שתף קטע נבחר

דיוקן: האיש "שעושה את המוות" לאמריקנים בעיראק

מוקטאדה א-סאדר, מנהיג שיעי צעיר, קורא למלחמה אמיתית באמריקנים, ומתנגד לשיתוף הפעולה של אנשי השלטון הזמני בעיראק עמם. הוא כבר הודיע על הקמת ממשלת צללים, וכן על הקמת צבא, אך גילו לא מאפשר לו לזכות בתואר דתי - שיעי של ממש

מיהו איש הדת השיעי, מוקטאדה א-סאדר, שהזהיר הערב (יום ד') מפני הפיכתה של עיראק "לוויטנאם נוספת עבור האמריקנים"?

 

הטרבל מייקר החדש מבחינת האמריקנים, בשנות ה-30 לחייו, הוא בנו של מנהיג שיעי בכיר בעיראק, מוחמד סאדק א-סאדר, שחוסל בשנת 1999 בידי המודיעין העיראקי. מוקטאדה הצעיר הוא הניצול היחיד במשפחה לאחר חיסול אביו ואחיו.

 

גם דודו, מוחמד באכר א-סאדר, חוסל בידי המשטר העיראקי הקודם. על פי גרסאות אחדות, הוא חוסל בידי סדאם חוסיין בעצמו ב-1980.

 

שושלת א-סאדר היא שושלת דתית רוחנית שיעית מרכזית בעיראק. הדוד והאב בטרם חיסולם, נשאו בתואר השיעי הדתי הבכיר אייטולה. שושלת א-סאדר נחשבה בזמן סדאם למובילת הזרם הרדיקלי באופוזיציה השיעית של תקופת הבעת'.

 

הקשר עם החיזבאללה

 

המפלגה שהקים אבי המשפחה, מפלגת הדעווה האיסלאמית, ידועה היתה בדעותיה הרדיקליות. מבין פעיליה היו מנהיגי השיעים והחיזבאללה בלבנון, השייח מוחמד חסן פדלאללה, הידוע היום כמנהיג השיעי הרוחני הבכיר בלבנון, השייח סובחי טופיילי שנמנה בעבר על ראשי החיזבאללה, ואחרים נוספים.

 

לא בכדי דאג החיזבאללה בימים האחרונים להביע סולידריות עם ההתקוממות של אנשי א-סאדר. בתמורה האשימו האמריקנים את אנשי א-סאדר בכך שהם נמנים על ארגוני טרור כמו החיזבאללה וארגונו של בן לאדן.

 

גם כחלק מהאופוזיציה השיעית לסדאם, היו למשפחה יריבים בקרב המנהיגים השיעים החילוניים והדתיים באופוזיציה עצמה.

 

המשפחה, להבדיל מקבוצות שיעיות דתיות נוספות, דאגה לשמר עצמאות מול הרפובליקה האיסלאמית של איראן, המדינה השיעית השכנה הגדולה. בכך מסבירים את העובדה כי בין אנשי א-סאדר ניתן למצוא סונים רבים.

 

א-סאדר, למרות נוקשותו הפוליטית והדתית, ידוע כפרמגטי בכל הקשור ליחסים הבין עדתיים בתוך עיראק, יחסים המתאפיינים במתח רב מאז תום המלחמה.

 

הקים ממשלת צללים

 

כבר באוקטובר החל א-סאדר הצעיר להתבדל ממנהיגים שיעים שבחרו להצטרף למועצת השלטון הזמנית או להישאר על הגדר ולקרוא למאבק לא אלים באמריקנים. הוא הודיע על הקמת ממשלת צללים שאמורה היתה להתחרות במועצת השלטון הזמנית ובממשלה שזו הקימה. לפני מספר שבועות הכריז על הקמת צבא אל מהדי – צבא המשיח.

 

בין דרישות ארגונו של א-סאדר: נסיגת הכוחות האמריקנים והזרים מהערים הקדושות בעיראק כשלב ראשון לפני נסיגה מהמדינה כולה. הוא דורש משפט עיראקי אמיתי לסדאם ולא משפט ראווה אמריקני או בינלאומי. הוא דורש את העברת השלטון לידי העיראקים, קבלת השריע האיסלמית כאחד מבסיסי החוקה העיראקית החדשה, ועוד.

 

לא יכול עדיין לזכות בתואר דתי

 

נקודת התורפה של א-סאדר הצעיר היא העובדה, שמפאת גילו הוא אינו נהנה משום תואר דתי, לכן ניתן לפרש את פנייתו למנהיג שיעי אחר, אייטולה סיסתאני, כניסיון למצוא מטריה רוחנית דתית שתיתן את האסמכתא לפעילות הפוליטית של ארגונו.

 

ספק רב אם סיסתאני, הידוע בתמיכתו במאבק הלא אלים, ימהר להצטרף לא-סאדר ולאנשיו, שהודיעו כי הם מוכנים להוות זרוע ביצועית של סיסתאני, אם יכריז זה על מוכנותו להוביל את המאבק בכיבוש האמריקני. זאת למען הדרישות שאנשי א-סאדר מעלים בכל הנוגע לחוקה העיראקית, לנוכחות האמריקנית ולעניינים נוספים.

 

בשעות האחרונות מגיעים דיווחים מעיראק ולפיהם, בכירים שיעים ובכירים במועצת השלטון בודקים אפשרות להסכם פשרה ולפיו, תיפסק ההתקוממות של אנשי א-סאדר תמורת התחייבות אמריקנית שלא לעצור את המנהיג השיעי. ספק רב אם הצעה זו תזכה להצלחה לפחות בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
א-סאדר. היחיד שנותר ממשפחתו
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
עיראק. הכריז על הקמת צבא המשיח
צילום: איי פי
מומלצים