שתף קטע נבחר
 

אולם מופת ברחובות בסכנת סגירה

הגירעונות של המוסד התרבותי ברחובות הולכים וגדלים. העירייה אינה מתקצבת את המקום, אבל כולם מקווים שימצא פתרון שימנע את הבלתי נמנע

"אם לא יתקצבו את הפעילות באולם מופת, לא נוכל להמשיך לקיים אותה", מזהיר מנכ"ל רשת המתנ"סים ברחובות, קובי שרון. מופת, אחד המוסדות הוותיקים בעיר, נקלע למצוקה כלכלית קשה ועדיין לא ברור מהיכן יימצא התקציב שיאפשר את המשך פעילותו בעונת המנויים הבאה.

 

לפני שלוש השנים עבר ניהול האולם, שנמצא בבעלות ההסתדרות, לרשת המתנ"סים. היקף הפעילות בו הולך וגדל, וכל הגורמים המקצועיים מסכימים שהוא מתנהל ביעילות, יחד עם זאת הוא אינו מצליח להיות רווחי ולהחזיק את עצמו מבחינה כלכלית.

 

בניגוד לנעשה ברשויות אחרות, עיריית רחובות לא מתקצבת כלל את הפעילות התרבותית הענפה המתקיימת באולם, ונכון לסוף שנת 2003 נאמד הגירעון המצטבר של האולם (משנת 2000) בכ-1.2 מיליון שקל. מקורבים לנושא טוענים שאם לא יימצא סיוע תקציבי של כ-500 אלף שקל בשנה, המקום לא יוכל להמשיך לפעול.

 

הפעילות באולם האולם קטן, שבו 259 מקומות ישיבה בלבד, כוללת מופעי סטנד אפ, הצגות תיאטרון, הצגות פרינג', הצגות ברוסית, סל תרבות לבתי ספר, ערבי זמר, מכלל ללימודי בוקר לפנסיונרים, וכנסים והרצאות בתחומים שונים. הצגות המנויים למבוגרים מתקיימות באולם האירועים בגבעת ברנר, בו יש כ-600 מקומות ישיבה.

 

כ- 1,100 זוגות מנויים לתיאטרון, 740 איש מנויים למועדון הזמר, ועוד כ- 500 מנויים להצגות ילדים. מספר המקומות הנמוך יחסית באולם מייקר את עלות הפעילות במקום ויש צורך גובר בסבסוד של העירייה. "כל עיר מתוקנת מסבסדת תרבות. בראשון לציון, לדוגמה, משקיעה העירייה בהיכל התרבות כחמישה מיליון שקל בשנה. בערים בסדר גודל של רחובות העירייה משקיעה כמיליון שקל בהיכל התרבות ובמפעלי מנויים. אי אפשר לחיות רק על הכנסות מתשלום של משתתפים בפעילויות תרבות. יש הוצאות של שכר, שיפוצים, תיקונים, ביטוחים, חשמל ועוד. אלו דברים שאינם מכוסים והם מצטברים".

 

מנכ"ל רשת המתנ"סים, קובי שרון, מאשר את הדברים, אולם אומר כי פעילות המנויים לא תופסק. שרון: "חשוב לנו מאוד להמשיך ולהפעיל את מופת, זה מרכז תרבותי שצבר מוניטין. אני רואה בו בסיס להיכל התרבות העתידי שאמור לקום ברחובות בשנים הקרובות, אבלאם לא יתקצבו את המקום אנחנו לא נוכל להמשיך.

 

"עם זאת, יש להפריד בין מופת לבין המנויים. פרויקט המנויים לתיאטרון ימשיך בכל מקרה, אבל יעבור לאולמות שכורים כמו גבעת ברנר, שכונת קריית משה או לאולם ויקס במכון וייצמן".

 

יו"ר הנהלת מופת, אמיר ירון: "ההסתדרות אינה יכולה לממן את הפעילות אבל היא נותנת את הנכס חינם. יש צורך באחזקה שוטפת של הנכס, ותרבות זה דבר שמייצר גירעונות בדרך כלל. כבר חודשים אנחנו מצפים שהעירייה תיתן לחברת המתנ"סים תקצוב כדי שהמקום לא ייכנס לסחרחורת כספית ואז ייסגר".

 

מחזיק תיק התרבות, שוקי קרומר (מרצ), מסר: "מופת הוא מהמוסדות החשובים בחיי התרבות בעיר. ראש העיר רואה בתרבות ברחובות ובאולם מופת נושא חשוב מהמעלה הראשונה. אנחנו מנסים למצוא פתרון לבעיה התקציבית במופת. יש לציין שהאולם מתנהל באופן מקצועי ויעיל ביותר עם עלויות יחסית נמוכות מאוד. אבל בגלל מספר המושבים הנמוך שבו אי אפשר להחזיק אותו כלכלית ויש צורך בתמיכה עירונית בנושא, כמו בערים אחרות".

 

מעיריית רחובות נמסר "הקשיים של אולם מופת הועלו בפני ראש העירייה רק בימים האחרונים. ראש העירייה שחרר לגורל המוסד יידרש לו באופן מיידי על מנת לראות כיצד ניתן למנוע את סגירתו".

 

האולם של המושבה

 

אולם מופת הוקם על ידי ההסתדרות בשנת 1953 ונקרא בית גורדון. בקומה הראשונה היתה ספריה ציבורית ובקומה השנייה אולם הרצאות. המקום שימש כמרכז תרבות לרחובות וליישובי הסביבה.

 

בסוף שנות ה-80 יזמה ההסתדרות הקמת מועדונים לפעילות ותרבות – מופ"ת. המטרה היתה להביא תוכניות אמנותיות לפריפריה. ברחובות החליטה ההסתדרות להסב את בית גורדון לאולם מופת. המקום עבר שיפוץ, הספריה בקומה הראשונה נסגרה ובמקומה נבנה מזנון ואחר כך בית קפה, וקומה השנייה נבנה אולם אירועים.

 

ותיקי רחובות זוכרים את המקום כמרכז תרבות של המושבה שהפכה לעיר. יוסף גליצקי (81), חבר מועצת העירייה וממלא מקום ראש העירייה בעבר, מספר: "חיי התרבות של המושבה התרכזו בבית גורדון. הבניין נקרא על שם הסופר א.ד גורדון והיה שייך לנכסי הציבור של ההסתדרות הכללית, רק מאוחר יותר הוסב שמו למופת. כשאני סוגר את העיניים אני רואה מאות אנשים שהגיעו לבית גורדון לקבלות שבת. אין מישהו שלא ביקר שם. המקום היה מרכז שוקק חיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מספר המושבים הנמוך מייקר את הפעילות (אילוסטרציה)
מומלצים