סינוסיטיס: הכאב מרמז על דלקת
אם כאב הראש שלכם מלווה בהצטננות או בגודש באף והדיבור נשמע מאנפף, ייתכן שמקור הבעיה הוא דווקא סינוסיטיס. מדובר בדלקת בסינוסים – חללי אוויר שנמצאים בקדמת הגולגולת. כשאחד מהם או חלק מהם נחסמים על ידי ריר מוגלתי שמקורו באף, נוצרת דלקת
סינוסיטיס קל לאבחון ולטיפול. ב-40% מהמקרים חולפת הדלקת בסינוסים מעצמה או לאחר טיפול תרופתי באנטיביוטיקה בתוך מספר ימים עד שבועות. אם היא ממשיכה להטריד, היא מוגדרת כרונית. בשנים האחרונות נרשמה עלייה בשכיחות דלקת הסינוסים הכרונית, וההשערה היא שהסיבה לכך היא זיהום האוויר ההולך ומתגבר.
סימפטומים: סינוסיטיס מתבטא בין השאר בכאבי ראש ובלחץ סביב הפנים, לצד האף הסתום, קשיי נשימה ונחירות בלילה (שפוגמות גם בשינה). במצבים קשים עלולה הדלקת להתפשט לכיוון קרום המוח ולגרום שם לדלקת (מנינגיטיס). הסינוסיטיס הכרוני עלול להסתבך גם לאסתמה או לדלקות בדרכי הנשימה (כמו ברונכיטיס), בשל הנוזל המוגלתי שמטפטף לגרון ולריאות. הסינוסיטיס עלול גם לפגום בחוש הריח באופן זמני או קבוע.
אבחון: תלונות החולה הן המובילות את הרופא לאבחן סינוסיטיס. אם אתם סובלים מנזלת, מכאבי ראש ומקשיי נשימה סביר מאוד שמדובר בדלקת בסינוסים. כאבי הראש עלולים להקרין מהשיניים לכיוון הקודקוד. לכך מתלווה פעמים רבות גם חום גבוה.
את האבחנה ניתן לאשש בצילום רנטגן של הגולגולת: הצילום ידגים עכירות באזור הסינוסים, שאמור באופן רגיל להיראות שחור. במצב דלקתי האזור ייראה בצילום לבן. במקרים מסוימים נשלח החולה גם לצילום CT .
טיפול: עיקר הטיפול בסינוסיטיס הוא באמצעות אנטיביוטיקה, יחד עם תרופות מפחיתות גודש. במצבים קשים ימליץ הרופא על תרופות סטרואידליות, שמפחיתות תהליכים דלקתיים. כישלון של הטיפול האנטיביוטי גורר אחריו סינוסיטיס כרוני. במקרים קשים אלה מבוצע ניתוח להרחבת הסינוסים. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית באמצעות מכשיר אנדוסקופ, שכולל מצלמה זעירה ומכשור כירורגי עדין. הוא לא מסובך ודורש לרוב אשפוז של יום אחד בלבד.
למניעה: במקרה של הצטננות שמלָוה בנזלת מרובה ימליץ הרופא ליטול תרופות שמונעות גודש באף, כמו כדורי פסאודו-אפדרין או טיפות שמכילות אפדרין. חשוב להיזהר בשימוש בתרופות אלה בגלל התמכרות רירית האף לחומרים הפעילים בהן.
מומלצים