שתף קטע נבחר

עוזי דיין: המסמוס בגדר - מחדל שמחייב ועדת חקירה

כבר לפני שנתיים וחצי, כראש המועצה לביטחון לאומי, הניח האלוף במילואים הצעה מפורטת לבניית הגדר על שולחנו של שרון. מאז, הוא טוען, נבנה פחות משליש. "ראש הממשלה אחראי על חיי האנשים בישראל", מאשים דיין בשיחה עם ynet, לאחר עוד פיגוע קשה בבירה. הוא משוכנע שאפשר להגיע להבנות עם האמריקנים ולא, הוא לא היה מחרים את הדיון בהאג

גדר ההפרדה תעמוד היום (ב') למשפט העמים בבית-הדין הבינלאומי בהאג, אולם ישראל מחרימה את הדיון. האלוף (במיל') עוזי דיין, יו"ר המועצה להקמת גדר ביטחון לישראל, סבור שמדובר בהחלטה פזיזה ושגויה.    

 

"ישראל היתה צריכה להופיע בהאג לא כנאשמת, אלא כמאשימה", הוא אומר בשיחה עם ynet. "אם הייתה מופיעה שם, אפשר היה לפרט את חשבון הדם של שלוש וחצי השנים האחרונות, כולל הפיגוע בירושלים, ולהאשים את האו"ם שאינו נלחם בטרור כראוי. ישראל הייתה צריכה להגיד, 'אם אתם לא עוזרים לנו, לפחות אל תפריעו'. כתב האשמה הזה היה זוכה לתפוצה בעולם כולו, ולאחר הטחתו - היינו יכולים לעזוב באופן הפגנתי את הדיון".

 

כבר ביולי 2001, כראש המועצה לביטחון לאומי, הניח דיין על שולחנו של ראש הממשלה שרון המלצה להקמת גדר ביטחון. אך ראש הממשלה התנגד בשעתו להקמתה. שנתיים וחצי אחרי, מאשים דיין, פחות משליש מאורך הגדר נבנה. "מסמוס הנושא ואי לקיחת האחריות למניעת פיגועים הם מחדל שמחייב הקמת ועדת חקירה, אשר תבדוק כיצד רצח המוני שכזה לא נמנע", אומר האלוף במילואים.

 

בעקבות פיגוע קשה נוסף בירושלים, אומר דיין: "זוהי לא גזירת גורל, זוהי אחריות ראש הממשלה על חיי האנשים בישראל. את האשמה אני מטיל על הטרוריסטים, אך האחריות לכך שדבר כזה לא יקרה שוב היא של ראש הממשלה.

 

הבעיה אינה אריאל, אלא אריאל שרון

 

להערכת גורמי ביטחון, המחבל הגיע לירושלים מאזור בית-לחם, תוך שהוא מנצל את הפירצה שנותרה בחלקה הדרומי של הגדר. "המלצתי לראש הממשלה לבנות 56 קילומטר גדר בעוטף ירושלים, אך מתוכה אושרו רק שני חלקים של 10 קילומטר כל אחד, ועד היום לא הושלמה בנייה של אפילו שליש ממנה. גם היום לא עובדים על הקמת הגדר בשלוש משמרות, שבעה ימים בשבוע. בקצב הזה לא תהיה גדר בירושלים גם בסוף 2004".

 

לדיין ביקורת נוקבת על הגדר שנבנית לאטה באזור ירושלים. "הפירצה שמתכננים להשאיר באזור אבו-דיס היא תוצאה של שיקולים פוליטים קטנוניים וחוסר מנהיגות. כנראה שקברים שרואים מכאן לא רואים משם. חייבים גדר רציפה בירושלים, אך במקום זה מתכננים גדר עם פירצה".

 

דיין מותח ביקורת על העיכוב בבניית הגדר, בשל המחלוקת על התוואי. "על 98% מהשטח אין שום ויכוח, אז למה בניית הגדר לא הושלמה שם? למה הגדר לא הושלמה מאריאל דרומה לירושלים? למה אין גדר מול בית שמש? למה אין גדר מול ראש העין וערד? אם יש מחלוקות, היה צריך לקבל החלטה בעניינן כבר לפני שנה וחצי. הבעיה היא לא אריאל, אלא אריאל שרון... אם יש בעיה עם האמריקנים, צריך לפתור אותה ולקבל החלטה".

 

האלוף במילואים דוחה את הטענה לפיה המחלוקת עם האמריקנים מאחד ועם המתנחלים מאידך אינה מאפשרת לסכם את תוואי הגדר: "בביקורי האחרון בוושינגטון, במהלכו נפגשתי עם אנשי המועצה לביטחון לאומי ומחלקת המדינה, היתה הסכמה שאין בעיה להסכים על תוואי שגם ייתן ביטחון, גם לא יהיה בגבולות 67', גם לא יכלול פלסטינים וגם יתחשב בהפרעה לשגרת החיים שלהם. אין בעיה לשרטט תוואי. עובדה שהאמריקנים לא צייצו במשך שנה וארבעה חודשים, כשבנינו את התוואי הצפוני שאיננו שנוי במחלוקת".

 

דיין קורא להקים לאלתר גדר שתהיה אפקטיבית למלחמה בטרור. בעניין הזזת הגדר בבקה א-שרקיה, הוא אומר: "הומלץ לראש הממשלה בצורה ברורה לא לעשות חומה סביב בקה, אך ראש הממשלה התעקש על כך. יש לי הרגשה ברורה שניתן היה למנוע את אותו תוואי. עכשיו, גם בזבזנו זמן, גם לא נתנו ביטחון, גם גרמנו סבל מיותר לאנשים וגם בזבזנו כסף".

 

ערב הדיון בהאג, גם ח"כ עמרם מצנע תבע להקים ועדת חקירה לבדיקת מחדל הגדר. לדבריו, מחדל זה אינו נופל ממחדל מלחמת יום הכיפורים: "לו בנתה הממשלה את הגדר במהירות ועל הקו הירוק, רבים מהנרצחים עוד היו איתנו ולא היינו מסתבכים במשפט השדה בהאג". 


פורסם לראשונה 22/02/2004 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
קברים שרואים מכאן. דיין
צילום: גבי מנשה
צילום: גיל יוחנן
"פירצה משיקולים פוליטיים". הגדר באבו-דיס
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
התנגד והתחרט. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
מחדל כמו ביום הכיפורים. מצנע
צילום: איי פי
מומלצים