געש מתכנן לסגור בתי ספר
ראש מועצת פרדס חנה-כרכור: "כל בית ספר שיש בו פחות מ-400 תלמידים, מייצר גירעון". ועד ההורים מתנגד והמנהלות חוששות לעתידן. החלטה סופית בנושא תתקבל תוך מספר שבועות
ראש מועצת פרדס חנה-כרכור, חיים געש, שוקל לסגור מספר בתי ספר יסודיים ביישוב, כבר בשנת הלימודים הבאה. ההחלטה סופית בנושא תתקבל בתוך מספר שבועות.
הרעיון הועלה בישיבה סגורה, שערך געש עם כל מנהלות בתי הספר היסודיים ביישוב. געש ציין, כי המניעים למהלך הם כלכליים. הוא סירב לנקוב במספר בתי הספר המועמדים לסגירה. אולם, לטענת המנהלות, מדובר בשלושה בתי ספר.
בפרדס חנה ישנם כיום שמונה בתי ספר יסודיים בחינוך הממלכתי והממלכתי-דתי. ביישוב פועל גם בית ספר 'חורב', של החינוך החרדי העצמאי. בין בתי הספר הקטנים, בהם לומדים עד 350 תלמידים, ניתן למנות את: מרחבים, אלונים, מורשה, שילה וישורון.
במידה והתוכנית אכן תצא לפועל, התלמידים בבתי הספר שיסגרו ישולבו בבתי הספר האחרים ביישוב. אחת מהמנהלות שנכחה בפגישה, סיפרה ל"אמצע חדרה": "הובהר לנו כי לקראת מועד ההרשמה, געש שוקל לסגור שלושה בתי ספר. הוא לא אמר במפורש איזה בתי ספר בכוונתו לסגור, אבל הבנו ממנו שמדובר בבתי הספר הקטנים.
"היתה אווירה מתסכלת בפגישה, ותחושה קשה. געש היה מאוד אמפתי וקשוב למצוקות שהעלינו מבחינה תקציבית ותפעולית, אבל הוא שב ואמר שמצב המועצה מאוד קשה. הוא הבטיח לעשות כל מה שביכולתו".
איך הגבתן על ההודעה הדרמטית?
"בכאב לב. לא התנגדנו, בגלל שאנחנו לא יכולות להתנגד. אין על מה. הרי המצב מאוד מסובך, ובאמת אין כסף. אנחנו המנהלות נמצאות בחזית, בלי אמצעים. אם יקרה משהו, יערפו לנו את הראש בגלל שהאחריות היא עלינו".
ואיחוד בתי הספר יפתור את הבעיה התקציבית?
"מצאנו היגיון בדבריו של געש. הרשות המקומית קורסת, היישוב דל אמצעים. אין ברירה אלא לבצע רה-ארגון, ולאחד בתי ספר. הצעד הזה יתרום לחיסכון של שירותי ניקיון, אבטחה ומזכירות. העלויות של חשבונות החשמל והמים יישארו אותו הדבר, בין אם לומדים בבית הספר 300 תלמידים ובין אם לומדים בו 500 תלמידים".
מנגד, ועד ההורים בישוב מתנגד למהלך ונערך למאבק. "כל הרעיון לא ישים מבחינה טכנית. לא ניתן להכניס שני בתי ספר במתחם אחד במבנים הקיימים בפרדס חנה וכרכור. במיוחד שכבר היום כל בית ספר לחוד לא מצליח להחזיק את עצמו" מסר יו"ר ועד ההורים, אהרון רושנרוז והוסיף: "יש גם את הערך הנוסטלגי, סגירת בתי הספר הותיקים תגרום לעצב רב לתלמידים. מלבד זאת, איחוד בתי הספר ייצור צורך במערך נרחב של היסעים. כך למשל, אם ייסגר בית הספר הממלכתי דתי 'מורשה' בכרכור, יהיה צורך בהסעת התלמידים עד לבית ספר דתי בפרדס חנה. ייאמר לזכותו של חיים געש, שהוא משתדל למען היישוב ככלל והחינוך בפרט. אולם אנו לא נוותר בנושא איחוד בתי הספר".
רושנרוז מציין כי כל עוד אין תוכנית ספציפית לא ניתן לפעול למניעתה: "עד שהדברים לא יהיו קונקרטיים, אי אפשר להתייחס אליהם לגופם. נקיים דיון בנושא, רק אחרי שראש המועצה יהיה יותר ממוקד בתוכניותיו, ולא בשלב זה, בו הוא מפזר אמירות גורפות".
גם במשרד החינוך עדיין לא קיבלו הודעה רשמית על התוכניות של חיים געש. ובכל זאת, המידע הגיע למשרד החינוך ממנהלות מוטרדות, החוששות לעתיד בית ספרן. גורם בכיר במשרד החינוך אמר השבוע לעיתון 'אמצע חדרה': "לאחרונה פנו אלינו מנהלות מודאגות מבתי הספר בפרדס חנה, וסיפרו כי ראש המועצה, חיים געש, רוצה לסגור שלושה בתי ספר בשנת הלימודים הקרובה. הרגענו אותן, ואמרנו להן שאין זה בסמכותו. הסמכות לסגור בתי ספר היא אך ורק של משרד החינוך ולא של הרשות המקומית, אך עד עכשיו לא הגיעה אלינו שום בקשה מחיים געש בעניין".
ראש המועצה המקומית, חיים געש: "במסגרת הכרח לצמצם את ההוצאות, אנחנו בודקים את ההוצאות והעלויות בכל תחום מתחומי הפעילות של המועצה. אנחנו עושים בדיקה שמראה כמה עולה לנו לתחזק כל פעילות, מה מחירה, וכיצד ניתן לחסוך בתחום, אם בכלל. אבל לא הכל נמדד רק בכסף.
"בין היתר, אנחנו בודקים את סוגיית עלות בתי הספר, וכמה באמת עולה לנו להפעיל כל אחד מהם. יש לנו בתי ספר עם מספר מצומצם של תלמידים, כל בית ספר שיש בו פחות מ-400 תלמידים, מייצר גירעון. אם בית ספר מייצר גירעון של רבע מיליון שקל, ומצד שני אם יש בית ספר שיכול לקלוט 600 תלמידים ויש בו 200 תלמידים, אז למה לא לאחד, לטובת כולם?".
כאמור, הבדיקה נערכת בימים אלה, וההחלטה הסופית בנושא תתקבל בשבועות הקרובים. געש: "אם נגיע למסקנה שיש צורך לאחד בתי ספר, נתחיל במהלכים. זה יתבצע באישור המועצה, והתוכנית תוצג בפני ועד ההורים וועדת החינוך. זו החלטה משותפת, שתיעשה ביחד עם משרד החינוך. עדיין לא פניתי למשרד החינוך, בגלל שטרם התקבלה החלטה סופית".
דוברת מחוז חיפה במשרד החינוך, ברכה בריל: "נושא איחוד בתי הספר נמצא באחריות משרד החינוך בלבד. כאשר במשרד החינוך שוקלים אם יש מקום לאחד בתי ספר, מקים מנהל המחוז ועדה מיוחדת, וממנה אותה להגיש בפניו המלצות על איחוד בתי הספר.
"הוועדה מורכבת מיו"ר או נציג אחד שהוא מפקח מטעם משרד החינוך. בנוסף, חברים בוועדה: נציג הרשות המקומית, נציג ועדי ההורים היישובי ומפקחי בתי הספר, שעניינם נידון בוועדה. לוועדה ניתן לוח זמנים להגיש את המלצותיה. עד כה לא הוקמה שום ועדה כזאת בפרדס חנה".
ראוי לציין כי איחוד בתי ספר הוא הליך מקובל במשרד החינוך, כאשר בכל יישוב נבדקת היעילות של בתי הספר ונחיצותם. במרבית המקרים, בתי ספר בהם לומדים רק כ-200 תלמידים, דנים באיחודם.