שתף קטע נבחר
 

מתכוננים לרעידה הבאה

בעירייה מתגאים בהיערכות שהחלה עוד לפני רעש האדמה בשבוע שעבר ומבטיחים לחלק לנו בקרוב את מפת אזורי הסיכון. מי שירצה לדעת אם ביתו מסוכן, ייאלץ לעשות זאת על חשבונו

תוכנית החירום של העירייה במקרה של רעידת אדמה כוללת, בין היתר, הפעלת מטוסים קלים והליקופטרים שיפזרו עלונים עם הוראות לתושבים, מערכות כריזה ידניות שיכוונו את התושבים ופינוי נפגעים לאיצטדיון טדי. התוכנית התקבלה בתחילת שבוע שעבר, במסגרת דיון על היערכות למקרה של רעידת אדמה קשה, ועוד לפני שביום רביעי רעדה בכל הארץ האדמה.

 

הנהלת העירייה הניחה שאם תהיה רעידת אדמה בדרגה 7 או 8 בסולם ריכטר יקרסו כל קווי בזק, הטלפונים הסלולריים ומערכות הקשר האחרות, וכדי ליצור קשר עם התושבים ולהנחות אותם לאן להגיע במקרה של פציעה או צורך בקבלת טיפול, תשכור העירייה מטוסים קלים והליקופטרים אשר יפזרו עלונים מהאוויר ועליהם יודפסו הוראות החירום.

 

בנוסף תרכוש העירייה בימים הקרובים מערכות כריזה ידניות שישרתו, במקרה הצורך, מנהלי האגפים השונים ואת הממונים על מערכות החירום והביטחון .

 

לגבי פינוי הנפגעים החליטה העירייה שאם תהיה רעידת אדמה קשה והרסנית אשר תגרום לקריסת בתים, יפונו הנפגעים לאיצטדיון טדי ובמקום אף יוקם בית חולים שדה, שיוכל לבצע ניתוחי חירום ואף לילד תינוקות.

 

עיר רגישה במיוחד

 

לפני כשלושה חודשים ערכה העירייה סקר בעלות של 400 אלף שקל שבדק מהם המקומות הרגישים בעיר אשר ייפגעו יותר מכל במקרה של רעידת אדמה. על פי הסקר האזורים בעלי הרגישות הססמית הגבוהה ביותר הם חלקיה הדרומיים והמזרחיים של העיר, ובמיוד השכונות: הר חומה, ארנונה, תלפיות, בקעה וכל אזור עמק רפאים, שבנויות על קפלי קרקע ולכן קיימת בהן רגישות ססמית גבוהה.

 

הסקר העלה שגם חלקה הצפון-מזרחי של העיר רגיש, והוא כולל את השכונות הגבעה הצרפתית, רמת שלמה, פסגת זאב ובית חנינא. אזור נוסף בעל רגישות ססמית גבוהה הוא העיר העתיקה וחלק ממרכז העיר.

 

בשבועות הקרובים מתכוונת העירייה להדפיס חוברת שתכלול את המפה והסברים נוספים בנושא, בעזרתם יוכל כל תושב לדעת האם הוא מתגורר באזור בעל רגישות ססמית גבוהה, בינונית או קלה. בנוסף תכלול החוברת הוראות התנהגות במקרה של רעידת אדמה, ובראשן ההוראה הידועה לצאת מהבית אל מרחב פתוח. בעירייה גם מייעצים לתושבים לבדוק את מידת עמידות הבניין ויסודותיו ומדגישים כי הבדיקות ועבודות החיזוק ייעשו בידי דיירי הבניין ועל חשבונם.

 

פרופ' עודד נבון, גיאולוג מהמכון למדעי כדור הארץ בפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטה העברית, אומר שבגלל מיקומה של ירושלים לאורך השבר הסורי אפריקני היא רגישה לרעידת אדמה: "למעשה כל מדינת ישראל נמצאת באזור רגיש במיוחד ובערך כל מאה שנה חוותה הארץ רעידת אדמה. האחרונה היתה הרסנית במיוחד והתרחשה בשנת 1927, אז נהרסו כמעט כל הבתים בעיר העתיקה", אומר פרופ' נבון.

 

ומה זו בכלל רעידת אדמה? פרופ' נבון מסביר: "האדמה משחררת אנרגיה ההופכת לגלים הנעים בתוך חלקו המוצק של כדור הארץ. כשגלים אלו מגיעים לפני השטח הם מנדנדים כל מה שנמצא עליו: אנשים, בתים, גשרים. הבעיה העיקרית היא עם המבנים הישנים שנבנו לפני יישום התקן המיוחד, שקבע למהנדס כיצד עליו לתכנן את האלמנטים השונים של הבניין כדי שיעמוד בפני הגלים הללו".

 

לדברי פרופ' נבון, רעידת האדמה האחרונה נחשבת לבינונית: "מדובר בחלונות שהתנפצו, בחפצים שזזו ובסדקים שהופיעו בבתים מסוימים, אבל אם תהיה רעידת אדמה בדרגה 6 היא בהחלט עלולה ליצור פחד ונזק קל למבנים בעלי איכות בינונית, ונזק קשה לבניינים מאיכות ירודה. כך למשל חלק גדול מהבתים בעיר העתיקה עלולים להתמוטט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
במקרה של רעש אדמה: מטוסים קלים יפזרו עלוני הסברה לתושבים
צילום: דני סלומון
מומלצים