עישון פסיבי: הסכנה הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו
חוקרים בבריטניה בדקו את הקשר בין חשיפה לעישון פסיבי לבין תחלואה. הם מצאו כי העישון הפסיבי מגביר את הסיכון למחלות לב בשיעור כפול ממה שנחשב עד כה
מישהו מעשן לידך? עכשיו יש עוד סיבה לבקש ממנו לכבות את הסיגריה: מחקר חדש שנערך בבריטניה מגלה כי הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם כתוצאה מעישון פסיבי הוא כפול ממה שנחשב עד כה ומגביר את הסיכון ללקות במחלת לב בשיעור של עד 60 אחוזים. מחקרים קודמים גילו כי עישון פסיבי מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם בשיעור של 25 עד 30 אחוזים.
צוות החוקרים מבית החולים סנט ג'ורג' בדק 4,792 גברים במשך 20 שנה. במחקר נבדק הקשר בין קוטינין – סמן בדם המעיד על חשיפה לעישון, לבין הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי. הנבדקים, בגילאי 40 עד 59, הגיעו מ-18 ערים שונות ברחבי בריטניה.
המחקר המפורסם בגליון החדש של כתב העת BMJ גילה כי אלה שהיו בעלי הרמות הגבוהות ביותר של קוטינין בדם, כלומר, נחשפו לעישון בשיעור הרב ביותר, היו בסיכון גבוה ב-50 עד 60 אחוז ללקות במחלת לב. עם זאת, לא נמצא קשר בין רמות גבוהות של הסמן קוטינין, לבין סיכון מוגבר לשבץ מוחי.
"לא הערכנו נכונה את הסיכון מעישון פסיבי", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' פיטר ווינקאפ, "מה שמצאנו במחקר הוא מדידה של תוצאות החשיפה לעישון פסיבי שהסיכון ממנו עשוי להיות אף גדול יותר".
רופאים בבריטניה קראו השבוע לאסור על עישון במקומות עבודה. על פי פרסומים קודמים, הבטיחה הממשלה הנוכחית לאסור כליל על עישון במקומות ציבוריים, אם תזכה בבחירות הבאות בבריטניה. בישראל כידוע, חל איסור על עישון במקומות ציבוריים ומקומות עבודה למעט נקודות עישון מיוחדות.
"עשן הסיגריות גורם לפגיעה לטווח קצר ולטווח ארוך", אומר ל-ynet פרופ' דן גילון, מומחה לקרדיולוגיה מהמרכז הרפואי הדסה, "בטווח הקצר, הנזק הוא התכווצות של השריר החלק בכלי הדם, ובטווח הארוך, העשן מחמיר את תהליך טרשת העורקים. הנזק מעישון פסיבי בהחלט מוכר לנו".
ואם כבר נחשפתם שנים ארוכות לסביבה מעשנת - האם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור? לדברי גילון, הנזק המצטבר יפחת ככל שתפסיקו את החשיפה לעשן הסיגריות מוקדם יותר: "יש עבודות שונות שמוצאות מהו קו הפסקת הנזק" הוא מסביר, "אך אין דעה חד משמעית פרט לעובדה שמומלץ בכל מקרה שלא להיחשף לעשן הסיגריות".