנים קודמים שהתקבלו בחודש מרס בשנה שעברה מהחללית האמריקנית "מארס אורביטר", ולפיהם הקוטב הדרומי של כוכב-הלכת מכוסה בשכבת קרח. זאת, לאחר שהמכשור המדעי שהחלליות צויידו בו מצא כמויות גדולות של מימן - המרכיב יחד עם חמצן - את מולקולות המים.

 

כבר מספר שנים ידוע כמעט בוודאות על המצאותם של מים על פני המאדים, אך עד היום לא ידוע באיזו כמות מדובר. בקוטב הצפוני של כוכב הלכת האדום ישנן כמויות גדולות של קרח, המעורב בפחמן דו-חמצני (קרח יבש). המים הם אחד התנאים הבסיסיים לקיום חיים כפי שהם מוכרים לנו, וקיומם בכמויות מספקות על המאדים עשוי להעיד על אפשרות לקיום חיים בהיסטוריה - או אפילו בהווה - של כוכב הלכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום פני השטח של המאדים
צילום: סוכנות החלל האירופית
תצלומי מפורטים של קוטבי המאדים, המעידים על קיום מים
צילום: סוכנות החלל האירופית
צילום: איי אף פי
רשת של תעלות - האם זרמו בהן מים בעבר?
צילום: איי אף פי
הספיריט על המאדים (הדמייה)
צילום: נאס"א
מומלצים