שתף קטע נבחר

 

יוזמת "ג'ורג'" מסיינפלד: 10 שאלות לשני העמים

ראשי יוזמת "One voice" הישראלית-פלסטינית צפויים להציג מחר את יוזמת השלום שלהם, המבוססת על עריכת משאל ובו עשר שאלות שיוצגו לשני העמים, המובאות כאן לראשונה. השחקן ג'ייסון אלכסנדר (ג'ורג' מסיינפלד) ישתתף בטקס הרשמי. אלא שבין הצדדים עדיין קיימת מחלוקת כיצד לנסח את השאלה הנוגעת לעתיד ירושלים

עוד יוזמת שלום עומדת לצאת לדרך: ראשי יוזמת "One voice" הישראלית-פלסטינית, שבראשה עומדים חבר הכנסת מתן וילנאי (העבודה) וסגן השר מיכאל רצון (הליכוד) מהצד הישראלי, וריפעת שוקרי, יועצו של יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, ומוחמד דראושה מהצד הפלסטיני, יציגו מחר (ג') באופן רשמי את יוזמת השלום שלהם. היוזמה מבוססת על קיום משאל ובו עשר שאלות שיוצגו לשני העמים.

 

מדובר ביוזמה שקרמה עור וגידים בחודשים האחרונים, ובה מעורבים פוליטיקאים ישראלים הן מהימין והן מהשמאל. ראשי הקבוצה הצליחו לגייס לצידם גם את השחקן האמריקני, ג'ייסון אלכסנדר, שגילם את דמותו של ג'ורג' קוסטנזה בסדרה "סיינפלד". הוא ישתתף בטקס הרשמי שייערך בבית י.ב.מ בפתח תקווה, ויקדם את היוזמה.

 

גולת הכותרת של הטקס תהיה הצגת השאלון שמתכוונים היוזמים להפיץ באמצעים שונים (עיתונים, אינטרנט, דואר אלקטרוני וטלוויזיה בכבלים), ובו עשר השאלות שאמורות לגלות את עמדתם של הישראלים והפלסטינים בעניינים מרכזיים הקשורים להסכם שלום אפשרי בין שני העמים לאחר משא ומתן. תוצאות המשאל יועברו למנהיגים, בתקווה כי יאמצו את עמדות עמיהם ויניעו את גלגלי התהליך המדיני התקוע.

 

עדיין חלוקים בשאלת ירושלים

 

לידי ynet הגיעו שאלות המשאל, העוסקות בנושאים מהותיים כמו שאלת עתיד ירושלים, ההתנחלויות, הפליטים וכן שאלת הקמתה של מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל.

 

  • נושא הגבולות - "האם אתה מסכים לכך שגבולות 67' הם הבסיס להסכם ישראלי פלסטיני?"
  • הכיבוש והאלימות - "האם אתה מסכים לכך שעל ישראל לסיים לחלוטין את הכיבוש הצבאי?"
  • הביטחון במדינה הפלסטינית - "האם אתה מסכים לכך שהמדינה הפלסטינית תפורז לתקופת זמן מוסכמת?"

 

עוד יעסקו השאלות בנושאי המקומות הקדושים, חינוך והתפייסות וסוף הסכסוך. לפי שעה קיימת עדיין מחלוקת בעניין השאלה הנוגעת לעתיד ירושלים, כאשר הישראלים מבקשים לנסח אותה כך שתתאים להצעת הנשיא ביל קלינטון, קרי: מה שיהודי ליהודים, מה שמוסלמי לערבים.

 

הפלסטינים התעקשו שלשום בלילה, בשיחות שניהלו עם חבריהם הישראלים, להתייחס למזרח ירושלים, וכן גם לשכונות היהודיות שמסביב לעיר.

 

וילנאי ורצון סירבו להגדרה כזו בשאלה, ולכן, לפי שעה עדיין ממתינים לניסוח הסופי בעניין ולתשובת הפלסטינים. גורמים במטה היוזמה הוסיפו גם כי ייתכנו שינויים של הרגע האחרון בנוסח השאלות, ובתוכנן, למרות שלפי שעה, רובן הגדול סגור.

 

באשר לשאלת שתי המדינות, יישאלו הישראלים והפלסטינים האם הם בעד בעד קיומן של שתי מדינות בנות קיימא: ישראל מדינתו של העם היהודי, ופלסטין מדינתו של העם הפלסטיני.

 

בכל הקשור לשאלת הפליטים, יתבקשו הישראלים והפלסטינים לענות על השאלה - "האם אתה מסכים שבעיית הפליטים תהיה חלק מהסכם שלום?", ואילו השאלה הנוגעת להתנחלויות אומרת: "האם אתה בעד פינוי התנחלויות ויישוב רוב המתנחלים בגושי ההתנחלויות גדולים?"

 

"לפי התשובות נוכל לדעת איך הם חשים"

 

יוזמי המהלך אומרים כי השאלות, שהן כלליות בעיקרן, יאפשרו לבחון את עמדת שני העמים בשאלות מרכזיות ושנויות במחלוקת. אחד היוזמים אמר ל-ynet כי "לפי התשובות נוכל לדעת כיצד באמת חשים הפלסטינים כלפינו. אם נראה שהם לא יהיו מוכנים למדינה יהודית לצד מדינה פלסטינית, נבין שאין עם מי לדבר".

 

היוזמים טוענים עוד כי הצעתם שונה מזו של אנשי מטה ז'נווה או אנשי המפקד הלאומי. לדבריהם, "אנחנו לא מביאים לעמים פתרון, אלא שואלים לדעתם ולעמדתם, ומציעים לנהל משא ומתן על סמך עמדות אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אלכסנדר (ג'ורג'). יקדם
צילום: איי פי
צילום: שאול גולן
וילנאי. מצד העבודה
צילום: שאול גולן
צילום: אורן אגמון
רצון. מצד הליכוד
צילום: אורן אגמון
צילום: איי פי
מהצד הפלסטיני - יועצו של ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים