שתף קטע נבחר

 

ראש רפואת הפגים: 10 פגים מתים מדי חודש מוות מיותר

את ההערכה הזו הציג בכנסת מנהל מחלקת ילודים במרכז הרפואי תל אביב. "אנחנו עושים את מה שאנחנו יכולים כדי להציל תינוקות, פשוט אין מספיק תקציב כדי שיהיה כוח אדם ראוי בפגיות". נציג האוצר המליץ לשנות את שיטת תקצוב בתי החולים. ח"כ יהלום: "צריך ששר הבריאות יזעק לשמיים על כל מחדל"

שערוריית הפגיות בישראל: "מדי חודש מתים בישראל כ-10 פגים, ולכ-40 אחרים נגרם נזק מוחי. בכל יום קורות טעויות בטיפול בפגים. המזל הוא שלא תמיד מובילה הטעות לתמותה או לתחלואה". את ההערכה העגומה הזו הציג היום (ד') מנהל המחלקה לילודים ופגים במרכז הרפואי "סוראסקי" בתל אביב, פרופ' פרנסיס מימוני בדיון מיוחד בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת.

 

מנהלי מחלקות יחידות הפגים, שהשתתפו בישיבה, הודיעו כי תוספת תקציב של 200 מיליון שקל בשנה תפתור את הבעיה. 

 

הדיון כונס בעקבות הטעות הנדירה שהתרחשה לפני כעשרה ימים בפגייה של בית החולים "תל השומר", כשאחות במחלקת הילודים התבלבלה והחדירה צינור מזון במקום צינוי עירוי לאחת הפגות. הפגה נפגעה באורח קשה אולם כעבור מספר ימים היא החלימה לחלוטין.

  

"זה עניין כספי בלבד"

 

פרופ' מימוני הוא ראש האיגוד הניאונטאלי (של רפואת הפגים) בישראל. בשיחה עם ynet, הוסיף ואמר: "ההערכה הכללית שנעשתה בישראל בהשוואה עם מדינות מערביות ברמת רפואה דומה, מראה שבגלל הסיבוכים - במיוחד סיבוכים זיהומיים שהילדים מקבלים בתוך הפגיות- ובגלל החוסר בכוח אדם, כ-80 עד 100 פגים בשנה שמתים מוות מיותר. המספר של הילדים שנפגעים מהסיבוכים האלו הוא בערך פי ארבעה, ותעשה בעצמך את החשבון".

 

"אלו מספרים מזעזעים", מודה מימוני. "זה לא רק ראש האיגוד אומר את זה, שכאילו יכולים לומר שיש לו אינטרס, אלא גם מבקר המדינה בדו"ח האחרון שלו, וגם יש מסד נתונים במכון גרטנר (מכון למחקר רפואי) על כל הפגים שנולדים במדינת ישראל, שמראה שלמרות התוצאות המאוד טובות שיש בגלל העבודה המאוד אינטנסיבית, פעמים רבות אנחנו לא מצליחים למנוע מוות מיותר".

 

עוד אמר מימוני: "אנחנו עושים את מה שאנחנו יכולים כדי להציל תינוקות עד כמה שניתן", הוא אומר. "למרות זאת יש תחלואה זיהומית בלתי נסבלת, שגורמת לצערי הרב לתמותה ולתחלואה ולנזקים. דו"ח מבקר המדינה מראה את זה בצורה ברורה לצערי הרב. לדאבוני, האוצר עדיין חושב שהמצב הזה נובע מזה שבתי החולים לא מנוהלים טוב, וזה לא נכון. פשוט אין מספיק תקציב כדי שיהיה כוח אדם ראוי בפגיות. הכל הוא עניין כספי. זה עניין כספי בלבד, ושום דבר אחר".

 

"זו שערוריה אנושית זועקת לשמיים"

  

הדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת נערך ביוזמת יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, ובעקבות הצעות לסדר היום של חברי הכנסת ענבל גבריאלי, אחמד טיבי, חיים אורון, שלמה בניזרי, גילה פינקלשטיין, אריה אלדד, משה גפני ואתי לבני. יהלום אמר כי "זו שערורייה אנושית זועקת לשמיים שיש לשים לה קץ".

 

ח"כ ענבל גבריאלי וח"כ חיים אורון טענו בהצעותיהם כי אין מחלוקת על המצב הקשה של מחלקות הפגים בבתי החולים. ח"כ אורון: "הבעיה נעוצה בעובדה שהמימון של יחידות הפגים מתוקצב רק ב-80 אחוז. מימון של 100 אחוז משמעותו תוספת של כ-200 מיליון שקל בשנה, ומשמעותו פתרון לבעיה. לא אניח לנושא עד שהממשלה תאמר באומץ לב נדיר: אני מעדיפה תמותה של פגים על-פני תמותה של אחרים, ולכן אין לי פתרון תקציבי לנושא".

 

נציג האוצר: מחלקות הפגים גירעוניות

 

נציג משרד האוצר, שגיא בלשה, המליץ לשנות את השיטה שבמסגרתה מקבלים בתי החולים כספים לאשפוז ממשרד הבריאות ומקופות החולים: "אין ויכוח על המצב הקשה בפגיות. הוויכוח הוא על דרך הפתרון. לדעתנו, יש להנהיג רפורמה בתחום התמחור של המחלקות השונות בבתי החולים. למשל, מחלקת יולדות היא מחלקה רווחית לעומת מחלקת הפגים, שהיא גירעונית".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, דחה על הסף את טענות האוצר. "אין בתי חולים שאינם גירעוניים באופן כללי, ולכן תמחור חדש לא יפתור את הבעיה. מעולם לא שמענו על אבטלה סמויה בבתי החולים, גם לא מנציגי האוצר. המדינה מפסידה כלכלית בכך שהיא לא משקיעה ביחידות הפגים, בשל המחיר הגבוה שהיא תשלם בעבור השירותים הרבים להם יזדקקו כל אותם מאות פגים בשנה שנגרם להם נזק מוחי, בשל הטיפול הלקוי בהם".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, דיווח לוועדה כי משרד הבריאות נמצא במשא ומתן עם האוצר בנושא היחידות ללידות ופגים בבתי החולים, לקראת הכנת התקציב לשנה הבאה. "חשוב לציין שכל סעיף תקציבי של מערכת הבריאות נמצא בחוסר".

 

"אנחנו מצפים משר הבריאות שיזעק לשמיים על כל מחדל המביא לתמותה ונזק בלתי הפיך בקרב הפגים", אמר ח"כ יהלום בסיכום הדיון. "אנחנו, חברי קואליציה ואופוזיציה, רוצים להירתם לפתרון הבעיה. נרתום גם את ועדת הכספים של הכנסת, שכן זו שערוריה אנושית שיש לשים לה סוף". עוד סוכם שהוועדה תקבל דיווח ממשרד הבריאות על התקדמות הטיפול בנושא בשבועות הקרובים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
עשרה פגים מתים מדי חודש (ארכיון)
צילום: עמית שאבי
צילום: טל כהן
לפעמים לא מצליחים למנוע מוות מיותר". פרופ' מימוני
צילום: טל כהן
צילום: מיכאל קרמר
מצפים משר הבריאות שיזעק לשמיים. ח"כ יהלום
צילום: מיכאל קרמר
צילום: לע"מ
כל תקציב מערכת הבריאות בחוסר. שר הבריאות דני נווה
צילום: לע"מ
מומלצים