עדויות נוספות להיעלמות קרחונים
ספינות מחקר של ארגון "גרינפיס" העבירו צילומים משדות הקרח בפטגוניה, המעידים על צמצום משמעותי של הקרחונים ועליית מפלס האוקיאנוסים. האם ההתחממות הגלובלית מתחילה לתת את אותותיה?
ספינת מחקר של ארגון "גרינפיס" העבירה צילומים דרמטיים מפטגוניה, המראים באופן ברור וחד-משמעי את השפעות שינויי האקלים על הקרחונים. השוואת התמונות שצולמו בידי צוות המחקר של הספינה "ארקטיק סאן-רייז" לבין אלה שצולמו על ידי קבוצות מחקר אחרות ב-1928, מצביעה על מגמה מדאיגה של התמוססות הקרחונים וצמצום משמעותי בהיקפם.
פעילי ארגון גרינפיס מסיירים באזורים שונים בעולם ובוחנים את השינויים האקולוגיים והסביבתיים המתרחשים בהם, ובפרט אלה הקשורים לאיכות הסביבה, זיהום האוויר והימים ועוד. אחד ממישורי המחקר של הארגון הוא בכל הקשור להתחממות כדור הארץ ושינויי האקלים הנגרמים כתוצאה מזיהום האוויר . התמוססות הקטבים וקרחוני הענק והירידה בנפחם מעידה במידה רבה על מגמה מדאיגה של עליה בטמפרטורות, ופגיעה במאזן הסביבתי של כדור הארץ כולו.
כך זה נראה ב-1928. צילום מארכיון מוזיאון סלסיאנו
וככה זה נראה היום. צילום שהעבירה ספינת המחקר של גרינפיס מפטגוניה
תוצא החממה: נזק עצום לסביבה ולטבע
תוצא החממה (המכונה גם "אפקט החממה") נובע מסדרה של תהליכים כאשר המרכזי בהם הוא פליטת פחמן דו-חמצני לאטמוספירה ממכוניות ומפעלי תעשיה שונים המזהמים את האוויר. אליה מצטרפים כריתת יערות ובפרט יערות הגשם, הרס שכבת האוזון, סוגים שונים של זיהום אוויר ובהם גשם חומצי וערפיח ועוד.
כבר בשנות ה-80 חזו מחקרים את עליית הטמפרטורות הגלובלית (global warming), המלווה בעליית שטח פני הים עקב המסת כיפות הקרח בקטבים. בין יתר התוצאות של התהליך - שטפונות בערי חוף, פגיעה במאזן האקולוגי באיזורים רבים בעולם, התפשטות המדבריות ושינויים מרחיקי לכת אחרים לסביבות המחייה של בעלי חיים שונים.
נושא ההתחממות הגלובלית נמצא על סדר היום של הקהילה המדעית, וישנם מדענים הטוענים כי אין תופעה כזו, וכי מדובר בתנודות סטטיסטיות בלבד. כעת, מביאה גרינפיס עדויות חדשות, המחזקות את הסברה בדבר היעלמות הקרחונים והתמוססותם.
עליה משמעותית במפלס האוקיאנוסים
ספינת המחקר שמפעיל ארגון גרינפיס משייטת בפטוגניה וצ'ילה מזה כחודש, והיא בודקת את היקף היעלמותם של קרחונים ושכבות קרח. המחקרים מראים כי מספר רב של קרחונים, דוגמת ה"סאן קוונטין" וה"אפסאלה", הנמצאים בשדות הקרח הדרומיים והצפוניים של פטגוניה, הצטמצמו משמעותית ונסוגו במספר קילומטרים בשנים האחרונות.
משנת 1995 ועד 2000, כמעט והוכפל קצב המסת הקרחונים. התמוססותם מובילה לעלייה משמעותית במפלס האוקיאנוסים והימים (בקצב של כ-0.1 מילימטר לשנה), ומסכנת בעיקר את ערי החוף. מחקר שפורסם לאחרונה ב-Nature הראה כי שינויי האקלים עלולים לגרום להיעלמותם של יותר ממיליון מינים של בעלי-חיים עד לשנת 2050.
"שינויי האקלים נוצרים כתוצאה משימוש בדלקים פוסיליים, נפט, פחם וגז טבעי", מסבירה נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה של גרינפיס בישראל. "כאשר חומרים אלה נשרפים הם משחררים פחמן דו-חמצני המצטבר באטמוספירה, ולוכד את החום על פני כדור הארץ". גרוסמן מציינת כי "בישראל כל ייצור החשמל הוא מדלקים פוסיליים, למרות שיש בידינו המודעות והידע הנדרשים כדי לעבור ולייצר חשמל נקי".