כ-4,000 עובדים זרים לא חוקיים שוהים בחולון ובת-ים
כ-100 משפחות עזבו את האזור מבצע 'עזיבה מרצון'; ראש העירייה שלומי לחיאני: "צריך להמשיך לטפל בבעיה על פי חוק, תוך נקיטת צעדים הומניים"
בחולון ובבת ים יש כיום כ-4000 עובדים זרים לא חוקיים – כך חשפו לאחרונה גורמים בכירים במשטרת ההגירה בחולון לאחר חידוש מבצע 'עזיבה מרצון', הנועד "לשכנע" עובדים זרים לעזוב את הארץ מרצונם. במסגרת המבצע, שנמשך כבר חמישה חודשים, עזבו את האזור כ-100 משפחות של עובדים לא חוקיים.
לפני כשבועיים חידשה משטרת ההגירה של תל אביב, בכלל זה היחידה בחולון, את מבצע 'עזיבה מרצון'. המשטרה אפשרה לעובדים לבוא לתחנת ההגירה באזורם ולהצהיר על נכונותם לעזוב את הארץ, בלי שהמשטרה תפעל נגדם.
"רק מי שרכש כרטיס טיסה באמצעות חברת נסיעות שזכתה במכרז משטרתי, ואף הציג מסמכי טיסה, יכול להיכלל במבצע", מפרט סגן מפקד יחידת ההגירה תל אביב, רפ"ק אלן אבשלום, את תנאי ההצטרפות הבסיסיים למבצע 'עזיבה מרצון'.
מאז שהחל המבצע בספטמבר (הופסק בתחילת נובמבר וחודש באחרונה) עזבו את הארץ באמצעות משטרת ההגירה בתל אביב כ-430 משפחות, מהן כ-100 משפחות שהתגוררו באזור חולון ובת ים. בסך הכל עזבו מרצון את האיזור כ-250 שוהים בלתי חוקיים, בהם גברים, נשים וילדים.
"חלק מהמשפחות שמעו על המבצע באמצעות כלי התקשורת, באמצעות הפליירים שהפצנו במקומות בהם קיימים ריכוזי שוהים בלתי חוקיים, וחלקן שמעו על כך בעקבות מעצר שוהים בלתי חוקיים שוטף", אומר רפ"ק אבשלום, "חלק מהמשפחות באו אלינו עצמאית, רכשו כרטיסים, הציגו מסמכי טיסה, כולל דרכון, ועזבו את הארץ ביום הטיסה. משפחות אחרות באו הנה לאחר שהאב נעצר בפשיטות שגרתיות של היחידה, ואז הסכימו לעזוב יחד. יש גם משפחות שהסכימו לעזוב מרצון לאחר שהאב כבר בא לאחד ממתקני המשמורת של משטרת ההגירה בצפון או בדרום".
משטרת ההגירה אף מימנה את כרטיסי הטיסה של חלק מהמשפחות שעזבו את האר,ץ בשל הקושי הכלכלי שלהן. מפילוח מוצא השוהים הבלתי חוקיים שעזבו את הארץ עולה כי מחציתם הגיעו מגאנה, כ-10 אחוזים מהפיליפינים ומניגריה, והשאר הגיעו מרוסיה, מדינות דרום אמריקה ומטורקיה. בין המשפחות שעזבו את הארץ היתה אחת ששהתה בארץ 19 שנה (הגיעה מטורקיה, התגוררה בבת ים, השתלבה בעיקר בעבודות ניקיון והביאה לעולם כמה ילדים) ואחרת שהתה כאן 12 שנה.
במקביל למבצע העזיבה מרצון וכחלק מפעילות האכיפה השוטפת עזבו את הארץ במחצית השנה האחרונה כ-500 שוהים בלתי חוקיים ביום תפיסתם, או לכל המאוחר למחרת איתורם, כך עולה מנתונים שהגיעו לעיתון "חולון בת ים". בין המגורשים הללו היו חמישה חולי איידס, בהם אם ותינוקה מניגריה, נרקומנים, הומלסים וזונות.
בעקבות חידוש המבצע והגברת הפעילות נגד שוהים בלתי חוקיים בודדים ביקש רפ"ק אבשלום להבהיר: "בניגוד לדעה הרווחת, 99.9 אחוז מהשוהים שהגיעו מגאנה ומניגריה אינם יכולים להיות עובדים חוקיים, ולכן כמעט כולם עוסקים בעבודות מזדמנות. הם הגיעו הנה כתיירים וכצליינים והחליטו להישאר".
רפ"ק אלן אבשלום וקצין המודיעין של היחידה, מפקח ליאון הירש, מעריכים כי כיום נשארו באזור חולון ובת ים כ-4,000 שוהים בלתי חוקיים. "אנחנו נלחמים למיגור התופעה מאחר שמדובר בפצצה חברתית מתקתקת. אנחנו הולכים צעד אחר צעד במאבק הבלתי פוסק הזה, אבל אנחנו בהחלט מרגישים את מיגור תופעת השוהים הבלתי חוקיים באיזור".
ראש עיריית חולון, מוטי ששון: "מדובר במדיניות הנקבעת על ידי משטרת ההגירה במישור הארצי ולאו דווקא לחולון. אני סומך את ידי על פעילות משטרת ההגירה".
מעיריית בת ים נמסר: "בעיר בת ים מתגוררות משפחות מעטות מאוד של עובדים זרים, ואין מדובר בבעיה המאפיינת את העיר. האגף העירוני לשירותי רווחה טיפל במקרים בודדים של עובדים אשר נזקקו לסיוע. ראש העירייה, שלומי לחיאני, מאמין שצריך לטפל בבעיה זו על פי חוק תוך נקיטת צעדים הומניים ומתוך סובלנות, כפי שאכן כבר קורה באמצעות שירותי הרווחה של העירייה".