מה ייעודו של צה"ל?
יש לקבוע בחוק שצה"ל לא נועד לפינוי יישובים יהודיים, כמו גם לגירוש אזרחים ערבים מבתיהם ולשבירת שביתות
כשחתמו בשנת 1976 נשיא המדינה אפרים קציר, וראש הממשלה יצחק רבין, על "חוק יסוד: הצבא", הם הקפידו כי מהותו של הצבא תוגדר היטב – צה"ל הוא צבאה של המדינה. הם הגדירו את כפיפותו של הצבא, את תפקידי הרמטכ"ל, את חובת השירות והגיוס, וגם קבעו כי אסור להקים או לקיים כוח מזוין מחוץ לצה"ל. רק דבר אחד שכחו: להגדיר מה תפקידיו של הצבא ולמה הוא נועד.
התוצאה עשויה להיות, למשל, שממשלת ישראל השוקלת להפריט את נמלי ישראל תשתמש בצבא. זאת במקרה שנמלים יושבתו על-ידי העובדים וההסתדרות המתנגדים לכך בכל תוקף. כדי לשבור את השביתה עשוי ראש הממשלה להורות לצה"ל להיכנס לנמלי חיפה, אשדוד ואילת ולהפעיל אותם. ומדוע לא בעצם? בשום מקום בחוקי מדינת ישראל לא כתוב כי אסור להפעיל את הצבא למשימות כאלו.
מי שסבור כי הצבא נועד אך ורק למלחמה באויבי מדינת ישראל ולהגנת אזרחיה – צודק, אך ראש הממשלה אינו סבור כן. אריאל שרון פיטר את שני שרי האיחוד הלאומי כדי להשיג רוב בממשלה, ולאחר מהלך אנטי-דמוקרטי זה הצליח לאשר בממשלה את ההחלטה על "ההתנתקות".
מדינת ישראל לא התמודדה מעולם עם עקירתם וגירושם של 8,000 יהודים מבתיהם, מקברי בני משפחתם, מבתי הכנסת שלהם. לצורך זה מבקש ראש הממשלה להפעיל את צה"ל. חיילים המגויסים בכוח חוק שירות חובה יידרשו לבצע גירוש של אלפי אנשים, בהם אולי הוריהם ובני משפחותיהם, ומי שיסרב – יעבור על החוק. ומי שיקרא להם לסרב לפקודה כזו, יאשם בהמרדה.
ומדוע? משום שחוקי מדינת ישראל אינם מגדירים מהו ייעודו של הצבא, לאיזה צורך מותר להפעילו ולאילו משימות אסור לשלוח את חיילי צה"ל. כל שומרי החוק במדינת ישראל, החרדים לצביונה הדמוקרטי של המדינה, ודורשים השכם והערב לשמור את צה"ל מחוץ לפוליטיקה, צריכים לתמוך בחוק שיגדיר את ייעודי הצבא ואת תפקידיו. חוק שייקבע כי אסור להפעיל את צה"ל לעקירת יישובים יהודיים, ממש כפי שאסור להפעילו לגירוש אזרחים ערבים של המדינה מבתיהם, ממש כפי שאסור להפעילו לשבירת שביתות.
אבל השמאל בישראל תומך בתוכנית ההתנתקות ובעקירת יישובים. לפיכך צפויים כל אלו שרוממות הדמוקרטיה בגרונם אבל חרב הניתוק בידם להצביע נגד "חוק אחדות הצבא", שכותב שורות אלו מעלה השבוע להצבעה בכנסת.
הצעת החוק קובעת כי מטרת הצבא היא הגנה על קיומה של מדינת ישראל, על עצמאותה ועל ביטחון אזרחיה ותושביה. היא קובעת כי משטרת ישראל תופעל לצורכי אכיפת החוק והסדר הציבורי מול אזרחים ישראלים בשטחי יהודה שומרון וחבל עזה. כל שוטר מתנדב לשירות במשטרה, ואם עליו לבצע פקודה המנוגדת למצפונו הוא יכול להתפטר מהשירות – מה שחייל בשירות חובה אינו יכול לעשות.
הצעת החוק גם קובעת שאם יתעורר צורך מיוחד לחרוג מההוראות הללו למשימות שאינן קשורות בביטחון המדינה – תוכל הכנסת ברוב של 80 חבריה לאשר פעולה כזו.
שר הביטחון גם הוא סבור שאין זה תפקידו של הצבא לעסוק בעקירת מתיישבים, והשר לביטחון פנים אינו רוצה ללכלך את הביוגרפיה שלו, שראשיתה הפוליטית בימי האנדרטה של ימית, בגירוש יהודים מבתיהם. אך אם גם המשטרה במבנה הנוכחי שלה לא תרצה לעסוק בכך – יוכל ראש הממשלה להקים יחידות משטרתיות מיוחדות לצורך זה. יהיו בוודאי רבים שישמחו להצטרף אליה.
מומלצים