שתף קטע נבחר
 

הפרטת בנק לאומי: אופציות לכל אזרח

לפי התוכנית שגובשה באוצר תתבצע הפרטת לאומי באמצעות חלוקת אופציות לכל אזרחי ישראל. כל אזרח יוכל לממש את האופציות ולקבל 700-500 שקל במזומן או לרכוש מניות של בנק לאומי בהנחה גדולה

משרד האוצר חשף תוכנית מהפכנית, שלפיה יופרט בנק לאומי באמצעות חלוקת אופציות למניות לכלל הציבור.

 

לפי ההצעה, החל בחודש ינואר הקרוב יקבל כל אזרח ישראלי חבילת אופציות לרכישת מניות בנק לאומי. שווי כל האופציות: 4 מיליארד שקל. הציבור יוכל לפדות את האופציות או לרכוש באמצעותן מניות של בנק לאומי בהנחה גדולה.

 

לפני כחצי שנה הקים שר האוצר צוות מיוחד בראשות החשב הכללי באוצר, ד"ר ירון זליכה, כדי לגבש המלצות על הדרך שבה כדאי להפריט את בנק לאומי.

  

בערב יום העצמאות התקיים במשרד האוצר דיון שבו הציג הצוות את הדו"ח שחיבר, והתקבלה ההחלטה לבצע את ההפרטה בדרך של חלוקת אופציות לציבור.

 

וזו השיטה שלפיה תופעל ההפרטה של בנק לאומי: כל אזרח בן 18 ומעלה המופיע בפנקס הבוחרים של מדינת ישראל, כולל עולים חדשים שהגיעו רק לאחרונה, יקבל בבנק הדואר את האופציות. חבילת האופציות תחולק לאזרחים בחינם. במשך חצי שנה יידרש כל אזרח להחליט האם להמיר את האופציות למזומן או למניות. מי שירצה לממש את האופציות יוכל לקבל מייד 500 עד 700 שקל במזומן.

 

האפשרות השנייה היא להוסיף בין 300 ל-500 שקל ולזכות במניה של בנק לאומי, שמחירה כ-1,000 שקל. למעשה ישלם כך הציבור כ-1.5 מיליארד שקל עבור מניות ששוויין הוא 4 מיליארד שקל, וזו המתנה שמבקש נתניהו לחלק לציבור.

 

התוכנית נחשבת לחידוש מהפכני: במקום לבצע תהליך הפרטה, שבו מוכרת הממשלה את הבנק למשקיעים, יחולקו לכל הציבור בבת אחת אופציות לרכישת מניות הבנק מידי הממשלה. היתרון הגדול בשיטה הזאת הוא שתהליך ההפרטה יימשך זמן קצר, הוא יעיל, מערב את הציבור בשוק ההון ומכניס במהירות כסף לקופת המדינה.

  

בנק לאומי הוא השני בגודלו אחרי בנק הפועלים, ושוויו מוערך ב-13 מיליארד שקל. מאז משבר המניות הבנקאיות לפני יותר מ-20 שנה, מחזיקה המדינה ב-35% ממניות הבנק. על פי ההצעה 3.5% משווי הבנק יועמדו לרשות עובדי הבנק כפיצוי על ההפרטה, וכל היתר יחולק בחבילות אופציות לציבור.

 

על פי חישובים שנעשו, באמצעות האופציות יקבל כל אזרח הטבה ישירה של עד 700 שקל. משפחה ממוצעת עשויה לקבל בין 3 ל-5 אופציות (בני הזוג וילדים בוגרים).

 

אחת ההחלטות שהתקבלו בצוות היתה להפיץ את האופציות באמצעות בנק הדואר כדי לעקוף את הבנקים המסחריים. ד"ר זליכה הסביר בדו"ח כי לבנק הדואר יש פריסה ארצית רחבה של יותר מ-700 סניפים, וכי הציבור מכיר את סניפי הדואר הקרובים אליו ומורגל לעבוד איתם.

 

המהלך כולו יאורגן בעזרת חקיקה מיוחדת שתקים את המנגנון לביצוע ההפרטה לציבור. אתמול נמסר כי כבר בשבוע הבא יפורסם המכרז למכירת גרעין השליטה בבנק דיסקונט. בבנק הזה יש למדינה 57%. דיסקונט אמור להימכר עד לסוף 2004, וכיום ידוע על ארבע קבוצות משקיעים שמגלות עניין ברכישת גרעין השליטה בבנק דיסקונט.

 

איך יעשו את זה

 

וזו השיטה שלפיה תופעל הפרטת בנק לאומי:

 

כל אזרח בן 18 ומעלה ששמו מופיע בפנקס הבוחרים של ישראל, כולל עולים חדשים שהגיעו רק באחרונה, יקבל בבנק הדואר חבילת אופציות. כל אזרח יקבל את חבילת האופציות חינם, והיא תעמוד לרשותו במשך תקופת מימוש של חצי שנה, שבמהלכה יוכל להמירן למניות.

 

מקבל חבילת האופציות יוכל לבחור אחת משתי הדרכים: לממש את האופציות ולקבל מיד 500 עד 700 שקל (מדובר בהטבה שבין 50% ל-70% ממחיר המניה). עם זאת, כדי לתמרץ החזקה ארוכת טווח של האופציה, יילך ויגדל שווי החבילה ככל שמקבל האופציות ישמור אותן ברשותו ולא ימכור אותן מייד. על פי הצעת הצוות המיוחד, מחזיק האופציה יקבל נקודות של הטבה - האחת כעבור שנה והשנייה כעבור שנתיים וחצי. על גודל התמריץ יצטרך שר האוצר להחליט.

 

האפשרות השנייה היא להוסיף סכום שבין 300 ל-500 שקל ולזכות במניה של בנק לאומי, שמחירה כ-1,000 שקל. למעשה ישלם כך הציבור כ-1.5 מיליארד שקל עבור מניות ששוויין הוא כ-4 מיליארד שקל, וזאת המתנה הגדולה שמחלק נתניהו לציבור.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק לאומי לוגו
צילום: ישראל הדרי
החשב הכללי, ירון זליכה. בראש הצוות המתכנן
צילום: ישראל הדרי
מומלצים