צה"ל מציג: עם הפנים לעריקים
הוראה חדשה קובעת כי רק לאחר שהחייל ייעדר 45 יום מהיחידה הוא יוכרז כעריק – במקום 14 ימים עד כה. המטרה: להביא לכך שהמפקד יטפל בחייל הנפקד ובבעיותיו ויחזיר אותו לשירות ביחידה
הפרקליטות הצבאית ואגף כוח אדם בצה"ל החליטו בימים האחרונים להעלות את הרף ביחס לעבירה זו. בהתאם לכך, מעתה יועמדו החיילים לדין על עריקות רק לאחר 45 ימי היעדרות מהיחידה. על-פי ההחלטה, שהופצה בצה"ל על-ידי מזכירות הפיקוד העליון, חיילים שיחזרו ליחידה בתוך 45 ימים לא יישפטו כבעבר בבתי-הדין הצבאיים וייגרעו מיחידותיהם, אלא יישפטו על-ידי מפקדיהם ביחידה וימשיכו להישאר בה.
את המהלך המהפכני הוביל בשנים האחרונות סגן הפרקליט הצבאי, אל"מ אבי מנדלבליט, והוא אושר בימים האחרונים על-ידי הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף מנחם פינקלשטיין.
יותר מ-60 אחוז מהתיקים לחיילים שנפתחו בשנה האחרונה היו על עריקות, ובצה"ל מזהים בשנים האחרונות עלייה מדאיגה במספרם. בצה"ל מסבירים זאת בין היתר במצב הכלכלי הקשה, המאלץ יותר ויותר חיילים להיעדר מהשירות ולסייע בפרנסת המשפחה.
השינוי מעביר את האחריות לטיפול בחיילים הנפקדים למפקדי היחידות. הוא מטיל אחריות רבה יותר על המפקדים כלפי העריקים מיחידותיהם, ויגרום לכך שהמפקדים יטפלו תחילה בחיילים ובבעיותיהם במקום להכריז עליהם כעריקים – ולקבל חיילים אחרים.
גורם משפטי בכיר בצה"ל הסביר: "לא מדובר בפושעים, אלא באנשים שצריך לשקם ולהחזיר לשירות תקין. עד היום, מפקד הרגיש כי אחרי 14 יום הוא מסיר אחריות מהחייל, גורע אותו ממצבת כוח-האדם ומקבל חייל אחר במקומו. מעתה הוא ייאלץ להמשיך ולטפל בו ולהחזיר אותו לשירות בתוך 45 יום".
עו"ד עודד סבוראי, העוסק בייצוג חיילים, אמר אתמול: "בעבר היה למפקד אינטרס להיפטר מחייל בעייתי, בכך שהוא איפשר לו להיעדר מהשירות, ומייד אחר כך דיווח עליו כעריק. עכשיו השכיל הצבא בפקודה החדשה ליצור למפקד אינטרס הפוך לטפל בחייל. החשיבות בפקודה החדשה היא באחריות שמוטלת על המפקדים לפתור את הבעיות של החייל, גם אם הוא נפקד באותה עת מהיחידה".