שתף קטע נבחר

 

"ועדת חוקה מנסה לעשות סיכול ממוקד לארבל"

כך אומר ח"כ פינס בדיון בוועדת חוקה, בו מנסים שישה ח"כים מסיעות הימין לטרפד את מינויה של פרקליטת המדינה לשופטת עליון. בדיון הסוער, אמר ח"כ ארדן כי "פרשיות מרחפות מעל ראשה של ארבל ויש לחכות עד שיתבהרו". ח"כ גלאון: "מדובר בהתערבות פוליטית קשה". גורמים משפטיים: "זהו דיון שפל; הכנסת לא הפיקה לקחים מפרשת בראון-חברון"

חברי הכנסת מנסים להתערב בהליך בחירת שופטי בית המשפט העליון. בצהריים (יום ג') מתקיים דיון סוער בוועדת חוקה במטרה למנוע את מינויה הצפוי של פרקליטת המדינה, עדנה ארבל, ביום חמישי כשופטת.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל איתן, אמר בפתח הדיון: "הישיבה היא חוקית ולגיטימית. היועצת המשפטית של הכנסת קבעה כי אין מניעה לקיים את הדיון". ונענה על ידי ח"כ זהבה גלאון: "מדובר בהתערבות פוליטית קשה".

 

"כל ביקורת - הופכת ללא לגיטימית"

 

ח"כ גלעד ארדן, מיוזמי הדיון, קרא לדחות את הדיון בוועדה לבחירת שופטים ואמר: "פרשיות מרחפות מעל ראשה של ארבל ויש לחכות עד לאחר שיתבהרו. הציבור חייב לדעת כי מי שמתמנה לתפקיד שופט בית המשפט העליון הוא נקי מכל רבב".

 

לדברי ארדן, "כל ביקורת על המערכת המשפטית מייד הופכת ללא לגיטימית. אני לא מפחד להגיד שהמטרה של הדיון היא להשפיע על הוועדה לבחירת שופטים. כשטומי לפיד ואהרון ברק סוגרים בטלפון דברים מתחת לשולחן זה בסדר?

 

"הוועדה לבחירת שופטים יכולה להתייחס לדיון כקשקוש או להתייחס אליה ברצינות. הוועדה לבחירת שופטים מנהלת פרוטוקול חלקי. כללי ההצבעה לא ברורים, היא לא גוזרת על עצמה שקיפות ולכן מן הראוי שתדחה את הדיון עד אשר תסדיר את אופן ההצבעה". 

 

"מנסים לעשות סיכול ממוקד בארבל"

 


עדנה ארבל פרקליטת המדינה
ארבל. צילום: אלכס קולומויסקי

 

לעומתו, תקף ח"כ אופיר פינס (עבודה) את חברי ועדת חוקה: "הדיון הזה אינו תמים. הוא עלבון לוועדת חוקה. הוועדה מתכנסת כדי לעשות סיכול ממוקד בעדנה ארבל ורוצים לבוא איתה חשבון ולמנוע את מינויה. יש קמפיין שלם במדינה - התנועה לעצירת עדנה ארבל. אתם רוצים שופטים מסורסים? אסור לתת יד למסע הרדיפה".

 

ח"כ רוני בראון (ליכוד) אמר בדיון כי "יש פרסומים בתקשורת שאי אפשר לעבור עליהם לסדר היום". הוא הודה כי "עיתוי הדיון בעייתי אבל אין לנו עיתוי אחר משום שבשבועיים האחרונים אירעו דברים שאנו חייבים לתת עליהם את הדעת". גם ח"כ אברהם רביץ הצטרף לדעת חברי הליכוד וקבע: "אסור לנו לשלול מעצמנו את הזכות לבקר".

 

ח"כ ניסן סלומינאסקי (מפד"ל), אמר בדיון: "אני מייצג ציבור גדול שבדרך כלל מרגיש לא נוח כשהוא מתמודד עם בית המשפט. מבחינה ערכית יש לנו בעיה עם בית המשפט. היינו רוצים ומצפים שלפחות שנדע שיש שמה יושר והגינות. לאחרונה יש לאורך תקופה די ארוכה מאמרים וכתבות שמעלים בעייתיות בנושא של יושר וצדק, אצל חלק מהמועמדים. כשיש שמועה שחוזרת על עצמה, זה דורש בדיקה אמיתית לעומק. לא נכנס לגוף כזה מישהו שהוא בספק. נעצור, נבדוק, ננקה את העסק ואני אשמח מאד אם יתברר שהכל עורבא פרח ונקי".

 

הניסיונות למנוע את הדיון

 

הדיון מתקיים בעקבות בקשת שישה חברי כנסת מסיעות הימין שדרשו מח"כ איתן לקיים דיון על "התאמתם של המועמדים לתפקיד שופט ולחוות דעת על המועמדים". 

 

גורמים משפטיים אומרים בתגובה כי הכנסת כנראה לא הפיקה לקחים מפרשת בראון-חברון. "חברי כנסת מנסים להשפיע בדרכים פסולות על מינויים במערכת המשפטית כשהם מונעים מאינטרסים אישיים ופועלים בשם גורמים שנחקרו ועדיין נחקרים", אמר גורם משפטי.

 

הגורמים הביעו תמיהה על העיתוי ועל האופן והסגנון שבו נערך היום הדיון בוועדת החוקה של הכנסת ומגדירים את הדיון כולו: "שפל נוסף שהכנסת מוכנה להכתים את עצמה בו".

 

גם חברות הכנסת אתי לבני וזהבה גלאון דרשו מיו"ר ועדת חוקה, מיכאל איתן, לבטל לאלתר את הדיון בדבר מינוי ארבל לשופטת. לטענת חברות הכנסת, "התערבות של הכנסת, תוך ניסיון לפסול מועמדים, היא פגיעה חמורה באוטונומיה של הוועדה לבחירת שופטים ופגיעה בשלטון החוק".

 

אולם ח"כ איתן אמר בתגובה כי אין מניעה לקיים את הדיון, וזכותם של חברי הכנסת להתבטא בעניין. אחד מחברי הכנסת בוועדה, אמר ל-ynet בעקבות ההחלטה לכנס את הדיון: "מדהים כמה שונאים יש לארבל".

 

הוועדה לבחירת שופטים צפויה להתכנס מחרתיים במטרה להכריע מי יהיו חמשת השופטים החדשים לבית המשפט העליון. בין 15 המועמדים: הפרקליטה - עדנה ארבל, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אליקים רובינשטיין ואנשי האקדמיה פרופסור רות גביזון ופרופסור מיכאל קורינלדי. 

 

לשכת עורכי הדין: השר צריך להפעיל שיקול דעת

 

מ"מ ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יריב לוין, בירך על עצם קיומו של הדיון בוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת.

 

"ראוי כי בנושא חשוב זה יתקיים דיון ציבורי רחב ופומבי, לרבות במסגרת הכנסת. הגיע הזמן שהליך מינוי השופטים ייעשה תוך שקיפות ראויה ושמיעת מגוון דעות, כך שבסופו של תהליך נקבל הרכב מאוזן ומגוון יותר של שופטים בבית המשפט העליון", אמר לוין.

 

"כמו כן אני מגנה את ההתקפה חסרת הבסיס של שר המשפטים את חברי הכנסת שיזמו את הדיון בוועדה. דווקא התבטאויותיו של שר המשפטים, מהן עולה כי בניגוד למתחייב מתפקידו הוא מבטל את שיקול דעתו העצמאי לטובת עמדותיו של נשיא בית המשפט העליון, מדגישות את הצורך בקיום הדיון שנערך בכנסת. אני שב ומזכיר לשר המשפטים כי חלה עליו החובה, במסגרת דיוני הוועדה לבחירת שופטים, להפעיל שיקול דעת עצמאי מתוך ראיית טובת הציבור כולו על מגוון הזרמים והדעות המרכיבים אותו".


פורסם לראשונה 04/05/2004 13:14

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
ארבל. דיון בועדת חוקה
צילום: גלי תיבון
ארדן. "פרשיות מרחפות מעל ראשה"
צילום: אתר הכנסת
פינס. "הדיון - עלבון לוועדה"
צילום: אתר הכנסת
מומלצים