שתף קטע נבחר
 

באר-שבע: מלחמה סלולרית בכלא

מכתב מוצפן שנתפס בכלא "אשל" הוביל לחיפוש יסודי בתאי האסירים הביטחוניים ולמציאת שלל טלפונים סלולריים במקומות מפתיעים. למשל, בתוך חבילת ביסקוויטים תמימה ובתוך משקוף חלול של דלת. "מתנהלת כאן מלחמת מוחות יומיומית", אומר אבי ביטון, מפקד הכלא. "הם זוממים אנחנו מסכלים"

"אחים יקרים מאגף 10 מודיעים לכם שכל הסידורים לגבי הבריחה הוכנו והיא תהיה לפי השלבים הבאים (קטע מצונזר) יהיה תיאום עם התאים מחר, יום רביעי, מכיוון שאין פיקוח של ההנהלה, לפי הסיסמה שסוכם עליה. לאחר מכן (קטע מצונזר) תתבצע הפעולה האחרונה בשני שלבים...אחיכם מאגף 11".

 

זהו, עם קיצורי צנזורה מתחייבים, נוסח האשגר (מכתב מוצפן) שנתפס לאחרונה תוך כדי מעופו באוויר מתא אחד לתא שני באחד מאגפי האסירים הבטחוניים של כלא "אשל" בבאר-שבע. המכתב שנכתב בקודים ובשילוב של כתב ערבי ואותיות באנגלית תאם מידע מודיעיני נוסף שהגיע ללשכתו של מפקד הכלא, גונדר-משנה אבי ביטון.

 

מיד עם לכידת המכתב המוצפן גייס ביטון את כל הכוחות שברשותו, צירף כוחות נוספים מבתי-הסוהר האחרים במתחם כלא באר-שבע וקיבל תגבורת של לוחמי "מצדה" ו"נחשון" - יחידות העילית של שירות בתי-הסוהר.

 

הכוחות הרבים הסתערו על אגפי הכלא ו"ניקו" אותם. הבדיקה כללה קירות, ארונות, מדפים, רצפות, חלונות וציוד אישי. מיד לאחר מכן פוזרו האסירים בתאים שונים, כדי להקשות עליהם לתקשר זה עם זה.

 

החיפושים המדוקדקים הניבו בין השאר כמה תפיסות של טלפונים סלולריים. כך למשל נתפס מכשיר טלפון מוחבא בחבילה של ביסקוויטים מסוג פתי-בר. בחבילת הביסקוויטים "נחפרה" מחילה, שלתוכה הושחל הטלפון הקטן.

 

מקום נוסף שבו נתפס טלפון סלולרי: תחתית של משקוף דלת באחד התאים. המשקוף המתכתי החלול חורר מלמעלה ומכשיר הטלפון, שמשני צדיו הודבקה רצועת סקוץ נזרק למעשה לחלקו התחתון. בעזרת חוט ברזל, מקל קטן ופיסת סקוץ' שנקשרה לקצה החוט, יכלו האסירים ל"דוג" את הטלפון בכל עת. מכשיר אחר הוחבא בחלל של מסגרת חלון מאלומיניום באחד התאים.

 

איך "דגים" טלפון ממשקוף?

 

ביטון אומר כי הוא ואנשי הסגל מתייחסים לנסיונות ההברחה של טלפונים סלולריים כאל נסיונות לבצע פיגוע ממש, שכן בעבר הוכח כי מחבלים כלואים מנצלים את הקשר עם העולם החיצון כדי להוציא לפועל פיגועים ולהורות על תשלומי כסף נכבדים למתאבדים שמהססים אם לצאת לדרך או לא.

 

תפיסת האשגר, מבצע החיפושים וה"רוטציה" גרמו לתסיסה ולמתח רב בכלא. במשך שלושה ימים אירעו כמה תקריות שבמהלכן תקפו אסירים אנשי סגל. ביטון הורה להעניש את המעורבים בתקיפות בשלילת הטבות ו-17 מהם נשלחו לצינוק להירגע.

 

"שלילת הפריבילגיות אינה ניסיון להתעמר באסירים או ליצור פרובוקציות", הוא מסביר. "לנגד עיניי עומד רק הנושא הביטחוני. מבחינתנו, מכשיר טלפון סלולרי בכלא הוא פצצה מתקתקת, לא פחות ולא יותר".

 

לדברי ביטון, זו בעצם הסיבה שבגללה הועבר האסיר הפלשתיני הבכיר ביותר, מרואן ברגותי, לתא הפרדה בכלא "אוהלי קידר" בבאר-שבע. מידע סודי שהגיע ממקורות שונים גילה כי בעזרת מכשיר טלפון סלולרי שהוברח לתאו "הפשיר" ברגותי כספים למפעילי חוליות, דבר שאיפשר הוצאה לפועל של פיגועים. מדובר, איפוא, בסכנה מוחשית.

 

בכלא "אשל" כלואים 1,000 אסירים, מחציתם אסירים ביטחוניים, ומתוכם 109 אסירים המרצים כמה מאסרי עולם. על האסיר ה"כבד" ביותר, חסאן סלאמה, נגזרו 49 מאסרי עולם בגלל שורה ארוכה של פיגועים שהוציא לפועל.

 

בעבר טענו כי אסירים ששפוטים למאסר-עולם-פלוס בעייתיים, כיוון ש"אין להם מה להפסיד". אולם ביטון גורס שזו גישה מוטעית. "יש להם דווקא הרבה מה להפסיד". הוא אומר, "ההטבות שהם מקבלים חשובות להם מאוד. טלוויזיה, רדיו, עיתונים וטיולים יומיים בחצר - אלה אינם דברים של מה בכך. מפקד יכול וצריך לעשות שימוש בשלילת ההטבות הללו, כדי להשיג רגיעה וציות".

 

משחקי חתול ועכבר

 

ניהול של מקום כמו כלא "אשל" כרוך במלחמת מוחות בלתי פוסקת, מסביר ביטון: "יש לאסירים שפע של זמן פנוי וסבלנות אין-קץ לתכנן ולזמום מזימות. התפקיד שלנו הוא לא לפגר אחריהם".

 

כך למשל המחבלים מנצלים את הזמן הפנוי הרב כדי לאתר את אותה נקודה או שתיים על קירות התאים שלהם שבהן המיסוך של רשתות האלחוט לא פועל. נקודה זו מסומנת בסימן סתרים, ומשם מנהלים האסירים את השיחות האסורות והחפוזות עם מפקדיהם ברצועה ובגדה.

 

קשה להאמין, אבל למרות המעקב הצמוד, הבדיקות וביקורות הפתע הרבות רק בשנת 2003 התגלו בגוש דרום של שירות בתי-הסוהר 250 מכשירי טלפון סלולריים. חלקם, כפי שכבר פורסם בעבר, הוחבאו במקומות מוצנעים בגוף האסיר. חלקם הוברחו בחיתולים של תינוקות שהאסיר הורשה לנשק לרגע.

 

מדובר במלחמה שלא נגמרת. בימים הקרובים יצאו ביטון ואנשיו ל"מסע טיהור" נוסף של הכלא ממכשירי הטלפון הלא-תמימים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
כלא 'אשל'. "יש לאסירים שפע של זמן וסבלנות לתכנן מזימות"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים