שתף קטע נבחר

 

טרנד חדש: מסיבות בוטוקס לנשים ולגברים

הטרנד החדש, מסיבות בוטוקס, הולך ותופס תאוצה. זה הולך ככה: קבוצת נשים (ולפעמים גם כמה גברים) מתארחת בבית פרטי, מנשנשת ומקשיבה להרצאה של כירורג פלסטי. אחר כך הן נשכבות ומקבלות, לפי התור ובחברותא, טיפול בבוטוקס להפחתת קמטים. הרופא והחוגגות מרוצים, הממסד הרפואי ממש לא

ג' מרשפון רגועה. מאוד רגועה. בסוף השבוע נפשה באחוזת הבריאות 'יערות הכרמל'. פניה חלקות, עורה בוהק, ונדמה שאפילו קמטי הדאגה שעיטרו את מצחה התפוגגו. בעצם לא רק נדמה, הם אכן התפוגגו. בשעה שג' אומרת לכל חברותיה שהיא מה זה נהנתה ממסז'ים מפנקים בשמן שומשום, הרי שהיא נהנתה בעיקר מהזרקת בוטוקס לקמטוטים בפניה.

 

הטרנד החדש, של 'בואי נעשה מסז', ננגוס משהו קטן ונחליק קמטים', הולך ותופס תאוצה. ד"ר נמרוד פרידמן, שהמקום שוכר את שירותיו, מסתייג מהכינוי 'מסיבת בוטוקס', שכן אף אחד לא חוגג פה שום דבר. מצד אחד, נכון. אין מוזיקה, אין ריקודים ואין מתנות חינם (כמעט). מצד שני, יש אוכל מעודן, המון חברים (בעיקר חברות) ואווירה כיפית.

 

מסיבות בוטוקס הן הטרנד ששום אלוורה לא תרגיע. זה כל כך לוהט, שאם יומולדת 30 מאחורייך וטרם הזריקו לך בוטוקס (או חומר מילוי כלשהו), את יכולה למצוא את עצמך מחוץ למעגל החברתי. במיוחד אם המעגל שלך הוא מהעשירון העליון.

 

רחלי בן גלים, כתבת יופי וטיפוח מקריית ביאליק, היא מחלוצות הבוטוקס. כבר ארבע שנים היא מעלימה את קמטיה בשקדנות. "ביקשו שאכתוב על הבוטוקס", היא משחזרת, "אמרתי שאני לא כותבת על דברים בלי להתנסות בהם. לקחתי סיכון, כן? נפגשתי עם ד"ר יצחק רמון והוא כבש את לבבי. הפקדתי את פני, והפלא ופלא, אני לא מתקמטת. אני בת 39 ואף אחד לא מאמין".

 

כמו נרקומנים בהתהוות, המזריקות לא יכולות בלי המנה הקבועה שלהן. "ברגע שהתחלת את לא יכולה להפסיק", אומרת בן גלים, שנוהגת לשתק את שרירי המצח והעיניים. "זו התמכרות. כשחוזרים הקמטים אני בטלפון, 'ד"ר רמון, הלפ, הלפ'. עכשיו אני פחות צריכה ועברתי לפעם בשנה".

 

לפני כחודש ארגנה בן גלים מסיבת בוטוקס עם 15 חברות שרצו להיראות כמוה. "לחברה שלי יש בקרוב אירוע והיא רוצה להיות יפה בתמונות, אז לכבודה ארגנתי את האירוע. הכנתי ארוחת בוקר מדהימה אצלי בבית, והרופא בא עם לפטופ והקרין חומר על הזדקנות העור. היינו על בטן מלאה ובמצב רוח מרומם, והתמכרנו. ועכשיו אני מקבלת טלפונים: 'התיישרו לי הקמטים'".

 

- צריך לנוח אחרי הטיפול?

 

"שום לנוח, את חוזרת לפעילות. היתה לי חברה שהלכה אחרי זה לברית עם מייק אפ ואיפור".

 

- מה עם הקמטים בזוויות השפתיים?

 

הם עלולים להסגיר את הגיל. "הכל יגיע, גם ההזרקות בצד הפה. ד"ר רמון מנסה את מרכולתו על עצמו, אז אין לי ספק שגם זה יגיע. בכל אופן, היה אינטימי, נורא כיף".

 

- כמה עלה התענוג?

 

"הוא עשה הנחה, זה לא מחירים של בית חולים".
***
ארוחה טובה בלי יין

 

"המארחת לא משלמת עבור עצמה, אבל היא משקיעה בארוחה משובחת ומביאה את הבנות", אומר ד"ר רמון, מנהל המחלקה לכירורגיה אסתטית בבית החולים אלישע בחיפה. "מתחילת השנה השתתפתי בשלושה אירועים כאלה. יש התעוררות גדולה".

 

- אתה רופא רציני, מה יש לך לגשת למסיבות גינה?

 

"הכל נעשה בצורה רצינית. מדברים על הבוטוקס, מקבלים הרצאה על הצערת הפנים ומי שרוצה משתתפת. אתה מביא את החומר בצידנית מקוררת, כמו במרפאה, יושבים על כורסת טלוויזיה שהרגליים עולות למעלה. אנשים אוהבים לעשות דברים בחברותא, מרגיע אותם שעוד מישהו מלבדם עושה את זה".

 

- אבל מה יוצא לך מזה?

 

"אנשים ממשיכים עם זה, באים למרפאה ונחשפים לדברים אחרים. יש כאלה שבאות למתיחה או לפילינג, ואז יש לי יותר לקוחות".

 

ויותר כסף, כמובן. עבור הזרקה לאזור בודד גובה ד"ר רמון כ-2,000 שקל. "בוטוקס זה לא חומר זול והעבודה שלי כלולה בפנים", הוא אומר. תעשו חישוב: 15 נשים, מינימום אזור אחד לכל אחת. לא רע.

 

ד"ר יוסף ברגר, מומחה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי חורב בחיפה (החיפאים, מתברר, חזקים במסיבות), השתתף בארבע מסיבות, שתיים מהן אצלו בקליניקה. "לפעמים קוסמטיקאית יוזמת דבר כזה ללקוחות שלה, אז כל הקבוצה מגיעה אלי, זה נוח יותר", הוא מסביר. "יש תנאים אופטימליים, והנשים גם מתעניינות בטיפולים נוספים. המקום הכי נפוץ זה בין הגבות, ואחריו קמטי ההבעה מסביב לעיניים. אם עושים את שני המקומות זה 2,500 שקל, רק בין הגבות –1,600 שקל".

 

- אתה מזריק רק בוטוליניום טוקסין?

 

"אני מזריק את הגירסה האירופית של בוטוליניום טוקסין שנקראת דיספורט וגם חומרי מילוי שמשמשים לטיפול בקמטים. למשל רסטילן, שממלא קמטים בצידי השפה העליונה. אמנם אופנתי לקרוא לזה מסיבות בוטוקס, אבל עושים גם טיפולים פשוטים ומהירים יחסית, בלי להפחית מהבטיחות שבטיפול".

 

כמו עמיתיו, גם ד"ר ברגר מעדיף שלא לקרוא להזרקות ההמוניות 'מסיבה'. "זה לא נשמע טוב", הוא אומר, "זה נשמע כאילו באות 30 נשים ואני לוקח מזרקים ומתחיל לתקוע לכל אחת".

 

- נו, וזה לא ככה?

 

"אני עושה ערב שכולל הרצאה לקבוצות של מטופלות שלי שמביאות מכרות שמתעניינות. אני עונה לשאלות ועושה טיפול הדגמה. לרוב אני מעדיף להכיר קודם את המטופלת".

 

- זה קצת בעייתי, על כוס יין ופטיפורים.

 

"נכון, אבל אנחנו יושבים בצד ומשוחחים שיחה אישית רצינית, הרי מדובר בטיפול רפואי. אני מחתים כל אחת על טופס הסכמה רשמי, מצלם כל אחת, מארגן מיטה כמו של עיסוי שעליה אוכל לעשות את הטיפול בתנאים נאותים. כחצי שעה לפני הטיפול אני שם אלחוש מקומי שעוזר להקהות את הכאב".

 

כן, זה כואב. ג' מיערות הכרמל מדווחת על כאב "עמום אך נסבל". אחרות טוענות שמתרגלים, שהכאב חולף מיד. במקרים מסוימים (של רגישות העור או יד לא מיומנת של הרופא) נשארים עיגולים כהים של שטף דם, שנעלמים כעבור מספר ימים. "אני מניח רטיות קרות כדי לצמצם תופעות לוואי כמו דימום תת עורי זעיר", אומר ד"ר ברגר, שממליץ להימנע משתיית יין לפני הטיפול ואחריו.
***
"תהליך תומך, כיפי, חם"

 

מסיבות בוטוקס הן כר נרחב ליחסי ציבור משומנים וזולים יחסית: הרופא משיג לקוחות, ההסעדה מפזרת כרטיסי ביקור. "חלק גדול מהמפגשים זה רק שאלות, אוכל ושתייה", מאבחן ד"ר ברגר. "נכחתי באירוע שבעל קייטרינג הביא אוכל על חשבונו, כי המארחת היתה מאוד נחשבת. זה היה בשבילו קידום מכירות מצוין".

 

גם רופא השיניים ד"ר יעקב סימון עשה לעצמו פרומושן חביב. לפני שבועיים הוא אירגן מסיבה עליזה בביתו שבגבעת אבני, ללמדכם שגם גברים רוצים להיראות אטרקטיביים. "חשבתי איך אני רוצה להיראות כמי שנותן שירות במרחק 20 ס"מ מפנים של פציינט", הוא אומר. "לא רציתי להיראות כמו סמרטוט רצפה".

 

סימון (40) מילא את החריצים שבצדי פיו ושיתק את השרירים סביב העיניים, לא לפני שארגן 25 שותפים, חמישה מהם גברים. "הזמנתי את ד"ר טל נחליאלי, מומחה לכירורגיה פלסטית, ודאגתי לכיבוד ולכיסא של קוסמטיקאיות. זה הלך נורא מהר, עשר דקות לבנאדם, בלי התאוששות. קמים וממשיכים הלאה, מותר לאכול ולשתות. בימים האחרונים התחלתי לראות תוצאות וכל מי שדיברתי איתו מרוצה. אם זה ימצא חן בעיני אעשה את זה שוב".

 

- זה כואב?

 

"זה כרוך באיזה כאב, אבל זה בסך הכל ניתוח שמשפר את התדמית והביטחון, לא ניתוח להסרת הערמונית. בכל מקרה, כשעושים דברים ביחד, קל יותר להתגבר על הכאב והפחד. התהליך תומך יותר, כיפי, חם. זה היתרון הגדול על פני קליניקה מאיימת. רק השם 'בוטוקס' נשמע מפחיד".

 

מפחיד, ולא סתם. הבוטולניום שמוזרק לשרירי הפנים כדי לשתק אותם הוא רעלן שנמצא בקופסאות שימורים מקולקלים. זו הסיבה שיותר מגניב להזמין את החברות למסיבה מאשר לערב חיידקים רעילים במצב רע. "אני מניחה שאם ד"ר דב קליין מזריק בוטוקס או סיליקון לאשתו ולאחותו, זה עובר את הביקורת", טוענת ריקי צבאן (41), יבואנית לבני נשים מקריית סביונים.

 

צבאן קיבצה לאחרונה עשר מכרות שיצאו לקליניקה של ד"ר קליין ברמת החייל. "הבוטוקס מרחיק אותנו מהניתוח הגדול שכולנו מפחדות ממנו", אומרת צבאן, שמזריקה בוטוקס ושאר חומרים כבר שלוש שנים. "לפני שנה ד"ר קליין הזריק לי סיליקון בעדינות בשביל הקמטוטים סביב הפה. הוא גיהץ, ובזה זה נגמר. אני באה אליו עם כל חומר חדש שיוצא לשוק, והוא אומר לי אם כדאי להיכנס לזה".

 

לדבריה, היא מקבלת אינספור הזמנות למסיבות בוטוקס, אך מסרבת ללכת. "אני מסתייגת מזה שהרופא מגיע כמו ד"ר דוליטל", היא אומרת. "אנחנו בנות פתוחות שאוהבות לשתף אחת את השנייה במה שהן עושות, אבל בבית זה פלצני. הטיפולים האלה צריכים להישמר במסגרת קלינית. גם נראה לי לא לעניין לעשות בתקופה כזו מסיבות בוטוקס סביב הבריכה".

 

- ולשלם עשרות אלפי שקלים בשנה כדי להיראות צעירה בכמה שנים זה כן לעניין?

 

"זו שאלה של סדרי עדיפויות. אני מכורה לבוטוקס. ברגע שמתחילים להגיד לי 'את עייפה', 'את כועסת', אני מבינה שעברתי את מכסת ששת החודשים ואני צריכה לרוץ לרופא".
***
 "בכחנליה רפואית"

 

הממסד הרפואי זועם לנוכח תופעת מסיבות הבו - טוקס וטוען שמדובר ב'הזניית הרפואה'. פרופ' אבינעם רכס, יו"ר ועדת האתיקה בהסתדרות הרפואית, אומר: "טיפול רפואי צריך להינתן במסגרת רפואית, בצורה דיסקרטית ומסודרת, ובוודאי שלא באירוע חברתי, כשהמדיה מוזמנת לצפות בזה ומשקפת את זה בצורה שנראית לי כמו בכחנליה רפואית. אני חושב ששימוש בשמות מטופלים ובתצלומיהם לקידום ענייניו הכלכליים של רופא נוגד את כללי האתיקה. זה לא ראוי ומן הדין שייפסק לאלתר".

 

גם פרופ' רפי שפיר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), זועם: "זה נורא שיש מי שמוכן להזנות את עצמו בצורה כזו. הרי מי עושה את זה? לא רופאים שעומדים בראש המערכת הרפואית, אלא אנשי שוליים, שמוכנים בשביל כסף לרדת לדרגה השפלה ביותר, והופכים את הרפואה לנושא מסחרי ולא משאירים בה שום דבר מהמכובדות שיש בה".

 

ד"ר אייל וינקלר, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא ויו"ר ועדת האתיקה של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, מוקיע אף הוא את התופעה: "גם אם הנשים שמשתתפות במסיבה ויתרו מרצון על סודיות רפואית והוסברו להן תופעות הלוואי, עדיין יש בהזרקה ההמונית הראוותנית הזו משום זילות של הרופא עצמו ושל יחסו כלפי המטופל".

 

בארה"ב, מסיבות הבוטוקס נאסרו לאחרונה. ד"ר יצחק מאייר, מומחה לכירורגיה פלסטית ממרכז מאייר קליניק, אומר: "ה- FDA אסר באופן חד משמעי את קיום מסיבות הבוטוקס בעקבות מותה של אישה במהלך הזרקה, בשל רגישות שפיתחה לחלבון שנמצא בחומר. כשהפעולה מתבצעת במהלך אירוע חברתי כמו מסיבה, לא נשקלים בכובד ראש כל השיקולים, לא נבדקים הסיכונים והסיבוכים. מדובר בזילות המקצוע".

 

בנייר עמדה מאת נשיא האקדמיה האמריקאית לרפואת עור, ד"ר פרד קסטרו, שהופץ ברחבי ארה"ב, נכתב בין השאר: "מדובר בהליך רפואי רציני שאין להקל בו ראש, ולכן רצוי לעשותו באווירה רפואית מחייבת".

 

משרד הבריאות לא גיבש עמדה חד משמעית לגבי מסיבות הבוטוקס. עם זאת הוא מסר בתגובה לדברים העולים בכתבה זו: "מן הראוי ומומלץ שהפרוצדורה תבוצע בתנאים אופטימליים ובדיסקרטיות".
***
על הירח כמו במרפאה

 

ד"ר דב קליין וד"ר ריצ'רד סיידוב, כירורגים פלסטיים, מחלוצי ההזרקה ההמונית, מוצאים חן מסוים בז'אנר החדש, ולא מבינים על מה יצא קצפו של הממסד הרפואי. "מסיבות הבוטוקס הפכו לנפוצות כי אנשים אוהבים מסיבות", אומר ד"ר קליין, "והזרקה זו סיבה למסיבה. מה גם שזה נראה פחות מפחיד. המון נשים לא הולכות לקליניקה של רופא כי הן פוחדות, וזה נשמע הרבה פחות מפחיד כשמזריקים תוך כדי מסיבה.

 

"אני מגיע עם ציוד מלא ועושה הדגמה כמו בכנס", הוא מדגיש. "לפני ההזרקה אני שואל אם האישה בריאה, מסביר על תופעות לוואי ורק אז מזריק. זה יכול להיעשות בישיבה או בשכיבה. מבחינתי גם אם מצניחים אותי על הירח, אני פועל לפי אותו פרוטוקול כמו במרפאה".

 

- הממסד מאשים אתכם בזילות המקצוע.

 

"רופא כאילו אמור לשבת מאחורי שולחן בחלוק לבן וארשת רצינית על הפנים, ואז הוא נראה חשוב ונפוח? יש קליניקות של רופאים שנראות כמו זבל. ההזרקה מחייבת לחטא את האזור, להשתמש במחט חד פעמית, ללבוש כפפות. יש רופאים שעושים את זה יותר חאפר. אני לא רואה בזה זילות".

 

גם ד"ר סיידוב, שלאחרונה התפרסם בעיתונות צילום מביך שלו שבו הוא נראה מזריק בוטוקס במסיבה המונית, לא מבין את המילה זילות בהקשר זה: "כל זמן שהפציינטים לא שותים אלכוהול, לא עושים את זה תחת לחץ וקוראים את טופס ההסכמה וחותמים עליו, אין בעיה. לדעתי אין צורך במסגרת קלינית במרפאה או בבית חולים.

 

"מיליוני אנשים", הוא עושה הקבלה, "מזריקים לעצמם בבית אינסולין ללא נוכחות רופא, כך שאין מגבלות אתיות. מבחינתי מדובר באירוע יוצא דופן ולא במשהו יומיומי".
***

מה זה בוטוקס

 

"בוטוקס הוא שמו המסחרי של בוטוליניום טוקסין A, שהוא חלבון רעלן המופק מחיידק", מסביר ד"ר משה לפידות, רופא עור בכיר מהמרכז הרפואי בילינסון. "בדילול רב הפך החומר מ'אויב' ל'אוהב'. בעבר הוא שימש לצרכים רפואיים כמו טיפול בבעיות שרירים ובפזילה. לפני כעשר שנים גילתה רופאת עיניים קנדית באקראי שהחומר יעיל בהפחתת קמטים, ומאז הטיפול בו הורחב למניעת הזעה וקמטים. בדצמבר 2002 אישר משרד הבריאות בישראל את השימוש בבוטוקס לשיפור מראה הקמטים בין העיניים".

 

כיצד פועל הבוטוקס? "הרעלן נכנס לרווח בין העצב לשריר ומונע את התכווצותו. השפעת החומר מקומית וחולפת אחרי כארבעה חודשים. ההשפעה ניכרת יומיים אחרי ההזרקה ומגיעה לשיאה אחרי כשבוע".

 

מהן תופעות הלוואי? "שטפי דם זעירים במקום ההזרקה; כאבי ראש למשך מספר ימים; החלשה או שיתוק של שרירים כשהחומר מוזרק למקום לא נכון; צניחת עפעף או גבה".

 

למי אסור להשתמש בחומר? "לסובלים מניוון שרירים, לנשים הרות, לנשים מניקות, למי שנוטלים אנטיביוטיקה מסוג מסוים ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלוצת הבוטוקס. רחלי בן גלים
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: גיל נחושתן
פרומושן חביב. ד"ר יעקב סימון
צילום: גיל נחושתן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים