שתף קטע נבחר

הנשים המשפיעות מבחוץ

הן לא מנהלות עסק והן לא צריכות להציג רווחים, אבל השפעתן על עולם העסקים בישראל היא קריטית ומשמעותית ביותר; מתוקף תפקידן, הנשים האלו חורצות את גורלם של עסקים ואנשים רבים, וחלקן נעות על הקו הדק שבין פוליטיקה ועסקים; הנשים שהחלטה אחת שלהן יכול להפיל או להרים עסק

טלי ירון-אלדר, נציבת מס הכנסה

 

עו"ד טלי ירון-אלדר (40), הייתה בת 25 כשהחלה לעבוד במס הכנסה. כעבור שבע שנות עבודה מונתה לסגנית היועץ המשפטי, וב-98', כשהיא בת 34, מונתה לתפקיד היועצת המשפטית של המכס והמע"מ. בינואר 2002, כשהייתה בת 38, הגיעה לראש הפירמידה ומונתה לנציבת מס הכנסה. ירון-אלדר לא הייתה רק הנציבה הצעירה ביותר שמונתה אי פעם לתפקיד, אלא גם האישה הראשונה למלא אותו.

 

תקופת כהונתה אמנם קוצרה ותסתיים בחודש יוני הקרוב, אבל הייתה מרובת פעילות. במהלך כהונתה הכריז שר האוצר דאז, סילבן שלום, על הרפורמה במיסוי בשוק ההון, מהלך שהובילה ירון-אלדר. מדיניות נוספת שהובילה ירון-אלדר היתה הגברת האכיפה והחמרת הענישה לעברייני מס.

 

ירון-אלדר נשואה לרופא ויש לה שלושה ילדים. היא כבר הספיקה לסכם את כהונתה, ואמרה כי תמיד היה לה רצון להוכיח את השוויון בין גברים ונשים, להוכיח שגם היא יכולה. לגבי קיצור כהונתה אמרה באחרונה כי אינה רואה בכך כישלון אישי - אלא מהלך פוליטי.

 

גלית אבישי, מנכ"ל המועצה לצרכנות

 

בין המלחמות הבולטות שניהלה במהלך השנה האחרונה גלית אבישי, מנכ"ל המועצה לצרכנות, אפשר למנות את המאבק על עמלות הבנקים, המאבק נגד ביטול סימון המחירים, והקרב להרחבת האחריות על מוצרי החשמל. אבישי, בת 42, גרושה ואם לשניים, היא בת למשפחה קשת יום שעלתה ארצה מאפגניסטן.

 

היא מונתה לתפקידה בתחילת שנת 99', לאחר שמילאה שורה של תפקידים בהסתדרות. במסגרת תפקידה היא נאבקת להגן על טובתו של הצרכן, בין אם זה בסופרמרקט ובין אם זה בסניף הבנק.

 

קולה של המועצה לצרכנות אינו נשמע רק כאשר מדובר בתעריפים, אלא גם במהלכים מבניים גדולים יותר המתוכננים במשק, העשויים להשפיע על כיסו וטובתו של הצרכן. מתוקף תפקידה אבישי היא אימתן של הפירמות הגדולות ביותר במשק, ונוכחותה וקולה אינם נעדרים מאף דיון בנושאי חקיקה הנוגעים לציבור הצרכנים.

 

דורית סלינגר, מנכ"ל חברת הדירוג מעלות

 

דורית סלינגר (44) הצטרפה לחברת הדירוג מעלות עם הקמתה בשנת 91', כאנליסטית. מעלות הייתה חברת הדירוג הראשונה בישראל ועד לפני פחות משנה גם היחידה, ובאותם ימים המושג אנליסט עוד היה בחיתוליו בעולם הפיננסי בישראל.

 

סלינגר, בוגרת תואר ראשון בכלכלה וניהול בטכניון ותואר שני במינהל עסקים (עם התמחות במימון), התקדמה בסולם הדרגות ובסוף שנת 97' מונתה למנכ"ל החברה.

 

חברת הדירוג מעלות נמצאת בבעלות הבנקים הגדולים ושמרה מאז הקמתה על תדמית סולידית, גם במקרים בהם זכתה לביקורות נוקבות מצד מנהלים בכירים - שלא אהבו את הדירוג שקיבלו. מעלות היא אחד הגופים המשפיעים ביותר על המערכת הפיננסית בישראל.

 

הדירוג שמעניקה מעלות לחברה בוחן את מידת יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה, ועל בסיסו נקבעת, בין השאר, יכולתה לגייס אשראי במשק והתנאים לפיו תוכל לעשות זאת. הדירוג של מעלות משמש כאחד הפרמטרים העיקריים למגבלות ההשקעה של אפיקי השקעות סולידיים, כמו קופות גמל וקרנות פנסיה.

 

ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, מנהלת המחלקה למזון ותזונה במשרד הבריאות

 

הסיוט הגדול ביותר של כל יצרנית מזון יכול להתחיל בתלונה תמימה של אזרח, על מוצר מקולקל שגילה במקרר והגיע לידיה של ד"ר דורית ניצן-קלוסקי. הסיפור הזה יכול להיגמר בהסרתו של המוצר מהמדפים.

 

ניצן-קלוסקי (46), נשואה לרופא ואם לשתי בנות, נכנסה לתפקידה כראש המחלקה למזון ותזונה במשרד הבריאות במאי 2002, ומאז הספיקה להוריד למעלה מ-1,000 מוצרים מהמדפים. "אם יש לי ספק לגבי מוצר מסוים - אני לא רוצה להתלבט, אני מעדיפה להוריד אותו מהמדף מאשר לשאת באחריות לציבור", אמרה חודשים ספורים לאחר כניסתה לתפקיד.

 

ניצן-קלוסקי היא רופאה במקצועה, שהתמתחה בגסטרו-ילדים. לדבריה, במשך שנים חלמה על התפקיד אותה היא עושה כיום. שירות המזון של משרד הבריאות נחשב לאחד הגופים הדומיננטים ביותר בהשפעה על המזון שאנו אוכלים: אנשיו מפקחים על כל המזון המיובא, עורכים ביקורות במפעלים, מאשרים תוויות מוצרים ויכולים גם להתערב בסרטוני פרסומות. כל זאת, כאשר מולם עומדים לא אחת תאגידי מזון ענקיים, שמפעילים לחצים כבדים.

 

זיוה פתיר, מנכ"ל מכון התקנים

 

פוליטיקה, שוחד, איומים והשמצות הם חלק משגרת חייה של מנכ"ל מכון התקנים, ואולי מעידים יותר מכל על עוצמתו וחשיבותו של התפקיד. פתיר, נשואה לאבי פתיר, סמנכ"ל בבזק, ואם לשלושה ילדים, היא בעלת תואר מוסמך בכימיה. משנת 76' מילאה תפקידי ניהול שונים במכון התקנים, ובשנת 96' מונתה לעמוד בראשו.

 

מכון התקנים הוא אחד הגופים החזקים ביותר במשק ונוגע כמעט בכל תחום בחיי היום יום. המכון פועל בשלושה תחומים עיקריים: תקינה, בטיחות ואבטחת איכות.

 

המכון אחראי לאלפי תקנים הנוגעים כמעט לכל תחומי הפעילות המשקית וכל מישורי החיים. המכון מפעיל מערך בדיקות לכל מוצר, תהליך ייצור או שירות, והוא בעל הסמכויות הנרחבות ביותר להסמכת מוצרים - תנאי הכרחי להצלחתם העסקית.

 

ורדה אלשייך, שופטת בביהמ"ש המחוזי בת"א

 

השופטת ורדה אלשייך (59), המכונה "מלכת הפירוקים", היא אחת הנשים שלהחלטותיה השפעה משמעותית על המשק הישראלי בשנים האחרונות. אלשייך, הנשואה לכלכן יוסי אלשייך, דנה באולמה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בכ-80% מתיקי הפירוקים ופשיטות הרגל בישראל, וגורלם של חברות ואנשים רבים נתון בידיה.

 

אלשייך עוסקת זה כ-8 שנים בתחום הפירוקים. מרבית הקריירה המשפטית שלה עברה עליה במגזר הציבורי: אחרי 6 שנים בפרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי) היא מונתה ב-78' לשופטת שלום, וב-87' קודמה לשופטת בפועל במחוזי. ב-95' מונתה לשופטת מחוזי מן המניין.

 

עד לאחרונה היתה אלשייך השופטת היחידה שעסקה בתיקי פירוקים, והחזיקה בשליטה כמעט מונופוליסטית במרבית התיקים הכלכליים שהתנהלו במדינה. היא זו שקובעת אם כדאי לתת לחברה עוד צ'אנס ולאשר לה להיכנס להליך של הקפאת הליכים, או להוביל את אותה חברה לפירוק - על כל ההשלכות הקשות שיש לכך.

 

בין השאר, אלשייך חרצה את גורלן של חברות מובילות, ביניהן תבל, ברגר-קינג, דומינוס פיצה, ערוץ 10 (בחלק מהטיפול בתיק), החברות של גד זאבי שהחזיקו במניות בזק, הבנק למסחר, רובננקו ועוד. היא ידועה כמי שנוהגת בסלחנות עם העובדים ועושה הכל על מנת להבטיח את זכויותיהם, ומאידך נוהגת בנוקשות עם המנהלים ועורכי הדין.

 

מינה צמח, מנהלת מכון המחקר של דחף

 

מינה צמח הצילה את ממשלת בגין, אמר שמעון פרס בשנת 80', קצת לפני הבחירות לראשות הממשלה, בעקבות סקר בו היא חזתה שהליכוד ינצח. שמה של צמח (70) מוכר לקהל הרחב בעיקר בהקשר פוליטי - ולא בכדי. מכון הסקרים של דחף שהיא עומדת בראשו לא תמיד הצליח לחזות את העתיד, אבל השפעתו עליו אינה מבוטלת.

 

צמח, גרושה ואם לבן יחיד, היא ד"ר לפסיכולוגיה. היא הגיעה לדחף בשנת 80', לאחר שכבר נחשבה לסוקרת של המדינה. פרסומה בא לה מהשתתפותה בשידורי ליל הבחירות של 77', אז חזתה את המהפך שהביא לעליית הליכוד לשלטון.

 

שלוש שנים לאחר שהגיע לדחף הפכה לבת זוגו של אליעזר ז'ורבין, הבעלים, ומאז הם נחשבים לזוג שמנהל את המדינה מאחורי הקלעים: הם ישבו בוועדה שייעצה לצה"ל מתי לחלק את המסכות במלחמת המפרץ הראשונה וכיצד ידבר נחמן שי, טבעו את הסיסמה לעשות מאמץ לאומי, וב-81' שיכנעו את פרס להחליף את חיים בר-לב ביצחק רבין כמספר שתיים במפלגת העבודה.

 

עם זאת, התחום הפוליטי אינו תחום עיסוק הבלעדי של מכון דחף. המכון סוקר כמעט כל תחום אפשרי, החל מספורט (האם על אוחנה להישאר כמאמן בית"ר ירושלים) ועד לשאלה האם לתת ליגאל עמיר להתחתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר בית המשפט
אלשייך: מלכת הפירוקים
צילום: אתר בית המשפט
צילום: גבי מנשה
ירון-אלדר: האישה הראשונה בתפקיד. צילום: גבי מנשה
צילום: גבי מנשה
צילום: גבי מנשה
אבישי: אימת הפירמות הגדולות. צילום: גבי מנשה
צילום: גבי מנשה
צילום: שלום בר טל
צמח: הסוקרת של המדינה. צילום: שלום בר טל
צילום: שלום בר טל
מומלצים