חולי סרטן בצפון: נוסעים שעתיים ביום לקבל הקרנות
מאות חולי סרטן תושבי הצפון, הזקוקים לטיפולי הקרנות, נאלצים לנסוע עד לבית החולים רמב"ם כדי לקבל את הטיפולים. בית חולים העמק בעפולה הגיש למשרד הבריאות בקשה להקים מחלקת הקרנות, אולם ממתין לתשובה במשך שבועות ארוכים. "חבל ששיקולי יוקרה ופוליטיקה גורמים לאפליית תושבי העמקים", אומרים החולים. משרד הבריאות: פנינו לשר האוצר על-מנת לאשר תוספת של מרכזים בצפון ואנו ממתינים לתשובתם
מאות חולי סרטן מאזור הצפון הנזקקים לטיפולי הקרנות, נדרשים לנסוע מדי יום מרחק רב עד למרכז הקרינה היחיד באזור, הנמצא בבית החולים רמב"ם בחיפה.
במרכז הרפואי העמק בעפולה פנו למשרד הבריאות כדי לקבל אישור להקים מרכז קרינה נוסף, אך על אף שלבית החולים האפשרות לגייס את העלות, בסך מיליון וחצי דולר, ממתינים שם כבר שבועות ארוכים לאישור המיוחל. "חבל ששיקולי יוקרה ופוליטיקה מולידים אפליה בין חולים מחיפה לחולים המתגוררים בעמקים", אמרה אחת החולות שהחלה לקבל טיפולי הקרנה לפני מספר ימים.
כאלף חולי סרטן מתווספים מדי שנה לרשימת החולים הארוכה בבית חולים העמק. לאחר שהחולים עוברים סדרה של טיפולים כימותרפיים, הם נדרשים להשלים את הטיפול על ידי הקרנות. במרבית המקרים מדובר בסדרה של כ-38 הקרנות אותן אמור החולה לעבור מדי יום. מאחר שמדובר בטיפול בן מספר דקות בלבד, אליו מגיב הגוף באופן קל יחסית לטיפול הכימותרפי, אין הוא אמור לשבש את שגרת חייו של החולה. אך כאשר נדרשות כשעתיים נסיעה כדי להגיע למכון הקרינה, זה כבר משבש את השגרה.
שעות ארוכות בדרך לטיפול
"אתמול יצאתי מהבית ב-06:00. את הטיפול הייתי אמורה להתחיל בשעה 07:30 אך איחרתי בגלל הפקקים ולכן התחלתי את הטיפול רק סמוך לשעה 11:00. הגעתי הביתה כשעתיים לאחר מכן", אמרה אחת החולות, בת 66, שהחלה את הטיפול אתמול, "חבל שהמערכת מקשה כל כך על אדם חולה במחלה מאוד לא קלה, שחווה טיפולים קשים".
חולה נוספת שסיימה את סדרת הטיפולים לאחרונה מספרת כי חששה שיפטרו אותה ממקום עבודתה בגלל הזמן הרב ששהתה בדרכים. "השתדלתי לתמרן ולצאת לטיפול לאחר שעות העבודה אך לעתים הייתי מאחרת או שנאלצתי להמתין שם שעות ארוכות עד לקבלת הטיפול", אמרה החולה. "אני לא מבינה מה ההבדל בינינו לבין תושבי חיפה, מדוע הם זכאים לתנאים טובים יותר? שנינו משלמים בדיוק את אותו הסכום לקופות החולים".
בית החולים העמק: צריך לדאוג לתושבים
בבית חולים העמק מודעים לבעיה, שיוצרת גם עומס במחלקת הקרינה ברמב"ם. לעתים מתכנן הצוות הרפואי טיפול חלופי לחולים, כי זמן ההמתנה להקרנות נמשך מספר שבועות בשל העומס.
"יש חולים שאינם יכולים לעמוד בהמתנה הארוכה", אמרה מנהלת בית החולים העמק, ד"ר אורנה בלונדהיים. המצב הוליד פנייה למשרד הבריאות כבר לפני מספר שנים, אך מאחר שלא התקבלה תגובה הולמת, "נקברה" הבקשה. "אנחנו לא מתכוונים שהבקשה תיקבר גם הפעם, הבהרתי לשר כי על המדינה לדאוג לתושביה במקומות שונים בארץ ולא רק בשפלת החוף", אמרה ד"ר בלונדהיים.
משרד הבריאות העביר לאחרונה לבית החולים מכתב בנושא, ובו נאמר כי השר רואה בחיוב הקמת מרכז קרינה בבית החולים העמק, אך יש להמתין לאישור של משרד האוצר.
החולים שנדרשים לעבור מדי יום את מה שהפך לסיוט עבורם, מקווים כי במשרדי הממשלה יבינו ששיקולי יוקרה וכסף, המובילים לטענתם להחלטה שלא להקים מרכז קרינה בצפון, פוגעים מדי יום במאות בני אדם.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "החוק במדינת ישראל מאפשר הפעלת שישה מרכזים אונקולוגיים גדולים הכוללים מרכזי קרינה בבתי החולים ואלה פועלים כיום.
"החוק גם מגדיר את התנאים הבסיסיים לבית החולים על-מנת להפעיל מרכזים אלה. החוק קובע עוד כי על-מנת להוסיף מרכזים כאלה יש לקבל את אישור משרד האוצר לשינוי החוק הקיים. שר הבריאות פנה לשר האוצר על-מנת לאשר תוספת של מרכזים ובכלל זאת מרכז בבית החולים העמק. משרד הבריאות ממתין לתשובת משרד האוצר בנושא".