פרס על מדיניות שר האוצר: "קפיטליזם חזירי"
יו"ר האופוזיציה תוקף בכינוס העבודה: "תוצאות מדיניותה הכלכלית של הממשלה - 6,000 מיליונרים ושישה מיליון קבצנים". מוקדם יותר השבוע אמר פרס: "הכלכלה הישראלית מחורבנת בשל מדיניות האוצר". נתניהו: "מצער לראות שבלהיטותם לפלס דרכם לכסאות בממשלה אין ראשי העבודה בוחלים בשום צורה של השתלחות דמגוגית". ובימין נמשכים המאמצים למנוע את כניסת העבודה לממשלה: השר לשעבר ליברמן שלח לחברי הליכוד מכתב נגד התנתקות
יו"ר מפלגה העבודה, ח"כ שמעון פרס, לא מוותר לשר האוצר, בנימין נתניהו, והוא ממשיך במתקפה חזיתית נגדו. הערב (יום א') כינה ח"כ פרס את מדיניותו של שר האוצר "חזירית", ואמר בבכנס שנערך בבית מפלגת העבודה בתל אביב כי "אנחנו מתנגדים לקפיטליזם חזירי".
לדברי פרס, "תוצאות מדיניותה הכלכלית של הממשלה היא 6,000 מליונרים ושישה מיליון קבצנים. השאלה אינה כלכלית, אלא מדינית. אם נשאר בשטחים, נשאר בלי חברה. יש להפסיק את ההשקעות בשטחים ובהתנחלויות, וכך להבריא את הכלכלה". יו"ר העבודה הוסיף כי "הפילוג בליכוד משתק את המדינה ומונע כל התקדמות מדינית".
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה להתקפת פרס: "מצער לראות שבלהיטותם לפלס דרכם לכסאות בממשלה אין ראשי העבודה בוחלים בשום צורה של השתלחות דמגוגית".
אנשי נתניהו מאשימים כי "בעבודה אפילו מוכנים לאמץ את מטבעות הלשון המיושנות והמגוחכות של ההסתדרות בנסיון פתטי לנגח את המדיניות הכלכלית של הממשלה שהעבירה את כלכלת ישראל מקריסה לצמיחה ושזוכה לגיבוי ולשבחים מהממשל האמריקני ומבכירי אנשי הכלכלה בארץ ובעולם. השר נתניהו נחוש להמשיך ביישום הרפורמות הגדולות כולל בנמלים ובבנקים לטובת כלל אזרחי ישראל".
אין זו הפעם הראשונה שבה תוקף פרס, בצורה בוטה, את נתניהו ואת מדיניותו הכלכלית. בשבועות האחרונים גדל מספר התבטאויות של יו"ר העבודה נגד נתניהו, וקטן מספר ההתבטאויות הפוליטיות נגד ראש הממשלה, אריאל שרון. לפני מספר ימים אף אמר פרס על הכלכלה הישראלית כי היא "מחורבנת" בשל מדיניות האוצר.
הקרב: נתניהו - העבודה
את המתקפות הרבות האלה אפשר לייחס בימים אלה גם להתנגדות של שר האוצר לכניסת העבודה לממשלה. רק אתמול פרסם נתניהו הודעה רשמית ובה אמר כי הוא מתנגד לכניסת העבודה לממשלה.
כמה שעות לאחר ההודעה, פרסמה מפלגת העבודה הודעה ובה התקפה על שר האוצר ועל מדיניותו.
מוקדם יותר היום הצטרף למתקפה המאורגנת גם יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, שאמר כי התנאי של עם אחד ושל העבודה למשא ומתן קואליציוני "יהיה שינוי במדיניות הדרקונית של נתניהו בנושא הכלכלי חברתי". פרץ אמר עוד כי "נתניהו ממשיך במעשי ההסתה, מהפחד על כסאו ומהעובדה שמעמדו ייחלש".
המתקפה שמוביל פרס נגד נתניהו מועילה לא רק לעבודה, אלא גם לראש הממשלה, אריאל שרון. מצד אחד, העבודה מנסה למצב את עצמה בנושאים הכלכליים כאלטרנטיבה לליכוד, בעוד שרון יכול להנות ממתקפה על נתניהו, שלא מפיו שלו.
קולות מנוגדים בשינוי
גם בשינוי מבקשים להיאחז בהישגים הכלכליים של נתניהו בשנה וחצי האחרונות, במקרה והעבודה תיכנס לממשלה. כבר ביום חמישי שעבר אמר יו"ר שינוי, טומי לפיד, כי המשק יצא מהמיתון הגדול בו היה בזכות שינוי. "זאת כלכלת שינוי", אמר לפיד בישיבת מועצת מפלגתו. "זאת לא הכלכלה של הליכוד".
היום שלח ח"כ אהוד רצאבי מכתב ללפיד בו אמר כי "אסור שצירוף העבודה לממשלה יהיה על חשבון הישגיה בתחום הכלכלי". רצאבי גם ביקש לדון מחר בישיבת הסיעה בעניין צירוף העבודה לממשלה.
לעומת זאת, ח"כ מלי פולישוק-בלוך מהמפלגה, הודיעה הערב כי "התוכנית הכלכלית של נתניהו - שכוללת פיטורי עובדי ציבור, ובכך מוסיפה מובטלים ומקטינה את מספר הצרכנים במשק, חוסה תחת מסווה של קפיטליזם במטרה לחבל בכניסת העבודה לממשלה".
באשר למפד"ל, נראה כי שם, לפחות לפי שעה, הרוחות נרגעו מעט. אמנם השר זבולון אורלב, ויו"ר המפלגה, אפי איתם, אינם מתקשרים ביניהם, אבל במפלגה הדתית-לאומית מבקשים להנמיך את הטונים כמה שיותר. בסביבתו של איתם אומרים כי הוא מתכוון לנהוג כאופוזיציונר, ולחכות לרגע שבו המפד"ל תצטרך לפרוש מהממשלה, בגלל ההתקדמות בתוכנית המדינית. "או אז", אומר מקורב ליו"ר המפד"ל, "נכנס את מרכז המפלגה, ונצא גברים".
חברי המרכז, כאן אביגדור ליברמן
בתוך כך, בתוך הליכוד ובמחנה הימין נמשכים המאמצים למנוע את כניסת מפלגת העבודה לממשלה. יו"ר האיחוד הלאומי, השר המפוטר אביגדור ליברמן, שלח היום לכ-3,000 חברי מרכז הליכוד מכתב בו הוא תוקף את תוכנית ההתנתקות ואת מדיניותו של שרון וכותב בין השאר:
במכתב כתב: "בימים אלו ממש יושבים צוותים ומתכננים כיצד לפנות מתיישבים מרחבי יש"ע מביתם, וזאת לאור החלטת הממשלה למסירת השטחים באופן חד צדדי לידי הטרור הפלסטיני וחשיפת דרום המדינה לטרור.
"פינוי חד צדדי של היישובים מרחבי יש"ע, היינו טרנספר, ללא ספק מעשה חמור הנוגד את עקרונות המחנה הלאומי ועומד בסתירה מוחלטת, לכל ההבטחות שניתנו לבוחר במערכת הבחירות האחרונה.
"דווקא יו"ר הליכוד היה זה שהוביל מתקפה חריפה וחזיתית כנגד יו"ר העבודה דאז, עמרם מצנע, בכל הנוגע לפינוי חד צדדי והיטיב להסביר את הסכנות הטמונות בפינוי שכזה. זו מהות המחלוקת ביני לבין ראש הממשלה אריאל שרון.
"לכן, טועה ראש הממשלה שמעמיד את הבעיה הפלסטינית בראש סדר העדיפויות של מדינת ישראל".
בליכוד לא מיהרו לגנות את התערבותו של ליברמן בעניינים הפנימיים של התנועה.
גורמים בכירים בליכוד אמרו ל-ynet: "ליברמן מבין כי אין לו יותר שום סיכוי במציאות הפוליטית שנוצרה. אלה סימנים של נסיונות אחרונים להראות שהוא רלבנטי".
גורם אחד הסביר כי המכתב נשאר ללא תגובה שכן, לדבריו "ליברמן ממחזר את מהלך שליחת המכתב. הוא כבר שלח מכתב, וזה לא עניין אף אחד. בליכוד לא מתרגשים ממה שהוא עושה, ומתייחסים אליו בהתאם". בכיר אחר בליכוד אמר בתגובה: "זו לא פעם ראשונה שליברמן מתערב בנעשה בליכוד, וזה בהחלט בעייתי".