פרויקט שלום ענקי בגבול ישראל ירדן
אי של קירוב לבבות יוקם ליד עין-יהב: סטודנטים ירדנים וישראלים ילמדו שם אלה לצד אלה, מדענים משתי המדינות יעבדו יחד על מחקרים משותפים. מאוחר יותר יוקם באיזור "עמק סיליקון" מקומי וכפר בנוסח "קמפ דייוויד" למפגשי צמרת. ראש-הממשלה שרון: מדובר בעליית מדרגה אסטרטגית ראשונה מסוגה. המלך עבדאללה: הפרויקט הזה גדול מישראל ומירדן
לצורך הקמת המרכז ויתרה כל אחת מהמדינות על 300 דונם משטחה, ולאחר הקמתו הוא יהיה מעין אי אקס-טריטוריאלי, שיתפרס על שטח של 600 דונם. מאחורי הפרויקט השאפתני עומדת קרן פרטית בינלאומית בשם Bridging The Rife (לגשר על השבר) בראשות איל ההון הישראלי מתי כוכבי (42), איש עסקים שמתגורר בעשר השנים האחרונות בניו-יורק. שותפיו לפרויקט הם אנשי עסקים בעלי שם כמו מיכאל שטראוס, שמואל דנקנר ודב לאוטמן, האלופים ('מיל) איתן בן-אליהו ודני רוטשילד, אנשי עסקים אמריקנים וכן אנשי ממשל וקציני צבא בכירים מירדן. עלות הקמתו של הפרויקט האדיר תסתכם לכל הפחות בכמה עשרות-מיליוני דולרים.
"במרכז שלנו יוכלו לקיים פגישה על כל דבר ועניין", אומר היזם כוכבי, "גם לצורך עסקים וגם לשם הקמת טיפות חלב במדינות ערב. אפילו רוכבי אופניים שרוצים לארגן מסע רכיבה משותף יוכלו להיפגש ולהתארגן שם. הרעיון הוא שהמרכז יממן את השהות של האנשים במקום, את התיכנון, וישיג את הכסף למימון הפרויקט הספציפי. החל מהשנה הקרובה גם נשיק פרס כספי גדול שיוענק פעם בשנה לאנשים בשתי המדינות שמשתפים פעולה בתחומים שונים".
ההכנות להקמת המרכז המדעי נמשכו חמש שנים והתקיימו תחת מעטה של חשאיות מחשש לטירפוד הפרויקט מצד קיצונים ומתנגדי השלום משני הצדדים. כל המעורבים כבר חתומים ומחויבים, כולל ממשלות ישראל וירדן, שהקצו את השטח למרכז המדעי. עבדאללה מלך ירדן, שהיה שותף מלא להקמת המרכז, ביקש להדגיש את חשיבותו: "מדובר בפרויקט שגדול מירדן ומישראל".
ראש-הממשלה שרון הגדיר את הקמת המרכז "עליית מדרגה אסטרטגית ראשונה מסוגה". המרכז ייפתח, לפי התוכנית, בעוד חמש שנים, ובשלב הראשון הוא יכלול קמפוס למחקר ביולוגי וטכנולוגי. ילמדו בו סטודנטים מירדן, מישראל וממדינות ערב. את התארים לבוגרים יעניקו אוניברסיטאות "סטנפורד" ו"קורנל", שמדורגות בין חמש האוניברסיטאות הטובות בארצות-הברית. המרצים יהיו ישראלים, ירדנים ואמריקנים.
כבר בשנה הקרובה יחולקו עשרות מלגות לירדנים ולישראלים במטרה שייצאו ללמוד בארצות-הברית ויחזרו למרכז המדעי כמרצים. נציגי האוניברסיטאות כבר התחייבו לתוכניות ספציפיות לניהול מחקרים באיזור, כמו מיפוי הקוד הגנטי של האורגניזמים בים המלח ובערבה והתמקדות במחקר של הסביבה המדברית. בעתיד מתכוונים היזמים לפתח באיזור "עמק סיליקון" מקומי, מרכז למדע ולטכנולוגיה, שיהיה מוקד לשיתוף פעולה בין העמים ויכלול, בין השאר, כפר בנוסח "קמפ דייוויד" לפגישות בין מנהיגים ואנשי עסקים.
בהתייעצות עם עשרות מומחים לממשל ולחוק בינלאומי סוכם כי במקרה של ביצוע פשע בתחום המרכז המדעי יהיו הסטודנטים הירדנים כפופים לחוק הירדני, ואילו הישראלים יהיו כפופים לחוק הישראלי. בשבועיים האחרונים כבר הוסרה גדר הגבול באיזור שבו אמור לקום המרכז, ובקרוב יתקיים טקס הנחת אבן-הפינה.
הנוסעים לאילת יוכלו בקרוב "להרגיש את רוחו" של המרכז, שכן עבודות התשתית להקמתו יתחילו כבר בשנה הקרובה.