בית הדין בהאג: גדר ההפרדה וההתנחלויות בלתי חוקיות
בית הדין הבינלאומי בהאג קבע כי "גדר ההפרדה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית". השופטים קבעו כי ישראל "נדרשת להפסיק מיד את עבודות בניית החומה בשטחים הכבושים הפלסטינים, גם באזור ירושלים, ולפצות את כל המעורבים". שר החוץ מבהיר: בניית הגדר תימשך
"גדר ההפרדה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית"- כך קבע אתמול אחר הצהריים (יום ו') בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג. בית הדין קבע עוד כי ההתנחלויות בשטחים אינן חוקיות ונוגדות את החוק הבינלאומי. השופטים קראו למועצת הביטחון של האו"ם לפעול לעצירת בניית הגדר.
- להחלטה המלאה (באנגלית) "אם היתה גדר, בני לא היה נרצח" הנשיא קצב: להמשיך בבניית הגדר
- הפלסטינים: נפנה לאו"ם
- פרשנות: ישראל לא יכולה להתעלם
החלטת בית הדין התקבלה ברוב מכריע של 14 מתוך 15 שופטים. "בית הדין סבור שהאו"ם, בדגש על העצרת הכללית ומועצת הביטחון, צריכים לשקול אילו צעדים נוספים נדרשים לשים קץ למצב הבלתי חוקי הנובע מבניית החומה", אמר נשיא בית הדין, השופט שי ג'יוּיוּנג מסין, שקרא את ההחלטה, המשתרעת על פני 55 עמודים, וכוללת ביקורת נוקבת וחד-משמעית נגד ישראל.
בית הדין קרא לישראל להפסיק מיד את בניית החומה (המונח שבו השתמשו השופטים לתיאור הגדר). ישראל נדרשה לפרק את החלקים שנבנו ולפצות את הפלסטינים: "על ישראל החובה להפסיק מיד את העבודות על בניית החומה בשטחים הכבושים הפלסטינים, גם באזור ירושלים. ישראל חייבת גם לפצות את כל האנשים המעורבים".
"אנו קובעים שבניית החומה קובעת עובדה בשטח שעלולה להיות סופית וקבועה. במקרה זה התוצאה בפועל תהיה סיפוח בפועל של שטחים על ידי ישראל. הבנייה, בשילוב האמצעים שננקטים וננקטו על ידי ישראל בהווה ובעבר, פוגעים בזכות הפלסטינים לשלטון עצמי".
השופט פתח את דבריו בהקראת ההקדמה להחלטה, המתייחסת לסמכותו של בית הדין לדון בנושא. השופט האריך בדבריו והסביר מדוע, בניגוד לעמדת ישראל, יש לבית הדין הסמכות לדון ולתת חוות דעת בנושא משום שמדובר בסוגיה חוקית ולא פוליטית.
בית הדין הבינלאומי בהאג קבע כי הפרות המשפט הבינלאומי שמבצעת ישראל בבניית גדר ההפרדה, אינן ניתנות להצדקה מסיבות ביטחוניות: "לא ניתן להצדיק את החומה באמצעות סיבות ביטחוניות או בגלל דרישות של ביטחון לאומי וסדר ציבורי. בניית חומה זו מהווה הפרה של החוק הבינלאומי על ידי ישראל".
ואולם, שופט המיעט האמריקני, תומאס בורגנתאל, קבע בחוות דעתו כי בית הדין היה צריך להתייחס יותר לטענות הביטחוניות של ישראל. בורגנתאל רמז גם כי ישראל הייתה צריכה לספק ראיות כדי לתמוך בטענתה. "לא היו בפני בית המשפט די עובדות בנוגע לטענת ישראל על זכותה להגנה עצמית ועל צרכיה הביטחוניים. במצב כזה, החלטת בית המשפט אינה מוצדקת", הוא כתב.
"בית המשפט מעולם לא בחן ברצינות את אופי ההתקפות נגד ישראל ונגד אזרחיה. מבלי בדיקה רצינית בנושא, מסקנות בית המשפט אינן מבוססות דיין מבחינה משפטית", קבע השופט האמריקני.
השופט המצרי, נביל אלערבי, אותו ביקשה ישראל לפסול מלשבת בדיון, כתב בהחלטתו: "מסקנות בית המשפט משקפות מטרה של הקהילה הבינלאומית. חוות הדעת הזו צריכה לסמן עידן חדש, בהיותה ההצהרה המשמעותית הראשונה של מדיניות שיפוטית צודקת ביחס לפלסטין".
השופטים בהאג (צילום: איי.פי)
שר החוץ, סילבן שלום, אמר שישראל תמשיך לבנות את הגדר בתוואי הנוכחי, וכי מוטב לפלסטינים לקחת אחריות לגורלם ולזנוח את הטרור. לדברי שלום, "היעדר התייחסות בחוות הדעת לטרור היא הוכחה שמדובר בהליך פוליטי וחד צדדי ביסודו. הגדר היא מענה בלתי אלים והגנתי. חיי אדם אינם הפיכים".
בתגובה להחלטה נמסר ממשרד החוץ: "כמצופה, וכתוצאה מהשאלה החד-צדדית שהוצגה על-ידי עצרת האו"ם, מתעלמת חוות הדעת לחלוטין ממהות הבעיה ומעצם הסיבה להקמת הגדר, שהיא הטרור הפלסטיני. בלי טרור לא הייתה גדר", אמרו במשרד. "אף מדינה לא הייתה נוהגת אחרת אל מול מסע טרור נפשע שכזה. מאז הקמת הגדר ירד מספר הנפגעים באופן משמעותי. הגדר עובדת; היא אמצעי ביטחוני זמני ובלתי-אלים, ומצילה חיים. כל עוד יש טרור ישראל תמשיך ותגן על אזרחיה. זוהי מחויבותה החוקית והמוסרית".
עוד נמסר ממשרד החוץ: "בית הדין התבקש לעסוק בסוגיית גדר הביטחון כתוצאה ממהלך פוליטי, מגמתי ופסול, שישראל ולמעלה מ-30 מדינות דמוקרטיות הסתייגו ממנו. לבית הדין הבינלאומי בהאג אין סמכות לעסוק בסוגיות שנתונות במחלוקת מדינית בין ישראל והפלסטינים... ישראל פועלת באורח שוטף למצוא את האיזון המתחייב בין צורכי הביטחון של אזרחיה לצרכים ההומניטריים של האוכלוסייה הפלסטינית. כך נמשיך לנהוג, בהתאם להחלטות בג"ץ, שלו הסמכות היחידה לעסוק בסוגיה".
"הדרך היחידה לפתרון המחלוקות בין ישראל לפלסטינים, כולל בנושא הגדר, הינה באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים. תנאי הכרחי לקיומו הוא הפסקת הטרור הפלסטיני. המפתח לפתרון איננו מצוי בהאג ובמנהטן, אלא ברמאללה ובעזה", לשון הודעת משרד החוץ.
יצויין כי החלטת בית הדין היא בגדר חוות דעת מייעצת בלבד ואין לה כל תוקף משפטי מחייב, אולם בירושלים חוששים שבלחץ פלסטיני תועלה ההחלטה לדיון במועצת הביטחון של האו"ם, שבסמכותה להטיל על ישראל סנקציות בינלאומיות.
בעקבות החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג אמר נביל אבו רודיינה, יועצו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, כי הפלסטינים ידרשו מהאו"ם להטיל סנקציות על ישראל.
הרמטכ"ל: החוק הבינלאומי מיושן
סמוך לפירסום ההחלטה, התייחס הרמטכ"ל, משה בוגי יעלון, לנושא באופן עקרוני ואמר כי החוק הבינלאומי המיושן אינו מתאים למלחמה הנוכחית בטרור. "(במלחמה הנוכחית) יש שימוש ציני באוכלוסיה אזרחית בתוך שדה הקרב", אמר יעלון. "היעד של הפלסטינים הוא לפגוע באוכלוסיה אזרחית אצלנו. הפרדוקס הוא שאנחנו פועלים ומחויבים לחוקים וכללים אלה, והם לא מחויבים בכלל ותוקפים אותנו במגרש הזה. הם גם מצליחים לגייס כל מיני גורמים בינלאומיים, לכאורה נאורים, במקום לחוקק חקיקה אחרת כי טבע המלחמה השתנה.
הגדר באזור ירושלים (צילום: איי.פי)
"אני טוען שהחקיקה הבינלאומית בכל מה שקשור למלחמה היא חקיקה מיושנת ולא רלוונטית, משום שהיא נשענת על סוג המלחמות כמו מלחמת העולם השניה. יש בה התיחסות לאבחנה והפרדה בין כוח צבאי לוחם לבין אזרחים, אבל המחבל המתאבד מהו? צבא או אזרח? זאת מלחמה מסוג אחר, אי אפשר לקחת את החקיקה של מלחמת העולם השניה וליישם אותה על מה שקורה עכשיו בתוך שכם, צריך לעדכן את זה. אנחנו מבינים את זה, האמריקנים הבינו את זה אחרי 11 בספטמבר אבל יש גורמים שעדין לא מבינים את זה", דברי יעלון.