סכנת האסטרוגן: מגדיל סיכוי לשבץ בגיל המעבר
בעיצומו של מחקר על השפעת ההורמון על נשים בגיל המעבר לאחר כריתת רחם הוחלט לעצור הכול. הסיבה: חשש מפגיעה בבריאות המשתתפות. רופאים מרגיעים: הטיפולים ההורמונליים יימשכו, אך במינונים נמוכים יותר ולטווח קצר
לפני כשנה וחצי הופסק מחקר אמריקני שבדק את השפעת השילוב של הורמוני אסטרוגן ופרוגסטרון. הסיבה: במחקר נמצא כי נשים הנוטלות את הגלולות נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות במחלות לב (ב-29%), בסרטן השד (ב-26%) ובשבץ מוחי (ב-41%).
זרוע אחרת של אותו מחקר, שבדקה את השפעת האסטרוגן בלבד על נשים בגיל המעבר שעברו כריתת רחם, המשיכה כרגיל, אולם כעת גם המחקר הזה הופסק בגלל הסכנה להתגברות מקרי שבץ. "העלייה בסיכון לשבץ מוחי גברה על כל יתרון שיכול היה להימצא בהמשך המחקר", הסביר אתמול מינהל המזון והתרופות האמריקני. עם זאת, ציינו במינהל כי בניגוד למחקר שנערך בעבר, המחקר הנוכחי לא מצא עלייה בסיכון לסרטן השד או למחלות לב.
בעקבות הפסקת המחקר הקודם שינו חלק מחברות התרופות את העלון לצרכן וכללו אזהרות על הגברת הסיכונים. בעוד חודשיים, לאחר שיפורסמו תוצאות המחקר הנוכחי, ייתכן שתהיה בחינה חוזרת גם של נוהל מתן אסטרוגן בלבד.
ומה בינתיים? לדברי פרופ' אמנון בז'ז'ינסקי, מנהל המרכז לבריאות האישה בבית-החו - לים "הדסה עין-כרם", "ניאלץ להמשיך בקו שהתגבש בשנה האחרונה: לתת טיפול הורמונלי רק לנשים שסובלות מתסמיני גיל המעבר באופן קיצוני ומטריד במיוחד, במינון נמוך ולאורך תקופה קצרה ככל האפשר".
לדברי פרופ' יוסי לסינג, יו"ר איגוד למיילדות וגינקולוגיה ומנהל בית-החולים ליולדות במרכז הרפואי תל-אביב, "על נשים הזקוקות לתרופה לדעת כי למרות שהמחקר הצביע על מובהקות סטטיסטית בעלייה בשכיחות שבץ מוחי, הרי מדובר באישה אחת שתלקה בשבץ מוחי מתוך 1,000 נשים בשנה".
ממשרד הבריאות נמסר: "נבדוק את התוספת לאזהרות שהוציא מינהל התרופות האמריקני, ונפעל בהתאם".
כ-15%-20% מהנשים בגיל המעבר בישראל מקבלות טיפול הורמונלי כדי למנוע הופעה של תסמיני גיל המעבר, בהם גלי חום, דפיקות לב מואצות ועצבנות. על-פי הערכות, 5%-10% מהנשים בגיל המעבר עוברות כריתת רחם, והן מקבלות אסטרוגן בלבד.
טיפול - רק במקרים קשים
- מהו גיל המעבר?
אצל נשים בגילאי 45-54 מתרחשת הפסקה הדרגתית בפעילות השחלות, שגורמת להפסקת הביוץ ולהפסקת ייצור הורמוני המין. בעקבות זאת עלולות נשים לסבול מגלי חום, דפיקות לב מואצות, עצבנות וחוסר ריכוז. בהמשך ייתכנו גם כאבים בדרכי השתן והידרדרות בצפיפות העצם.
- כיצד מטפלים בתסמינים?
באמצעות טיפול הורמונלי, המחזיר את הגוף לאיזון שהיה טרם גיל המעבר.
- מהם הסיכונים בנטילת הורמונים?
מחקר שנערך בארצות-הברית הופסק לפני כשנה וחצי לאחר שמצא שנשים שנטלו אסטרוגן ביחד עם פרוגסטרון לקו ביותר מחלות לב, סרטן השד ושבץ. מחקר נוסף הופסק עתה לאחר שמצא כי טיפול באסטרוגן בלבד מעלה את הסיכון של נשים שעברו כריתת רחם ללקות בשבץ מוחי בשיעור דומה למחקר הקודם.
- אני מטופלת באסטרוגן, כיצד עלי לנהוג מעתה?
אם יש בהיסטוריה המשפחתית סיכון לשבץ מוחי, על המטופלות לפנות לרופא כדי שיחליט על שינוי הטיפול ההורמונלי, או על מעקב צמוד יותר אחר מצבן הרפואי. טיפולים הורמונליים שניתנו לצורך מניעת תסמינים בלבד ייפסקו כנראה, אולם טיפולים שנועדו לתת מענה לתסמינים קיימים יימשכו. בשורה התחתונה כנראה שתאומץ ההנחיה המקובלת היום לתת טיפול רק במקרה הצורך, במינון היעיל הנמוך ביותר ולתקופה הקצרה האפשרית. בכל מצב יש להתייעץ עם רופא.