פרבר חדש למיליונרים בלבד
אגם מלאכותי, מערכת תקשורת מהמתקדמות בעולם ויחידות דיור בעלות של יותר ממיליון דולר. כך תיראה שכונת המיליונרים החדשה שתיבנה באזור ירושלים – 'עדן הילס'
אחרי שנים של עיכובים ועשרות שינויים יוגש בחודש הבא לוועדה המחוזית פרויקט מגורים ייחודי בהרי ירושלים: שכונת יוקרה שתהיה גם כפר אקולוגי, הראשון מסוגו בארץ. הפרוייקט נקרא 'עדן הילס', ויוזמים אותו איש העסקים ג'ק ליבוביץ' ורעייתו רבקה.
בכפר החדש שיוקם, ליד הישוב רוגלית במטה יהודה, ייבנו בשלב הראשון 500 יחידות דיור יוקרתיות, שאותם אמורים לרכוש משמנה וסולתה של יהדות ארה"ב.
תשתיות במנהרות
ג'ק ליבוביץ' נולד בכפר סבא וברבות השנים היה לטייקון נדל"ן במנהטן. לישראל הוא עלה עם משפחתו ב-1995. כבר חמש שנים קודם לעלייתו החל לקדם את היוזמה לבניית 'הרי עדן'. על פי התכנון המקורי, אמורה היתה השכונה להיבנות סמוך לצור הדסה ולמושב מטע, אך למרות השינוי במיקום, המכרזים והבירוקרטיות התכנוניות, הכוונה להקים את 'בוורלי הילס' הישראלית עומדת להתממש.
התוכנית שעומדת לפני הפקדה כוללת בתים רחבי היקף וצמודי קרקע שגובה הבנייה שלהם לא יעלה על שלוש קומות. אגם מלאכותי יוקם לצד השטחים הירוקים הרבים, והוא יוכל לשמש את התושבים לפעילות פנאי כגון שחייה, סקי מים ושיט.
כל התשתיות יועברו במנהרות ובמעברים תת קרקעיים, כך שכל החלפת כבל חשמל או צינור ביוב ומים תתבצע מתחת לפני השטח ללא חפירת הרחוב ובלי להפריע לשגרת יומם של הדיירים.
הכנסת התשתיות מתחת לפני הקרקע צפוייה אמנם, לייקר בשיעור ניכר את עלות הבנייה, אבל בגלל פלח השוק שאליו פונה הפרויקט, ליבוביץ' בטוח שההשקעה תישא פרי. לדבריו, למרות ההשקעה ההתחלתית הגבוהה, עלויות האחזקה יהיו נמוכות.
תקשורת בקירות
עוד בחידושים המתוכננים לקרום עור וגידים בהרי עדן: התקנת מערכות טלקומוניקציה מתקדמות בכל בית, כולל ערוץ תקשורת פנימי שיאפשר לתושבים, בין השאר, להצביע בסוגיות שונות הנוגעות לפעילות המשותפת ולפיתוח היישוב. למשל, כל תושב יוכל להכריע מכורסאת הטלוויזיה בביתו האם צריך להרחיב את הפארק הקיים, או לא.
חופש התכנון של המיליונרים היהודים, העתידים לעשות עלייה ולגור בבית חלומותיהם בארץ הקודש, ייתקל בתקנון בנייה מוקפד ובחוקים מחמירים. את הרעיונות המשוגעים והאקסטרווגנטיים בתחומי הבנייה מעדיפים היזמים לשמור הרחק מהכפר השליו. לא תראו כאן אנטנות או צלחות לוויין על הגגות, גם לא מרפסות סגורות, וכמובן שתוספות בנייה העלולות לפגוע בחזות המבנים אסורות בתכלית האיסור.
לצד איכויות הבנייה ואיכות החיים בכוונת יוזמי פרויקט 'הרי עדן' להפנות את מלוא תשומת הלב לענייני איכות הסביבה. לצורך העניין גויסו יועצים שונים, ביניהם ד"ר רון לשם (ממומחי האקולוגיה הבולטים בארץ) וצפריר ויינשטיין, שידאגו לכך שפרבר היוקרה לא יהיה מנותק מסביבתו הפורחת ולא יפגע בה, גם לא בהיסח הדעת.
מים אפורים
אחת ההשקעות הגדולות יותר בתחום זה היא הקמת מערכת מחזור מים, לניצול מה שמכונה בסלנג המקצועי 'מים אפורים'. מדובר במים ששימשו אותנו לרחצה ולשטיפת כלים. מים אלו ימוחזרו ויוכלו לשמש לשימושים שונים, אך לא לשתייה. לצורך העניין תוקם צנרת מים נפרדת דרכה יתנקזו ה'מים האפורים' ויובדלו מצנרת אחרת המובילה, לדוגמה, מים מהניאגרה. גם מי הגשמים המתנקזים מהגגות במרזבים יועבר למפעל המחזור.
לצד הווילות יוקם (איך לא) קאנטרי קלאב מפואר לא פחות ומרכז מסחרי קטן שישרת את התושבים. לבד מכך, באזור מרוחק יותר עתיד לקום מרכז מסחרי גדול שישרת את כל תושבי הסביבה.
ספק אם התושבים החדשים יחכו בתור לקופת חולים. פרויקט 'הרי עדן' כולל גם מרכז בריאות פרטי, שאותו ינהל, לדברי ליבוביץ', רופא יהודי-אמריקני ידוע המעוניין לדור בפרויקט. ליבוביץ: "למרות כל החידושים אין כאן שפני נסיונות ובחרנו רק בשיטות ובטכנולוגיות מתקדמות הקיימות בעולם ושהוכיחו את עצמן. המיזם כולו נבחן ברמה העסקית הכלכלית.
"כמו כן, יש באזור שטח שבו ממצאים ארכיאולוגיים. החלטנו לא רק שלא לגרום לסביבה נזק אלא גם להשקיע בפיתוח המתחם. לצורך זאת פנינו לרשות העתיקות ואנו משלמים לה כדי שתפתח במקום אתר ארכיאולוגי. בין השיקולים לפיתוח האתר נמצאת גם הסיבה השיווקית – אני בטוח שהיהודים מארצות הברית ישמחו לגלות כי בשכונה שלהם יש אוצר ארכיאולוגי מהמורשת היהודית".
דמי רצינות
שטחה של השכונה החדשה 800 דונם. ליבוביץ' זכה במתחם במכרז על מינהל מקרקעי ישראל שנערך ב-2002. במקום מתוכננים לקום 500 יחידות דיור, אך מדובר רק בשלב ראשון. על פי החלטת הממשלה בנושא, הקמת הישוב החדש אמורה להיות בסופו של דבר על שטח של כ-4,000 דונם, ואפשר יהיה לבנות עליהם עד 1,400 יחידות דיור. ליבוביץ' יודע שה'עדן הילס' שלו יכול להפוך מכפר בינוני בגודל של שכונה למועצה מקומית לכל דבר ועניין: "כבר הגשתי בעניין בקשה רשמית ובכוונתי לעמוד בכל הדרישות להקצאת שטחים נוספים".
מעבר לגב הכלכלי של ליבוביץ' כבר רשומים בפרויקט עשרות יהודים, מעשירי ארצות הברית. כל משפחה שנרשמה הפקידה 25 אלף דולר המוגדרים כ'דמי רצינות'. העלות המינימלית לבית עומדת על כ-250 אלף דולר, אבל נראה כי יהיו הרבה יחידות שעלותן תהיה מיליון דולר – הכל, כמובן, בהתאם לדרישת הלקוח.
ליבוביץ' ומשפחתו עתידים אף הם לעבור לפרויקט, ועד אז הם מתגוררים בעיר: "כאשר החלטנו לעשות עלייה חיפשנו מקום שיתאים לרמת איכות חיים מסוימת ופשוט לא מצאנו, ככה בעצם התחיל הפרויקט שלנו. הרבה חברים שלנו חיפשו גם כן ונשארו להתגורר בארצות הברית. הלקוחות הראשונים שלנו היו חברים כאלה".