שתף קטע נבחר

רותי אבירי

5 צבעים ל-5 מיני ירקות ופירות

למה ירקות כל כך חשובים? מחקרים מראים כי חמש מנות של פירות וירקות ביום מורידים את הסיכוי לחלות בסרטן ב 20 אחוז, כלומר יכול להציל כשני מליון איש בשנה. על פי הערכה של הארגון העולמי 3 מיליון איש מתים בגלל חסר בתזונה של פירות וירקות.

הוכח שצריכתם של פירות וירקות מובילה למניעת מחלות כמו סרטן, מחלות לב, לחץ דם, השמנה. ולאחרונה מחקרים מראים כי פירות וירקות יעילים, גם במקרים של אוסטאופורוזיס, אלצהיימר והגנה בפני הזדקנות.

 

כדיאטנית, אם אנשים רוצים לעשות שינוי מהותי אחד בתזונתם היא תמליץ לשפר את צריכת הירקות ופרות. בכללי- רוב האנושות צורכת פחות ירקות ופירות ממה שצריך.

 

ההמלצות של משרד הבריאות האמריקאי הן לילדים 2-6 חמש מנות, 7 מנות למתבגרות ולנשים ו-9 מנות לגברים ולנערים. מהי מנה? חצי ספל מיץ, חצי ספל ירק מבושל, או ספל ירק חתוך. או 100 גרם ירק חי – בערך עגבנייה בינונית.

 

מה בריא בירקות? מסתבר שמה ש"בריא" בפירות ובירקות הם הפיגמנטים, ופיטוכימיקלים נוספים (אלו הם סיבי הגנה טבעיים צמחוניים). המועצה חילקה אותם לחמש קבוצות צבע שלכל קבוצת צבע מרכבים חיוניים לבריאות הגוף:

אדום – עגבנייה, אבטיח, פלפל אדום. בצבע האדום יש ליקופן שהוא רכיב המגן בפני כל המחלות אך בעיקר, מוכיחים מחקרים, מקטין סיכוי לסרטן הערמונית.

כתום – גזר, בטטה, דלעת. הכתום, ויטמין אנטי- אוקסידנטים.

ירוק – חסה, ברוקלי, כרוב, מלפפון. ירוק – לוטאין, רכיב הפעיל, קשור לראייה למחלות לב וכלי הדם.

לבן – בצל, שום, כרובית, פטריות. תרכובות גפרית, למניעת סרטן השד, סרטן המעי הגס ומונע קרישת דם.

סגול – כרוב סגול, חציל, בצל סגול. עוזר לשמור על הליפידים ברקמת המוח, מפני מחלות עצבים ובמניעת תהליך ניוון של מערכת העצבים.

 

הרעיון הוא שכל הרכיבים פועלים יחד באופן טוב יותר מאשר כל רכיב בנפרד. כלומר, אכילה של מגוון ירקות מגדילה את ההגנה על הגוף. כל חומר מפעיל מערכת אחרת. בגלל זה מועצת הירקות ממליצים על צריכה מגוונת הכוללת את כל הצבעים.

 

רותי אבירי, דיאטנית, התארחה בתכנית מספר 102.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רותי אבירי
גם אדום בפנים
וגם ירוק בפנים
מומלצים