דרכון אירופי - איך משיגים ולמה זה כדאי
מאות אלפי ישראלים זכאים לכאורה לדרכון אירופי הודות למוצאם מאחת ממדינות האיחוד. דרכון אירופי מקנה למחזיק בו את הזכות לנוע חופשי בכל אירופה (ובעצם בכל העולם), ללמוד במחיר מוזל מאד או בחינם, לעבוד בהיתר וכמובן להתגורר בכל מקום באירופה. אז מה הפלא שישראלים רבים מחפשים כעת את שורשיהם האירופים
ב-1 במאי 2004 הצטרפו 10 מדינות חדשות לאיחוד האירופי, רובן במזרח אירופה: פולין, הונגריה, ליטא, אסטוניה, לטביה, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה, מלטה וקפריסין היוונית. כיום כולל האיחוד 15 מדינות, רובן באירופה המערבית: גרמניה, בריטניה, צרפת, איטליה, ספרד, פינלנד, שבדיה, דנמרק, הולנד, בלגיה, לוקסמבורג, אוסטריה, יוון, פורטוגל ואירלנד. בעקבות השינוי, תגדל אוכלוסיית האיחוד מכ-300 מיליון לכ-450 מיליון בני אדם.
מאות אלפי ישראלים ילידי מזרח אירופה זכאים עם התרחבות האיחוד, לדרכון אירופי. ynet מגיש לכם את מדריך הדרך לדרכון זר .
ראו גם את כתבות המדריך - כיצד להשיג דרכון זר ליוצאי פולין, הונגריה, גרמניה, אוסטריה, ליטא, סלובקיה, רומניה, בולגריה וקפריסין.
מי שאינו זכאי לאזרחות אירופית יכול לנסות את מזלו בהשגת תושבות קבע (לחצו על הקישור) בקנדה, אוסטרליה או ניו זילנד.
תושבי ישראל שנולדו במערב אירופה או שהוריהם נולדו בה, זכאים לאזרחות אירופית ללא קשר להצטרפות 10 המדינות החדשות. ואולם, מרבית הישראלים ממוצא אירופי עלו לישראל ממזרח אירופה, והצטרפותן של 10 המדינות החדשות מגדילה מאוד את מספר הישראלים הזכאים לדרכון אירופי, הנחשב לאחד הדרכונים המבוקשים ביותר בעולם.
זכויות מלאות רק בעוד 7 שנים
אזרחי אירופה זכאים להתגורר, ללמוד ולעבוד בכל מדינה באיחוד. אזרחי המדינות המצטרפות יוכלו, החל מ-2 במאי, לנוע בחופשיות בכל אירופה.
אזרחות אירופית מקנה גם את הזכות לעבוד וללמוד בכל מדינה באיחוד, אך את הזכות הזאת יקבלו אזרחי 10 המדינות המצטרפות רק 7 שנים לאחר הצטרפותן, ב-1 במאי 2011. המדינות המצטרפות הן עניות מהמדינות הוותיקות, ובמערב חוששים מגל של מהגרים ממזרח אירופה, שיגרום לאבטלה ולעלייה במחירי הדירות.
במהלך 7 השנים הקרובות, עד 2011, יעניקו מדינות שונות במערב אירופה, בהדרגה, את הזכות לעבוד וללמוד לאזרחי המדינות המצטרפות ממזרח אירופה. השאלה, מתי יוכלו אזרחיה של כל מדינה במזרח לעבוד וללמוד בכל מדינה במערב, תלוייה ברצונה של כל מדינה במערב, וב-150 הסכמים שונים שנחתמו בין המדינות הוותיקות לחדשות. אם קיבלתם אזרחות של מדינה מזרח אירופית, בידקו בשגרירות אותה מדינה, או באתר של האיחוד האירופי, מה הכללים הספציפיים לגבי מגורים, עבודה ולימודים במערב אירופה.
בשנת 2007 אמורות גם בולגריה ורומניה, ואולי גם טורקיה, להצטרף לאיחוד האירופי. האיחוד האירופי טרם החליט מתי יקבלו אזרחי 3 המדינות האלה את הזכות לגור, ללמוד ולעבוד באירופה. בישראל חיים אזרחים רבים שעלו מ-3 המדינות הללו, ותנאי הקבלה שלהן לאיחוד ישפיעו על אותם ישראלים, אם יחליטו לבקש אזרחות בולגרית, רומנית או טורקית.
יתרונות האזרחות האירופית
קשה להפריז ביתרונות החיים באירופה על החיים בישראל, גם למי שנוסע לאירופה לשנים אחדות וחוזר לארץ. שיעור האבטלה במדינות מערב אירופה, למעט ספרד, הוא נמוך בהרבה מבישראל. השכר הממוצע ושכר המינימום במרבית מדינות אירופה גבוהים בעשרות ומאות אחוזים מבישראל, אף שעלות המחיה ברבות מהמדינות אינה גבוהה בהרבה מבארץ.
מרבית המדינות באירופה מאפשרות לסטודנטים ללמוד באוניברסיטאות בחינם, ויש מדינות באיחוד, כמו גרמניה והולנד, שאף משלמות לסטונדטים דמי מחיה. אפשרויות התנועה, העסקים, המגורים והבילויים באירופה רבות מבישראל, ולמרות הפיגוע המחריד שאירע לאחרונה בספרד, המצב הביטחוני באירופה עודנו טוב בהרבה מאשר אצלנו. דרכון אירופי הוא נכס שאינו מזיק גם למי שאינו חושב לעזוב את ישראל. די לחוות את הכניסה החלקה והמהירה לאירופה למי שמחזיק בדרכון האירופי האדום, כדי להבין את יתרונות הדרכון הזה.
האם יש צורך להיעזר בעורך דין בסיוע להגשת בקשת ההתאזרחות? ראה כתבה