גפני על נישואי "ברית הזוגיות": "מבטיח מלחמת עולם"
חלק מהארגונים החברתיים העוסקים בסוגיית הנישואים האזרחיים, טוענים כי על-פי הצעת החוק החדשה, הנישואים האורתודוכסיים עדיין ייתפסו כמונופול ועדיין יש צורך להעניק מעמד שווה למי שיירשם בברית הזוגיות. ח"כ אייכלר (יהדות התורה): "אני קורא לכל ראש משפחה יהודי להתחיל ברישום אילן יוחסין"
פרסום טיוטת הצעת החוק של ועדת בראון, למסלול נישואים חילוני שנקרא "ברית זוגיות", עורר תגובות מנוגדות בקרב ארגונים למען נישואים אזרחיים, במערכת המשפט ובמערכת הפוליטית.
ח"כ הרב ישראל אייכלר (יהדות התורה) אמר בעקבות הפרסום, כי "אני קורא לכל ראש משפחה יהודי להתחיל ברישום אילן יוחסין". אייכלר הוסיף בציניות שהוא מתנגד לסעיף 3 בחוק לפיו לא יתחתן אב עם ביתו ואם עם בנה כי "מדובר בכפייה דתית".
חברו לסיעה, ח"כ משה גפני, מבטיח "מלחמת עולם בין הציבור המסורתי-דתי-חרדי נגד ממשלת הזדון הזאת במידה והחוק יובא לאישור הממשלה".
גם יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, תקף בחריפות את הצעת החוק. לדבריו, "אין שום שוני בין 'ברית זוגיות' לנישואים אזרחיים. העם היהודי בארץ סבל קשות עד כה ממכבסת המילים המשותפת של שינוי עם הכשר משותף של המפד"ל וכעת אנו נאלצים להתמודד עם עוד התעללות. פריצת גדר שכזו תוביל לקרע בעם היהודי שאפילו בתוך הציבור הדתי-לאומי לא ניתן יהיה לדעת מי באמת נשוי ויתרה מכך - מי באמת יהודי".
ואילו יו"ר סיעת שינוי, ח"כ רשף חן, מברך על הצעת החוק. "שינוי הבטיחה לבוחריה פתרון לסוגיית הנישואים האזרחיים וכפי שאפשר לראות, שינוי גם תקיים. אני מברך את הוועדה על שהצליחה להגיע לתוצאה מאוזנת וטובה".
"הרבנות תיכנס לפרופורציות"
בארגון "משפחה חדשה", העוסק בין השאר בסוגיית הנישואים האזרחיים, הביעו סיפוק. "יש בהצעת ברית הזוגיות הרבה ליקויים אך זה בכלל לא חשוב. אני בעד כל דבר שיכול להזיז את המונופול האורתודוכסי וכל צעד יפתח פתח לבחירה חופשית", אמרה עו"ד אירית רוזנבלום, יו"ר הארגון.
רוזנבלום הוסיפה כי מדי שנה מועברים כ-50 מיליון שקל לקפריסין לצורך עריכת טקסי נישואים אזרחיים. "זה צעד קטן למחוקק אבל צעד גדול בנושא הבחירה החופשית. האיום הכי גדול למוסד הנישואים הוא אובדן המוסד עצמו. אנשים לא יטרחו להינשא בכלל וישראל מתקדמת בצעדי ענק לכיוון זה. ההצעה תכניס לפרופורציות את הרבנות שתבין כי היא צריכה להתגמש יותר".
הרב אהוד בנדל, נשיא התנועה המסורתית, אמר: "מצד אחד רואה התנועה המסורתית הישג בעובדה שההצעה כוללת פתרון לא רק למנועי חיתון אלא גם למי שאינם מעוניינים להינשא ברבנות".
"יחד עם זאת בתנועה חוששים כי הצעת החוק מנציחה את המונופול האורתודוכסי על השימוש במושג 'נישואים' כך שרק מי שיתחתנו ברבנות יירשמו בתעודות הזהות כנשואים ואילו כל השאר יירשמו כבני או בנות זוג. התנועה חותרת להכרה מלאה ברבניה ובטקסי הנישואים שהם עורכים ותגבש את עמדתה הסופית להצעת החוק לאחר שזו תונח על שולחן הכנסת", אמר.
גם "הפורום למען בחירה חופשית בנישואים", מגיב באמביוולנטיות להצעה. "בהצעה כפי שפורסמה יש מרכיבים חיוביים, ובמיוחד העובדה שהוועדה נמנעה מלהתייחס רק לבעיית מנועי החיתון ובחרה לתת מענה לכלל החפצים להינשא שלא ברבנות", אמרה רכזת הפורום, זמירה שגב. "יחד עם זאת, הצעת החוק אינה מספקת ואינה מעניקה מעמד שווה למי שיירשם בברית הזוגיות ולמי שיינשא בנישואים אורתודוכסיים".
הכרה ציבורית גבוהה מקשר של ידועים בציבור
"ההצעה אינה עונה על הדרישה החילונית לכינונם של נישואים אזרחיים", אמר ד"ר שחר ליפשיץ, מרצה לדיני חוזים ודיני משפחה, באוניברסטית בר אילן, שהיה שותף ליוזמה המקורית להצעת חוק רישום הזוגיות. "להפך, ההצעה משמרת את המצב הקיים, שבו הנישואים המוכרים בחוק המדינה הם הנישואים הדתיים-אורתודוקסיים בלבד. עם זאת, ההצעה מבקשת להציב את מרשם הזוגיות כתחליף נישואים אזרחי טוב יותר מן התחליפים הקיימים.
"בניגוד לאופיים של זכויות הידועים בציבור הניתנות בדיעבד, במרשם הזוגיות, יירשמו מלכתחילה בני זוג המבקשים ליצור קשר זוגי מחייב ומוכר שלא במסגרת הנישואים הדתיים. רישום מוקדם, בשל אופיו הממסדי, ובשל העובדה שהוא נעשה מלכתחילה, מספק הכרה ציבורית סמלית גבוהה יותר מההכרה הניתנת בדיעבד בקשר של הידועים-בציבור.
"בנוסף לכך בעוד שידועים בציבור זכאים כיום רק לחלק מן הזכויות הניתנות לאנשים נשואים, הרישום יקנה לבני הזוג את כל הזכויות האזרחיות שמהם נהנים בני זוג נשואים. בנוסף, ההצעה ערה לחלקיות ההסדרים האזרחיים הקיימים, כך למשל אין בישראל נוהל אזרחי ברור להתרת נישואים, ולכן, היא עומדת על הצורך בקביעת נהלים חדשים".
אכזבה בקהילה ההומו-לסבית
באגודת ההומואים, הלסביות והטרנסקסואלים מאוכזבים מאוד. "אנחנו חושבים שזה דבר מאוד חמור. קודם כל זאת התכחשות למחוייבות של שינוי שניתנה לפני הבחירות, להתמודד ולטפל בנושא של זוגיות חד מינית", אמר מייק המל, היו"ר החדש של האגודה.
"אנחנו לא רואים שום סיבה, במיוחד שלא מדובר בהגדרה של נישואים אזרחיים, ואין לו שום סממן וקשר דתי, מדוע צריך פה להיכנע לתכתיבים ולא לכסות את כל הספקטרום של כל מי שנישואים דתיים הם לא אופציה עבורו או שהוא לא מעוניין בה.
"אני מוטרד מאוד כיוון שהפתיחה של הדלת הזאת תייתר ותערער את האופציה היחידה שנשארת לזוגות חד-מיניים, שהיא האופציה של ידועים בציבור. זוגות חד-מיניים יהיו היחידים שאופציה זאת תישאר רלוונטית לגביהם. אם עד עכשיו המושג של ידועים בציבור היה האלטרנטיבה הלא דתית לחיים זוגיים משותפים, הרי שנוצר פה מעמד אחר, ולמעשה המיעוט המדוכא ביותר, יישאר עוד יותר מדוכא".