כפר גלעדי: הסודות יוצאים לאור
ממש עד לאחרונה, עשרות שנים אחרי שחדלו להיות שימושיים, הסתירו ותיקי כפר גלעדי (גם זה מזה) את הסליקים עמוסי הנשק שבקיבוץ. עכשיו הם מציעים סיור היסטורי-בלשי ובריכה מול החרמון
בקיבוץ כפר גלעדי שבאצבע הגליל לא דיברו על זה 60 שנה ואולי יותר. גברים לא שיתפו את נשותיהם, אבות לא סיפרו לבניהם. הפחד הקיומי מפני העתיד סכר את כל הפיות. ישוב קטן עם קומץ חברים החזיק את כל גבול הצפון עוד לפני קום המדינה וזכה לעזרה צבאית מועטה מאוד מארגוני ההגנה באותם ימים.
הם לא דיברו על סירובו של זאב ז'בוטינסקי לשלוח עזרה לישובים המותקפים ועל זה שכך נפלה תל-חי וטרומפלדור שילם בחייו. הם הצניעו את חשיבותו של הישוב, שתמך במטולה, חמרה ותל-חי, שלבד מהם היתה באזור רק בצה אחת גדולה והרבה יתושים. הם הסתירו את העובדה שהצליחו להכניס דרך היבשה 8,000 עולים בלתי לגאליים, שהגיעו ברגל ממדינות ערב, דרך לבנון וסוריה. הם בלעו את עלבונם כשתל-חי הפכה למיתוס של גבורה, למרות שכל מנהיגי 'השומר' המיתולוגיים חיו בכפר גלעדי ואת טרומפלדור וחבריו, שנפלו בקרב, קברו בקבר זמני אצלם, עד שהעבירו אותם לקבר האחים המפורסם המזוהה עם האריה השואג, באמצע הדרך בין תל-חי לקיבוצם.
הם הנידו ראש באירוניה כששייח אברק הפך לישוב המזוהה עם אלכסנדר זייד, למרות שחי את רוב שנותיו בכפר גלעדי, והם נושכים עד היום שפתיים כשתיירים שמזדמנים לצפון פוקדים את בית הקברות של תל-חי ופוסחים עליהם.
אבל אולי בימים אלה ייעשה איתם צדק היסטורי. אולי הסוד הגדול שהוסתר מחברי הקיבוץ ומתושבי המדינה ישים אותם על מפת הארץ. החיים שרחשו שם מתחת לפני האדמה יצאו סוף סוף לאור. מצבורי נשק שיכלו לשרת כמה יחידות צבאיות גדולות, מוסתרים ברחבי הקיבוץ והם הולכים ונחשפים בתקופה האחרונה. החשש הגדול לקיומם, והטראומה בעקבות הפקרתם בעת מצוקה, הפכו את אנשי כפר גלעדי לסוחרי הנשק הטובים ביותר באזור. אפילו ארגוני המחתרת נעזרו בהם כדי לרכוש ציוד לחימה, אבל איש לא שיער שציוד צבאי כה רב הולך ומצטבר שם בסליקים נסתרים.
הסליק הראשון הוקם כבר בתקופת השומר, על ידי מניה וישראל שוחט. אחריו נבנו במשך השנים סליקים נוספים. על כל סליק היה ממונה חבר קיבוץ אחר, ואיש לא ידע על חברו. רק אדם אחד, אברשה שמוקלר, האחראי על הביטחון בקיבוץ, הכיר את כולם ופיקד עליהם, עד קום המדינה. לאחר שעזב את כפר גלעדי המשיך כל אחד מפקודיו לשמור על הסליק שלו מבלי לספר לאיש.
פרות שומרות סוד
ב-1983 חשף במקרה נחום הורוביץ, מוותיקי הישוב, את הסליק מ-1922, ובו מאות רימונים, כדורים ומכונות ירייה. החשאיות שאותה ינקו חברי הקיבוץ עם חלב אמם, גרמה לו להסתיר את קיומו של הסליק במשך יותר מעשר שנים. הוא היסווה את פתח הכניסה בעזרת מבנה דמוי מקלט ואיש לא ידע ולא חשד שמשהו מתחולל מתחת לפני השטח. כשעמדו לבנות בתים חדשים מעל לאזור הסליק, התגלה הסוד הגדול ובעקבות הגילוי החלו חברים נוספים לשחרר מידע. גם היום לא כולם מוכנים לדבר, אבל מאז נחשפו סליקים נוספים, והתחושה היא שכל אבן המוסטת ממקומה חושפת עוד מצבור נשק נסתר.
תורה שרייבר, דור שני למתיישבי כפר גלעדי, אחראית על הסיורים בקיבוץ. תורה, שנקראת על שם סבתא ציפורה (ציפור תור), מספרת את תולדות המקום ממקור ראשון. כשלחלוחית בעיניה, כאילו הטרגדיה התרחשה בליל אמש ולא לפני 80 שנה, היא מתארת איך קברה קיילה גלעדי את בעלה ישראל (שעל שמו נקרא הקיבוץ) ואת בנם הצעיר באותו יום. היא מצליחה, בכשרון רב, להחיות את תמונות העבר, מציגה את בית הראשונים שחור הכתלים, את המחלבה שהצילה את הישוב מרעב, את שדרת הברושים שתרם הברון,
הרפת (גם מתחת לרגלי הפרות היו שני סליקים), האורווה והמחסן.
במחסן מתגלה הסוד השמור ביותר - סליק נשק שנותר כפי שהיה לפני 60 שנה. לפני כן מושיבה תורה את המבקרים ומבקשת שינחשו היכן פתח הסליק. אפילו הבריטים לא העלו בדעתם שמתחת למכונת גריסת החיטים, שעומדת על אבן ענקית במשקל כמה טונות, חבוי אוצר בלום של כלי נשק. מנגנון מיוחד, שפועל בעזרת מנוף, מניע ללא כל מאמץ את האבן על מסילה, והפתח נפער כמו מערת עלי באבא.
פסלים שהטבע יצר
מעבר לסיפורים היסטוריים יוצאי דופן, יש בכפר גלעדי משהו קסום. כבר בכניסה לקיבוץ לוכדים את המבט פסלים מרשימים, שזוכים לתאורה מתאימה בלילה. אחד הענפים בהם עוסק הקיבוץ הוא חציבת אבן גיר, והפסלים כאן הם יצירה מופלאה של הטבע, ללא התערבות יד אדם.
מלון כפר גלעדי ממוקם בפינת חמד וגולת הכותרת שלו היא שתי הבריכות היפהפיות, פנימית וחיצונית, שצופות אל הרי הגולן, הגליל והחרמון. רק להושיט את היד ולגעת בם. כששוחים בבריכה המחוממת מול החרמון המושלג, מרגישים שוויץ. אבנר טל, אחד המומחים הגדולים בצפון לעיסויים רפואיים, מטפל באורחים ומשלים את הפינוק. המלון מציע גם ארוחות-מזנון במגוון עשיר, ברמה קולינרית גבוהה ובמחירים אטרקטיביים.
בחדר האוכל הקיבוצי ולעיתים גם ברפת המשוחזרת, נערכים מופעים ואירועים שמאפשרים לאורחים טעימה מאווירת הקיבוץ. כמה הזדמנויות כבר יש לעירונים לשיר עם הגבעתרון, או לזמר יחד עם רחל, האחות של יצחק רבין?
קיבוץ כפר גלעדי, 6900000 - 04; סיורים עם תורה שרייבר, 512915 - 052.