שתף קטע נבחר
 

מהפכה ערכית-ציונית בצה"ל

קצין חינוך ראשי גיבש – והרמטכ"ל אישר: תוכנית חדשה למהפיכה ערכית-ציונית. החיילים יקבלו שיעורים בערכי יהדות, ציונות והיסטוריה של מדינת ישראל. גם על חג המולד והרמדאן יהיה שיעור

פורום מטכ"ל התכנס לאחרונה בבית הסוכנות היהודית בירושלים כדי לאשר את התוכנית החדשה שגובשה במפקדת קצין חינוך ראשי, ואומצה על-ידי הרמטכ"ל, משה יעלון.

 

מטרת התוכנית היא להטמיע את ערכי היהדות והציונות בחיילים, מהטירונות ועד ועד לקורסים במכללה לביטחון לאומי. הסיבה: בצה"ל זיהו בשנים האחרונות בורות גדולה בקרב החיילים, בכל הקשור למושגי יסוד בציונות, ביהדות ובידיעת הארץ. "בני הנוער המתגייסים לצה"ל, בחלקם, מגיעים עם 'עוגן' ערכי ציוני רופף או בלתי מגובש. במקום זיקה ותחושת שייכות והזדהות לאומית צומחות במקרים רבים בורות וציניות" – אמר יעלון.

 

הוא הוסיף: "הבורות של חלק מבני הנוער היא זאת שמביאה אותם לשאול שאלות, כמו על מה אנחנו נלחמים, למה אנחנו פה ועל מה בכלל אנחנו מחרפים את נפשנו. אנחנו מגלים בורות, חוסר ידע, חוסר היכרות עם ההיסטוריה הקצרה של מדינת ישראל ועם תולדות הציונות. מיטב הנוער נמצא תחת פיקודנו ואנו צריכים לחנך, לחזק שורשים ולתת לחיילים עוגן ציוני-יהודי במדינה".

 

התוכנית, שאושרה כאמור על ידי פורום מטכ"ל, נרקמה כבר לפני כשנה. אז הנחה הרמטכ"ל את קצין חינוך ראשי, תא"ל אלעזר שטרן, להכין תוכנית חדשה, שתגשר על פערי הידע, בשיתוף עם הסוכנות היהודית. את התוכנית ילמדו המפקדים בכל קורסי ההכשרות בצבא, מקורס מ"כים, דרך קורס קצינים, קורס מ"פים, קורס מג"דים ובמכללה לפיקוד ומטה.

 

למפקדים יחולקו חוברות חדשות, שיסייעו בהטמעת הערכים. חוברת "שבת שב", למשל, נועדה להדריך את המפקד כיצד לנהוג עם חייליו כשהם נשארים בשבת בבסיס, ללמד אותם מושגים כמו קבלת שבת, קידוש, הבדלה ופרשת השבוע. כמו כן מציעים לו מגוון של שירי שבת ופירושים אקטואליים לפרשת השבוע.

 

בחוברת נוספת, הנקראת "למה איזה חג היום?", מציעים למפקדים דרכים לציין את החגים בזמן השירות הצבאי, כולל העמקה במקורות החגים והבנת משמעותם האקטואלית. במסגרת לימודי החגים נדרשים החיילים ללמוד גם על חג המולד הנוצרי ועל צום הרמדאן של המוסלמים, כדי להעמיק את ההיכרות עם החיילים הלא-יהודים בתוך היחידה, ולהעמיק את ההיכרות עם האוכלוסיות שאיתן באים החיילים במגע בלחימה בשטחים.

 

בחוברות אחרות מובאים הסברים על מקומות היסטוריים שבהם נמצאים חיילים, באימון או בתעסוקה מבצעית. "אנחנו רוצים שהחיילים שנמצאים בחברון יידעו על מה הם נלחמים ומה קרה שם", הסבירה אתמול אל"מ מיכל שקד, מפקדת מרכז חינוך של צה"ל.

 

"אנחנו רוצים שהחיילים יכירו את המורשת והמסורת של כל מקום ומי היה שם 1,000 שנה לפניהם". כדוגמה אישית הקדישו אלופי המטכ"ל יום שלם כדי ללמוד את נושא עמלק. במהלך היום הם למדו את הטקסט המקראי "זכור את אשר עשה לך עמלק", את שירו של דוד אבידן "הכתם נשאר על הקיר" וקטע נוסף של רוני סומק.

 

עלות התוכנית היא כמה מיליוני שקלים, 70 אחוז מהם – מכספי תרומות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסיטאן שיינר
משה יעלון . "הבורות של חלק מבני הנוער גדולה"
צילום: סבסיטאן שיינר
מומלצים