חוקרים: ניקוטין עשוי דווקא לשפר הבריאות
ניקוטין, כן, ניקוטין, עשוי לשמש בקרוב כטיפול בשורה של מחלות, בהן סכיזופרניה, אלצהיימר ופרקינסון. עם זאת, החוקרים מזהירים: אל תמהרו לקחת שאכטה מסיגריה, העישון מאוד מזיק
זקוקים לתירוץ נוסף כדי להמשיך לעשן? מסתבר שלניקוטין יש אפקט חזק ומשמעותי על פעילות תאי המוח, והשפעתו עליהם כה מיטיבה, עד כי חוקרים בוחנים אפשרות להפוך אותו לתרופה שתטפל בשורה של מחלות פסיכיאטריות כמו סכיזופרניה, אלצהיימר, פרקינסון והיפראקטיביות.
על פי המחקרים, לכימיקל שגרם למיליונים להתמכר לעישון, יש השפעה חיובית בקרב חולים שסובלים מהפרעות פסיכיאטריות וניווניות. כמה ניסויים שנערכו בארה"ב אף הראו שלניקוטין יש יכולת להאט את התפתחות הסימפטומים של מחלת הפרקינסון. ניסויים נוספים גילו שיש לו את הכוח להפחית את ההזיות שמהן סובלים סכיזופרנים.
"נראה כי הניקוטין יכול לסייע לקשת שלמה של מצבים פסיכיאטרים", אמר ד"ר דן מק'גי, נוירוביולוג מאוניברסיטת שיקאגו. "יחד עם זאת, אותם יתרונות אינם מצדיקים עישון. האפקטים הקטלניים שיש לעישון סיגריות עולים עשרות מונים על כל תועלת שיכולה לצמוח מהם. מצד שני, המחקר שלנו מציע כי הנגזרת של ניקוטין, שניתנת תחת פיקוח ובקרה רפואיים, יכולה לסייע להקל ולשכך שורה של בעיות פסיכיאטריות".
הניקוטין משפיע על קולטני התאים באיזורים שונים של המוח, וגורם להם לשחרר את הנוירו-טרנסמיטור דופמין, כימיקל שגורם לתחושות של הנאה. שחרור הדופמין במוח ותחושת העונג שהוא מספק גורמים להתמכרות, כאשר המתמכר רוצה שוב ושוב לחוות תחושות נעימות בעקבות הסיגריה.
יותר מ-50% מהחולים שסובלים מדיכאון קליני מעשנים, והשיעור הזה ממריא ל-95% בקרב סכיזופרנים. עישון בקרב האוכלוסייה הכללית צנח בשנים האחרונות לשיעור של כ-25%. "ההנחה שלנו היא שאנשים שנמצאים במצבים פסיכיאטריים מנסים לרפא את עצמם באמצעות הניקוטין", מסביר ד"ר מק'גי. "הם מעשנים משום שהניקוטין מסייע להם להרגיע את עצמם ולשפר את מצבם באופן חלקי".
"עישון הוא סמן של פסיכופתולוגיה", אף כתב ד"ר טוני ג'ורג' מאוניברסיטת ייל שבבוסטון בגיליון האחרון של כתב העת Nature Medicine. "ייתכן כי הניקוטין מעודד סוגים מסוימים של תאי מוח לפעילות יתר כדי לפצות על אובדן של סוגים אחרים של תאים שמתנוונים במהלך מחלת הפרקינסון", מפרט ד"ר מק'גי, "או שבצורה כלשהי הוא מעניק הגנה לתאים הבריאים שנותרו. בכל מקרה – האפקט החיובי שלו הוא בולט ומובחן".
עישון. הפן החיובי
צילום: איי פי
מומלצים