חבילת הגבלות על ואנונו בגלל "סודות שטרם סיפר"
"מרגל האטום", שמשתחרר לאחר 18 שנים בכלא, לא יוכל לעזוב את הארץ במשך שנה לפחות. הוא לא יוכל להתקרב לנמלים או לשטחי הרשות הפלסטינית, ויידרש לדווח על תנועותיו ולקבל היתר למגע עם זרים. את פניו יקבלו מחר הוריו המאמצים ועשרות פעילים מהארץ ומהעולם, בהם חברי פרלמנט, כלת פרס נובל לשלום וכוכבת טלוויזיה. כתובתו החדשה: גבעת אנדרומדה ביפו. היום: עשרות תומכיו מקיימים משמרות מחאה מול כלא שקמה
יממה וחצי לפני שחרורו של "מרגל האטום", חתם אמש שר הפנים על צו האוסר את יציאתו מן הארץ למשך שנה. הנימוק: "קיים חשש ממשי ששחרורו בלא תנאים מגבילים יפגע בביטחון המדינה".
במהלך היום צפויים להגיע עשרות תומכים של ואנונו, שהיגיעו לארץ מ-14 מדינות, ובני משפחתו והם אמורים לקיים במקום משמרות מחאה על ההגבלות שהוטלו עליו. משטרת מרחב לכיש ושירות בתי הסוהר נערכים במקום למקרה של הפרות סדר.
- "נערת הפיתוי" חוששת מהשיחרור ואנונו מדבר: להרוס את הכור בדימונה
- התומכים: הוא בסך הכל רצה ללכת לים
- שרון לשרים: לא לדבר על הפרשה
אחרי 18 שנים מאחורי סורג ובריח, ייצא מחר (יום ד') מרדכי ואנונו לחופשי. כתובתו החדשה, כפי שנמסרה לשב"ס, היא גבעת אנדרומדה - פרויקט הנדל"ן היוקרתי ביפו, ממנו יוכל האסיר המשוחרר, שהתנצר בכלא "שקמה", לצאת לעתים תכופות לכנסייה הסמוכה. מדינת ישראל, מתברר, חוששת עדיין ממה שיש לו לומר.
משרד הביטחון פירסם הלילה את חבילת המגבלות שתוטל על ואנונו, כפי שאושרה באופן סופי על-ידי אלוף פיקוד העורף, יאיר נווה, ושר הפנים אברהם פורז. ההגבלות יהיו בתוקף למשך שישה חודשים בלבד, למעט איסור היציאה מהארץ, שכאמור, יישאר בתוקף למשך שנה.
האסיר המשוחרר יחויב לדווח מראש על תנועותיו, וייאסר עליו להתקרב לנמלי האוויר והים או לשטחי הרשות הפלסטינית. בכל עת בו ירצה ללון שלא בבית בו הוא מתגורר, או לצאת מיישובו (גוש דן נחשב לצורך כך יישוב אחד), יהיה עליו להודיע על כך לפחות 24 שעות מראש למפקד תחנת המשטרה הסמוכה.
בנוסף, הוא לא יוכל להשתתף בצ'טים באינטרנט ללא אישור מראש. ייאסר עליו לקיים קשרים, ללא קבלת היתר מראש, עם אזרחים ותושבים זרים, או להתקרב לנציגויות זרות. מסיבה זו, הוצע לו להעביר מיידית רשימת גורמי חוץ עמם הוא נמצא בקשר, על מנת שניתן יהיה לאשרם כמכלול, לאחר בדיקה.
לטענת משרד הביטחון, "הצעדים נראו חיוניים ביותר, ועל אף פגיעתם החלקית בחופש התנועה שלו, פגיעה זו היא מידתית, בהתחשב בסיכון הבטחוני הנשקף ממנו". משרד הביטחון מזכיר את דברי היועץ המשפטי לממשלה, לפיהם "המפתחות נמצאות בידיו של ואנונו, והמשך הטלת המגבלות תלוי בצעדים שינקוט, בהתנהגותו ובהישמרו מפני הפרות חוק עתידיות".
"האינטרס הביטחוני גובר"
מיד עם שחרורו מן הכלא, צפוי ואנונו לעתור נגד שורת ההגבלות באמצעות האגודה לזכויות האזרח ועורך דינו, אביגדור פלדמן. במכתב ששיגר אמש לעו"ד עודד פלר מן האגודה לזכויות האזרח, אשר ביקש בשמו של ואנונו לבטל את ההגבלות, כותב השר פורז כי האסיר "מחזיק בידיו סודות מדינה, אליהם נחשף בתקופת עבודתו בקרייה למחקר גרעיני. חלק מהסודות טרם נמסרו על-ידו וטרם פורסמו".
במכתבו מציין שר הפנים, כי שקל את מכלול הטענות של מערכת הביטחון ושל עורכי דינו של ואנונו, והגיע למסקנה כי "באיזון בין פגיעה בחופש התנועה של ואנונו לבין ביטחון המדינה, האינטרס הביטחוני גובר". הוא מבהיר כי "אין מדובר בצו המוצא לצמיתות, אלא בצו לתקופה של שנה אחת. התנהגותו של ואנונו לאחר שישוחרר היא שתקבע במידה רבה, האם יהיה ראוי בבוא העת להאריך את תוקף הצו".
פורז מפרט במכתב את טענותיו של ואנונו, כאילו הוא אינו מחזיק בסודות נוספים, וכי הסיבה להתנגדות ליציאתו לחו"ל נעוצה בהיותו נוצרי, וברצונם של גורמי הביטחון למנוע בדיקה משפטית של נסיבות חטיפתו לישראל. לדברי השר, ממכתבים שכתב ואנונו בתקופת מעצרו, מחומר שהכין בעת מעצרו ומהתבטאויות שלו בבית-המשפט, עולה בבירור שקיימת "סכנה ממשית ברמת סבירות גבוהה" לכך, שאם ואנונו יעזוב את ישראל, הוא עלול להסב נזק כבד למדינה.
עוד מציין פורז, כי הוא השתכנע שלא ניתן יהיה לפקח על מעשיו וצעדיו של ואנונו לאחר צאתו מן הארץ. "מכל הטעמים שפורטו לעיל", מסכם שר הפנים, "החלטתי כי ראוי להוציא את הצו". המכתב הועבר גם ליועץ המשפטי לממשלה, לנציג פרקליטות המדינה וליועצת המשפטית של משרד הפנים.
אלוף פיקוד העורף, יאיר נווה, השיב אף הוא מכתב לעו"ד פלר ובו כתב כי "מהחומר שהוצג לפני עולה כי ואנונו לא מסר את כל המידע הסודי שידוע לו". האלוף נווה דחה את טענת ואנונו כי לא יוכל לעמוד במגבלת דיווח של 24 שעות טרם יציאתו ממתחם הישוב בו יתגורר.
האלוף נווה הסכים לכך שבנסיבות חריגות יוכל ואנונו לדווח על החלטה ללון במקום שאינו מקום מגוריו בסמוך למועד בו ייצא, ולא 24 שעות מראש. האלוף נווה דחה גם את השגותיו של ואנונו על קיום מגע עם אזרחים זרים. נווה קבע כי אם ייתקל ואנונו באדם שאינו מוכר לו עליו לברר את זהותו באמצעות שאלות פוזיטיביות לשמו, לכתובתו ולאזרחותו, ולחשוד במיוחד בבעלי מבטא זר.
את מכתבו לעו"ד פלר סיים נווה במילים: "אני מאחל למרשך השתלבות קלה בחיים האזרחיים עם שיחרורו".
בין מקבלי הפנים: שחקנית וחברי פרלמנט
את פניו של ואנונו יקבלו מחר למעלה מ-80 פעילים מ-12 מדינות, שיצטרפו לעשרות תומכיו הישראלים. המשלחת תקיים משמרת מול הכלא החל ממחר בצהריים ואף תקיים מסיבת עיתונאים מיוחדת, בה יישא דברים גם ח"כ עיסאם מח'ול.
בין הפעילים הבולטים שמגיעים לאירוע מחו"ל: ניק ומרי אילוף, הוריו המאמצים של מרדכי ואנונו משנת 1996, מתגוררים בסיינט פול, מינסוטה; סוזאנה יורק, שחקנית בינלאומית שכיכבה בסדרות טלוויזיוניות רבות; קולין בריד, חבר הפרלמנט הבריטי מטעם המפלגה הליברלית-דמוקרטית; בן בירנברג, פרקליט בעל שם עולמי העוסק בזכויות האדם והאזרח; ג'רמי קורבין, חבר הפרלמנט הבריטי מטעם מפלגת הלייבור וסגן יו"ר ועדת זכויות האדם של בית הנבחרים;
מייריד מגוואייר מאירלנד, כלת פרס נובל לשלום לשנת 1976, בזכות פועלה ליישוב הסכסוך בצפון אירלנד; פט ארוסמית', פעילה בתנועה נגד נשק גרעיני מאז שנות ה-50; ארנסט רודקר, רכז הוועד הבריטי לשחרור ואנונו; הכומר אד בראונינג, בישוף בדימוס של הכנסייה האפיסקופלית בארה"ב; בארי רות', פסיכיאטר ופעיל למען שלום ופירוק מנשק גרעיני, תושב בוסטון.
פליס כהן-ג'ופה: רכזת הוועד לשחרור ואנונו, תושבת אריזונה; ארט לאפין: סגן רכז הוועד לשחרור ואנונו, תושב וושינגטון די.סי; פרדריק ס. הפרמהל מנורבגיה, עו"ד, סופר, מתרגם ופעיל פוליטי, סגן נשיא האגודה הבינ"ל של עורכי-דין נגד נשק גרעיני; אולה קופרייטן מנורבגיה, מנהל בפועל של עמותת "לא לנשק גרעיני".