שתף קטע נבחר

רוצים להתחתן? סעו לעמוקה

הערב, בעמוקה, מתחילה ההילולה לכבוד יונתן בן עוזיאל, מתרגם ספרי הנביאים לארמית ומי שהתקבע במסורת כפטרון הזיווגים. מי שרוצה לרקוד ולהקיף את קברו מוזמן גם ליהנות מהצימרים שבסביבה

עוד לא חלפו 40 יום מאז ל"ג בעומר וההילולה לרבי שמעון בר יוחאי במירון, וכבר הערב, ליל כ"ו בסיוון, מתרגשת ובאה ההילולה לכבוד יונתן בן עוזיאל, שעל-פי המסורת נפטר ביום זה. הרשב"י אומנם מושך רבבות לקברו, אבל גם בן עוזיאל לא קוטל קנים: האלפים שיגיעו הלילה ומחר לעמוקה יהיו שותפים למעמד מרגש ומרשים שהולך ותופס מקום של קבע בתרבות הפנאי והפולקלור של החברה בישראל.

 

כמה מלים על חתן השמחה. למרות גדולתו של יונתן בן עוזיאל, הוא מוזכר בתלמוד בשמו המפורש פעמים בודדות בלבד. האיש חי בתחילת הספירה הנוצרית, כ-60 שנה לפני חורבן בית שני, והיה בין 80 תלמידיו של הלל והתלמיד הטוב ביותר ב'קבוצה השלישית'. פעם נוספת הוא מוזכר בהקשר למפעלו התרבותי האדיר - תרגום ספרי הנביאים וחלק מהכתובים לשפה הארמית, שהיתה באותה עת השפה המדוברת בפי העם.

 

לא ברור מה היה מצבו האישי של יונתן בן עוזיאל: האם היה רווק? האם היה נשוי חשוך-בנים? כך או כך, הסיפורים על אנשים שהתפללו מעומק לבם על קברו, ומשאלותיהם התגשמו, התפשטו ברחבי הארץ ונפוצו לקצות תבל. עקב כך הפך קברו בעמוקה למוקד משיכה לכל מי שנואשו למצוא שידוך נאות או להיפקד בבנים בדרכים מקובלות.

 

לבאים לכאן הלילה (ב') ומחר מצפה חוויה מרגשת ומרוממת נפש. זה מתחיל כבר בנסיעה, שנדמה שאינה נגמרת, בכביש תלול ומפותל שכולו ירידה בינות ליער עצי אורן, נסיעה שממחישה היטב את משמעות השם עמוקה. מגרש החנייה המסודר יהיה עמוס לעייפה, כך שיידרש כושר אילתור עד היציאה מהרכב. אחר כך עולים בשביל הרחב שמשני צידיו פזורים דוכנים לממכר נרות, פתילים, תפילות, קמעות, תשמישי קדושה ודברי חולין. כלייזמרים מלווים את הקהל בניגונים חסידיים סוחפים. לאחר סיום התפילה יוצאים רבים להקיף את הקבר שבע פעמים, כסגולה להתגשמותה.

 

איך להגיע: 1. מצומת צפת, בכביש 89, נוסעים צפונה ליער ביריה; 2. מכביש 90 נכנסים לחצור ובפנייה הראשונה ימינה פונים לאזור התעשייה. בסוף הכביש, על פי שילוט, פונים שמאלה לעמוקה; 3. דרך המתאימה לרכבי שטח מתחילה בצומת עין זיתים שבכביש 89. פונים לכביש 886 ולאחר נסיעה של כשני ק"מ (אחרי המחנה הצבאי ולפני פארק דלתון) פונים ימינה לדרך כורכר, על פי השילוט לעמוקה.

 

מצטיידים באור הגנוז

 

לא רחוק מעמוקה, בשולי בקעת מירון (ולא במקרה שם), הוקם ב-1989 היישוב אור הגנוז (מקור השם במדרש המספר על האור שנברא בימי בראשית ושמור לצדיקים כשכר לעולם הבא). למייסדיו, קבוצה בת 15 משפחות של חוזרים בתשובה מאשדוד וסביבותיה, הצטרפו בינתיים עשרות משפחות נוספות. רוב התושבים הם בעלי מקצועות חופשיים: רופאים, עורכי דין, רואי חשבון. אורח חייהם מבוסס על ערכים חברתיים כפי שהם מובאים בספר 'בעל הסולם' של הרב יהודה לייב אשלג, מפרש הזוהר.

 

היישוב אינו מזוהה עם שום מפלגה או גוף פוליטי. את פרנסתם מוצאים יושביו במפעלים פרי יוזמתם: בית דפוס, צימרים, סדנאות רוחניות, בית ספר לרפואה משלימה 'אלימה' (המורים, מטובי המרפאים בארץ, כולם תושבי אור הגנוז). ההכנסות מהענפים השונים זורמות לקופה מרכזית ממנה מחלקים את הכספים למשפחות על פי מספר הנפשות.

 

לאחרונה, וכאן אנחנו שוב ממתחברים להילולות המסורתיות הנערכות בסביבה, פתח היישוב רשת מזון למהדרין, 'ברכת השם', שמתפעלת מחסנים באור הגנוז ובחצור הגלילית (השלישי בדרך). בנקודות הממכר האלו מוצעים נרות, מגוון שתייה חריפה (בעיקר עראק), שמן זית ועוד פריטים רבים המבוקשים על ידי העולים לקברות צדיקים.

 

נופשים בכרם בן זמרה

 

אם אתם מתכוונים להאריך את שהותכם במרום הגליל ולהתבשם גם מנופיו ואתריו, תמצאו כאן שפע בתי הארחה וצימרים. כרם בן זמרה, על כביש 886, הוא אחד היהלומים בכתר. על הר שגובהו 800 מטר, עם תצפית לגולן, לחרמון וללבנון, ממוקמים לדוגמה הצימרים הנאים של ברכה ואורי גץ. סופשבוע (2 לילות), כולל ארוחת בוקר, עולה כאן 1,000 שקל לזוג. באמצע השבוע 450 שקל ללילה ו-850 שקל ל-2 לילות. טל' 355724 - 052 , 6989188 - 04.

 

אצל לינדה ואריה שטריקברגר תקבלו צימר עם ספא (פנימי או בחצר, על פי בחירתכם) לשני לילות סופשבוע ב-1,200 שקל לזוג. לגבי אמצע השבוע, יש עכשיו מבצע ב'דפי זהב' המקנה הנחה של 200 שקל ל-2 לילות ו-400 שקל ל-3 לילות. פרטים: טל' 6989845 - 04. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוקד משיכה לכל מי שנואשו למצוא שידוך. קבר רבי יונתן בן עוזיאל
צילום: סלימאן אבוגוש
חוויה מרוממת נפש. דוכן לממכר נרות, פתילים, תפילות וקמיעות
צילום: סלימאן אבוגוש
צילום: אפי שריר
אשרי המאמין. עץ המשאלות בדרך לקבר
צילום: אפי שריר
מומלצים