שתף קטע נבחר

הפגנות סוערות בגדה נגד הגדר; בת"א נעצרו 14 מפגינים

בהפגנה באזור טול כרם ירו חיילים גז מדמיע ועשרות מפגינים נפגעו משאיפת גז. עימותים קשים גם בג'נין, בית לחם וחברון. באבו דיס, שם הוצב אוטובוס קו 14, הפגינו אלה מול אלה פלסטינים וישראלים. 6 שוטרים נפגעו מאבנים. בת"א: 14 נעצרו בהפגנה סוערת של "אנרכיסטים נגד גדרות"

הפגנות סוערות בצהריים (ב') ברחבי השטחים במחאה על בניית גדר ההפרדה, זאת כ"גיבוי" למשלחת הפלסטינית בדיונים בהאג. ההפגנות התקיימו בעיקר באזורי קו התפר המקבילים לגדר, אך גם במרכזי הערים הפלסטיניות.

 

ההפגנה הסוערת ביותר הייתה בכפר דיר אל רוסון שבאזור טול כרם, בהשתתפות כ-2,000 מפגינים פלסטינים. במהלך ההפגנה התפתח עימות בין המפגינים לבין כוחות צה"ל. החיילים ירו גז מדמיע ועשרות מפגינים נפגעו משאיפת גז.

 

באותו אזור הפגינו פלסטינים גם ליד הכפר עתיל. סא"ל ערן, מג"ד נחשון אמר לאחר ההפגנה: "זו הייתה הפגנה של מספר מאות צעירים וילדים בעיקר. עצרנו אותם מרחק מאות מטרים מהגדר, על מנת שלא יתפתח פה אירוע אלים שלא רצינו להגיע אליו. עמדו שם מספר שלטים, גם של צלב קרס. היו קצת זריקות אבנים על כוחותינו, ונאלצנו לפזר אותם עם אמצעי פיזור הפגנות בסיסיים. זה לא התפתח מעבר לזה".

 

עימותים קשים פרצו בין מאות מפגינים פלסטינים לבין חיילי צה"ל גם באזור ג'נין, באזור בית לחם וגם ברחוב א-שלאלה בחברון. 

 

עוד הפגנה הייתה ליד בודרוס שבאזור מודיעין. אל"מ בני, מח"ט החטיבה החדשה "מכבים" אמר: "בנקודה הזו היו כמה התפרעויות בעבר. סך הכל נערכנו עם מספיק כוחות, גם צה"ל וגם מג"ב בעבודה משותפת. עיקר התדרוך היה לגלות איפוק וסובלנות. הייתה פה הפגנה במשך כשעה של כ-450 מקומיים וכמה ישראליים. בסוף הם התפנו בשקט מופתי".

 

אבו דיס: הפגנה משני צידי הגדר

 

הפגנה סוערת נגד הגדר היתה גם בצומת אבו דיס: מאות פלסטינים יידו אבנים לעבר כוחות מג"ב. הכוחות ירו לעברם רימוני הלם וגז מדמיע, וכמה מפגינים נפגעו משאיפת גז. חמישה שוטרי מג"ב ושוטר יס"מ נפגעו מאבנים שיידו לעברם הפלסטינים. חמשת שוטרי מג"ב טופלו במקום ושוטר היס"מ פונה לבית החולים לאחר שספג אבן בראשו. 

 

מול הפלסטינים הפגינו כמה עשרות ישראלים בצד הישראלי של הגדר. המפגינים הישראלים, התומכים בהקמת הגדר, שרו "התקווה" ואמרו קדיש, וכמו כן, נעמדו בשורה ליד שלד האוטובוס קו 14 שהוצב במקום, יום לאחר הפיגוע

 

באירוע נוסף, בשכונת גילה, קיימו תלמידים מתיכון "רנה קאסן", יחד נפגעי טרור, עצרת לזכר קורבנות הפיגועים. העצרת נערכה ברחבה הצופה על בית לחם, באזור לא הושלמה בניית הגדר.

 

מול בית ראש הממשלה בירושלים הפגינו הערב כ-500 פעילי שלום המתנגדים להקמת גדר ההפרדה. המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב: "החומה היא ככלא לפלסטינים וגטו לישראלים" ו"החומה צריכה ליפול".  כוחות גדולים של משטרה נכחו במקום. לא נרשמו אירועים חריגים.

  

ת"א: 14 עצורים בהפגנה סוערת 

 

בתל אביב נערכה הפגנה סוערת מול הקרייה, על ידי "אנרכיסטים נגד גדרות", והמשטרה עצרה 14 מהמפגינים. העצורים הובאו לחקירה במרחב ירקון.

 

לאחר שניסו להיכנס לשטחי הרשות כדי להזדהות עם תושביה המוחים נגד גדר ההפרדה, הגיעו היום כ-100 מפגינים לאזור הקרייה וחסמו את התנועה בה.

 

נמרוד קרת, 42, מתל אביב, אחד המפגינים, סיפר: "יצאנו בבוקר מתל אביב באוטובוס. בדרך עקבו אחרינו ניידות משטרה ומסוק הועלה לאוויר. המטרה היתה לא לאפשר לישראלים להגיע להפגנות בשטחי הרשות, כי הדעה הרשמית היא שהישראלים מתסיסים את הפלסטינים. נסענו על כביש חוצה שומרון, ועצרו אותנו שם שוטרים ואמרו שזה שטח צבאי סגור".

 

לדבריו, "לקחו את רישיון הנהיגה של הישראלי הערבי שהסיע אותנו, וביקשו ממנו לקחת אותו למחסום. ניסינו להיכנס אח"כ שוב לשטחים ממקום אחר, ושם גם כבר חיכו לנו חיילים ולא נתנו לנו להיכנס. כשהגענו למחסום השני לקחו את הנהג ואיימו עליו: אם שוב תתקרב לאיזשהו מחסום נחרים את האוטובוס שלך לחודש".

 

הפעילים שניסו להפגין ברשות הצטרפו מאוחר יותר לחבריהם שהפגינו בתל אביב.

 

צוותי שוטרים רבים שהגיעו למקום פינו את המפגינים תוך ביצוע מעצרים. המפגינים הניפו שלטים וקראו קריאות נגד המממשלה הממשיכה בבניית הגדר. "מעצרי המשטרה לא ירתיעו אותנו מהמשך המאבק עד לסיום הכיבוש והפלת הגדר", אמרו ראשי המפגינים. חלקם המשיכו בצעדת מחאה לעבר מרחב ירקון. 

 

מעצרים במזרח ירושלים

 

במחסום א-רם שמצפון לירושלים, כמה מאות פלסטינים הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר כוח משטרה. הכוח עשה שימוש ברימוני הלם וגז מדמיע לפיזורם.

 

ברחוב סלאח א-דין במזרח ירושלים נעצרו על ידי מפלג המיעוטים במשטרה וכוחות מג"ב שלושה צעירים פלסטינים בחשד שאיימו על בעלי חנויות שיסגרו את בתי העסק שלהם כדי להשבית את המסחר במקום, לאות מחאה על גדר ההפרדה. השלושה הועברו לחקירה.

 

בנוסף עוכבו לחקירה 10 צעירים פלסטינים תושבי מזרח ירושלים שהגיעו לבית ספר סמוך לעיר העתיקה וביקשו ממורים ותלמידים במקום להשבית את הלימודים בבתי הספר. גם זאת על רקע הדיון בהאג. ה-10 הועברו לחקירה במפלג המיעוטים של המשטרה.

 

המשטרה מנעה מכמה עשרות אנשי שמאל ופעילים של "אנרכיסטים נגד גדרות" להפגין נגד הגדר סמוך לדיר אל ע'סון, צפונית לטול כרם.

 

"נמשיך בפעילותינו עד להפלת הגדר וסיום הכיבוש", אמרו הפעילים, אשר טענו כי המשטרה עצרה אותם בכביש 55 – אלפי מנשה.

 

עורכי דין הפגינו ליד בקה

 

עשרות עורכי דין מהצפון ומהמשולש הפגינו בסמוך לגדר ההפרדה בין בקה אל ג'רביה ובקה אל שרקייה, במחאה על הגדר הנמצאת במקום. המפגינים נשאו בידיהם שלטים באנגלית, עברית וערבית ובהם נכתב בין היתר 'הכיבוש הוא הטרור', 'גדר=אפרטהייד'".

 

"הגדר לא תעצור את הפיגועים, אין ביטחון בלי שלום ואין שלום עם כיבוש והתנחלויות", אמר עו"ד פאלח שביטה.

 

"כשיהיה שלום כולל אז יהיה אפשר לשים גדר, אבל כך מה שעשו זו התעללות שפוגעת בכבודם של האנשים ובפרנסתם", אמר אחד ממארגני ההפגנה עו"ד רסמי זחלקה.

 

לדבריו, הם החליטו לארגן הפגנה של עורכי דין מכיוון שבחברה הערבית הם נחשבים למובילים בהגנה על זכויות האזרח וזכויות האדם. בין עורכי הדין שהגיעו נמצאים גם נציגים מלשכת עורכי הדין בארץ, ביניהם יו"ר ועד מחוז הצפון של לשכת עורכי הדין, חאלד זועבי.

 

עוד אמרו עורכי הדין כי הגדר הפכה את השטחים לכלא גדול ולכן צריך להרוס אותה. "הגדר רק מוסיפה לבעיה, היא לא נותנת פיתרון ובשל הקמתה יבוא ייאוש שיגרור פיגועים נוספים", אמר עו"ד שביטה.

 

סיקור נרחב בתקשורת הפלסטינית 

 

התקשורת הפלסטינית סיקרה בהרחבה את האירועים ותחנות הרדיו הפלסטיניות פתחו היום גל פתוח לסיקורם.

 

העיתון הפלסטיני אל איאם כתב בכותרתו הראשית "גדר ישראל בפני בית הדין של העולם". כלי התקשורת הפלסטינים מדווחים כי מדיניות ישראל, המתבטאת בעיקר בגדר ההפרדה, תהיה היום על ספסל הנאשמים בהאג.

 

הפלסטינים מקווים כי ההד התקשורתי סביב העולם בעניין ישפיע על בית הדין ויצמצם את השלכות הפיגוע אתמול.


פורסם לראשונה 23/02/2004 13:14

 

בהכנת הכתבה השתתפו שרון רופא-אופיר, אלי סניור ואייל הראובני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שלד אוטובוס קו 14 שהוצב באבו דיס
צילום: איי פי
שוטר שנפגע מאבן באבו דיס
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הפגנה בעזה נגד הגדר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הגדר בירושלים (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים