שתף קטע נבחר

 

מזון: טבעי, אורגני או סתם?

קניתם מוצר בחנות טבע - יש סיכוי טוב שהוא לא אורגני ואולי אפילו לא טבעי. תחת הגג של בתי הטבע נמכרים מוצרים רגילים רבים, שמחיריהם לעיתים גבוהים יותר מאשר ברשתות השיווק או בשווקים. איך מזהים ואיך נזהרים

מי שנוהג לקנות בחנויות טבע שם לב לעובדה, שצוות המוכרים בחנויות אלה תמיד עסוק, אולי העסוק ביותר מבין המוכרים בחנויות השונות. ללקוחות הטבע כמעט תמיד שואלים שאלות והמוכרים (לפחות בחנויות האמינות והמקצועיות) נמצאים שם כדי לתת הסברים מקיפים על סגולותיו הרפואיות של כל מוצר ומוצר ובעיקר על השאלה המתבקשת: האם זה באמת אורגני? מתברר שבתחום כל כך רגיש ומעורפל כמו מוצרים אורגניים לצרכן בדרך כלל אין ידע רב, וכל מה שנותר לו הוא לתת אמון במוכר שלפניו.

 

הבעיה העיקרית היא, שרוב המוצרים שנמכרים בחנויות אלה כלל אינם אורגניים, ולעתים אפילו לא טבעיים. חנויות הטבע המקצועיות יציבו שילוט מתאים ליד המוצרים, אך ישנן לא מעט חנויות שמסתפקות בהצבת סטנד אחד של מזון אורגני וסטנד נוסף של ויטמינים - וכל שאר המוצרים הם 'רגילים' לחלוטין. בנוסף, מחיריהם של מוצרים אלה לעיתים גבוהים יותר מאשר ברשתות השיווק או בשווקים, לו רק בגלל שהם שוכנים תחת הגג של בית טבע.

 

כך הגיעה אלינו תלונתה של לקוחה, שקנתה בחנות הטבע השכונתית שלה קטניות יבשות בתפזורת, וכן חלב עיזים. מכיוון שנכנסה לבית טבע, היתה הלקוחה בטוחה שמדובר במוצרים אורגניים. רק לאחר הרכישה הבנתי שלמעשה כלל לא מדובר במוצרים אורגניים כי הדבר לא צויין כלל על תווית החלב. חזרתי לחנות ונוכחתי שגם לגבי הקטניות אין כל שילוט, המבהיר את סוג המוצר.

 

לקראת חג הטבע ט"ו בשבט יצאנו לסיבוב חנויות טבע וגילינו שבחנויות רבות כמות המוצרים האורגניים קטנה ביותר ביחס למוצרים האחרים. בחנות זן-בר, לדוגמה, הצמודה למכללה לטבעונות בדרום ת"א, מצאנו מבחר גדול של מוצרים המכונים טבעיים, לצד מספר קטן הרבה יותר של מוצרים אורגניים.

 

אין דבר כזה טבעי לחלוטין, הסביר לנו עמוס זן-בר, מנהל המכללה והחנות. אך המוצרים שבחנות הם הכי קרובים להיות טבעיים, כלומר עם מינימום כימיקלים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי אנטיביוטיקה או מהונדסים גנטית. זן-בר מעריך, כי כמות המוצרים האורגניים בחנותו לא עולה על 30%, כאשר רובם מיוצרים על קרקע פרטית במושב יגל.

 

כך גם בחנות החדשה יחסית עדן טבע מרקט באור יהודה, סופרמרקט ענק שמחזיק מגוון גדול של מוצרים. בעל החנות גיא פרוביזור מעריך, כי היקף המוצרים האורגניים בחנותו מגיע לכ-40%, לעומת 60% מוצרים אחרים ביניהם ויטמינים, מינרליים ומוצרי קוסמטיקה. הצרכן האורגני יודע בדיוק באיזה מדפים ניתן למצוא את המוצרים שהוא מעוניין בהם, אומר פרוביזור. במקרה שהצרכן אינו בטוח לגבי מקור המוצר עליו לשאול את צוות המוכרים.

 

אין ספק, שהאמון שנותן הצרכן בבעל החנות או במוכר משמעותי ביותר, אבל אי-אפשר לבנות רק על אמון. לקנות מוצרים אורגניים זה לעתים קרובות לקנות בעיניים עצומות, בעיקר כאשר מדובר בירקות ופירות, אומר השחקן דליק ווליניץ, מקים ודובר עמותת צרכני המזון האורגני בישראל. הרי הצרכן אינו יכול להיות נוכח בכל שדה או מפעל ולבדוק את טיב הגידולים. לכן חשוב שהוא ייתן אמון במוכר.

 

חפשו את הסימון

 

מעבר לשאלת האמון, יש דרך חד-משמעית לדעת האם המוצר שאנחנו קונים הוא אורגני: הסימון על המוצרים. שני סמלים מעידים על סחורה אורגנית: סמל טוב השדה, שמוענק למגדל מטעם הארגון לחקלאות אורגנית בישראל, וסמל חברת אגריאור, המפקחת על יצרנים וחנויות. סמלים אלה מוטבעים בדרך כלל על מוצרים ארוזים בלבד. אשר למוצרים בתפזורת (כמו פירות וירקות טריים, פירות יבשים או קטניות) - לא נשאר לצרכן אלא לברר אצל המוכר מה טיבם.

 

הפיתוי של בעלי חנויות הטבע להכניס מוצרים 'דומים' לאורגניים הוא עצום, אומר ווליניץ. לכן הכי בטוח לקנות מוצרים אורגניים ארוזים, עם אחת החותמות האלה או שתיהן. מוצרים בתפזורת אנחנו ממליצים לקנות רק בחנות שהיא תחת פיקוח.

 

חקלאי אורגני צריך גם להשתייך לארגון וגם להיות בפיקוח, אומר אילן אשל, מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית, המאגד בתוכו את כל המגדלים האורגניים. לגבי כל האחרים הצרכן לעולם לא יוכל לדעת האם הם משתמשים בחומרים אסורים ואיזה קומבינציות הם עושים במזון שהם מגדלים.

 

אשל מדגיש, שאין מדינה בעולם המתוקן שאין לה ארגון אורגני המפקח על המגדלים, ומצר על כך שעדיין אין בישראל חוק הנוגע להסדרת הנושא. חוק כזה, שהגיש ח"כ אבשלום וילן כבר לפני שנתיים, עדיין מונח על שולחן הכנסת. על-פי הצעת החוק, חריגה מכללי הגידול האורגני והצגת מוצר רגיל כאורגני יהוו עבירה פלילית.

 

הבעיה היא, שמכיוון שהחנויות המעוניינות בפיקוח צריכות לשלם עבורו לחברת אגריאור - הן בוחרות לעתים לוותר על שירות זה. מדובר בעיקרון הדומה למכון התקנים: אגריאור גובה תשלום עבור אישור ופיקוח (כ-2,300 שקל בשנה), ותמורתו מעניקה תו תקן לא רק למוצרים אורגניים, אלא לכל החנות. שני הכללים החשובים שהיא מעמידה בפני החנויות בפיקוחה: להנהיג הפרדה ברורה בין המוצרים האורגניים ל'רגילים' ולמכור מוצרים אורגניים מאושרים בלבד.

 

הצרכן אינו מודע ואינו מכיר את האישורים המלווים את התוצרת האורגנית ולכן מגדלים רבים מנצלים זאת ומוכרים סחורה ברשתות, שווקים וחנויות שכלל אינה עומדת בפיקוח ובתקן, אומרת יעל קפלן, מנכ"לית משותפת ברשת חנויות הטבע שדות.

 

קפלן מסבירה למה בכלל כדאי להכניס לפינו רק מזון אורגני: בישראל מאושר השימוש בחומר הדברה מסוג B, המוגדר על-ידי מומחים רבים כמסוכן, ולמרות זאת אף חקלאי לא עומד אצלנו לדין על הדברה או ריסוס יתר. גרוע לא פחות הוא מצבם של העופות והביצים, בשל הלעטתם באנטיביוטיקה והורמונים, העוברים לגוף האדם ויוצרים חיידקים עמידים.

 

לפעמים עדיף בסופר

 

בעיה נוספת, שמבריחה לעתים את הצרכנים מחנויות הטבע, היא המחירים הגבוהים הן למוצרים האורגניים והן למוצרים המכונים טבעיים.

 

בסקר שעשתה לפני מספר חודשים הרשות לצרכנות בהסתדרות, התברר שמחירי הפירות והירקות האורגניים גבוהים פי 160% בהשוואה לפירות וירקות 'רגילים', הנמכרים ברשתות השיווק ובשווקים הפתוחים. פער זה מצטמצם במקצת כאשר משווים את מחירי הפירות והירקות האורגניים לחנויות פרטיות, בעיקר באזורים מבוססים.

 

גם המוצרים שאינם אורגניים, הנמכרים בחנויות ובבתי טבע, עולים במקרים רבים יותר, בהשוואה לאותם מוצרים ברשתות השיווק, ולא בצדק.

 

הנה מספר דוגמאות: טחינה אורגנית (כ-500 מ"ל) עולה בחנויות טבע השונות 13-12 שקל ואילו ברשתות השיווק 15-14 שקל; קטשופ אורגני עולה בחנויות טבע כ-11 שקל וברשתות השיווק כ-14 שקל; מחירי חלב עיזים טבעי (לא אורגני) דווקא זולים יותר ברשתות השיווק (כ-8.50 שקל) לעומת בתי הטבע (כ-10 שקל).

 

ישנם מוצרים, שמחיריהם זהים למדי. כמו למשל יוגורט אורגני הרדוף (המשווק עי תנובה), שמחירו כ-13.50 שקל, או ריבות ומוצרים ללא סוכר או גלוטן, המיועדים לאוכלוסייות עם צרכים מיוחדים. עוד מצאנו, כי מחירי הפירות היבשים בתפזורת (לא אורגניים) וכן הקטניות בתפזורת הם לעתים יותר ולעתים פחות מאשר ברשתות השיווק. המסקנה הידועה: גם כאן נחוצה השוואת מחירים, הן בין בתי הטבע השונים והן בין בתי הטבע לרשתות השיווק.

 

בכל מקרה, צריך לקחת בחשבון שגידול אורגני דורש השקעה גדולה יותר מחקלאות רגילה, שלא לדבר על כך שהתשלומים עבור הפיקוח מעלים את המחיר. ככל שיקנו יותר תוצרת אורגנית וטבעית כך המחירים יירדו, אומר זיו טורבוביץ, נטורופט בחנות ביו טבע בת"א. בחנות זו, כמו בהרבה חנויות אחרות, נוהגים להעניק הנחות לחברי מועדון ובדרך זו גם להוריד מחירים וגם לשמור על לקוחות נאמנים.

 

כשתנובה נכנסה לשוק ורכשה את הרדוף, המייצרת מוצרים אורגניים, קיווינו שהמחירים בשוק יירדו בגלל התשלומים למגדלים שתנובה משלמת למגדלים ובגלל שיטת ההפצה ההמונית. אבל לצערנו זה לא קרה ועדיין המחירים לצרכן גבוהים בצורה מחרידה - וחבל, מסכם אילן אשל, מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית.

 

רשימת חנויות אורגניות בפיקוח

 

חברת אגריאור הינה גוף הפיקוח היחיד בארץ, שהוסמך לפקח על מוצרים אורגניים לפי התקן העולמי של הארגון הבינלאומי לחקלאות אורגנית IFOAM. החברה מפקחת הן על ייבואני תוצרת אורגנית והן על חנויות שבהן נמכרת תוצרת אורגנית. מלבד רשימת החנויות שבפיקוח, נמצאות חנויות רבות בתהליך פיקוח ואישור של אגריאור.

 

מזון בריאות נטעים, מושב נטעים. בריאוטבע, מושב ניר צבי. ביו סנטר, מושב גבעת חן. ניצת הדובדבן (הסניפים: אבן גבירול בת"א, רעננה, הרצליה). עדן טבע מרקט, אור יהודה. שדות (סניף כפר אזר). באר טבע, מלון פרדייז באר-שבע. ארץ אורגנית, חנות בשיווק ישיר באמצעות האינטרנט. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל אורגני של הרדוף. מומלץ להשוות מחירים
צילום: גבי מנשה
דליק ווליניץ. לקנות מוצלרים עם חותמת
צילום: גבי מנשה
מומלצים