בכירים בבריטיש גז: אלי לנדאו לחץ שנצטרף למימן
בהתייחסות ראשונה לפרשת פריצקי וחברת החשמל, אמרו עוד הבכירים כי תהליך קבלת ההחלטות לגבי עסקת הגז וחברת החשמל, מעלה סימני שאלה. "הממשלה צריכה כעת לשקול מחדש לבחור בנו"
לטענת בכירים בבריטיש-גז, מעידים הלחצים שהופעלו עליהם, על רצונו של לנדאו שישראל תרכוש גז טבעי ממימן. הדברים נאמרו על רקע הבדיקה במשטרה על הקשר, לכאורה, בין מימן לחברת החשמל בתהליך קבלת ההחלטות בחברת החשמל על עסקת הגז.
גורמים בחברת החשמל טענו, שלא לנדאו פנה לבריטיש-גז, אלא בריטיש-גז פנו למימן, ולכן, טענתם של בריטיש-גז, כאילו היה דבר-מה לקוי בהתנהגותה של חברת החשמל, היא שקרית.
כן טוענים בכירים בבריטיש-גז, שההחלטה בדירקטוריון חברת החשמל, לרכוש את הגז ממימן ולא מבריטיש גז, היתה מבוססת על מידע מוטעה. כזכור, אמר היועץ הכלכלי של חברת החשמל, פיטר רוס, שמחיר הגז שתמכור בריטיש-גז לישראל יהיה יקר יותר מהמחיר של חברת מרחב.
לדברי הבכירים בבריטיש גז, התבסס רוס על ההצעה הישנה שבריטיש גז העבירה לחברת החשמל, והתעלם מהצעתה החדשה והזולה יותר. "בחברת החשמל התעלמו מהעובדה שהצענו גז טבעי זול יותר ממימן והמצרים, ולכן בחרו במימן", טוענים בכירים בבריטיש-גז.
"תהליך קבלת ההחלטות מעלה סימני שאלה"
"תהליך קבלת ההחלטות לגבי עסקת הגז וחברת החשמל מעלה סימני שאלה", אמרו עוד בכירים בחברת בריטיש-גז. "אנחנו מעריכים שהדבר הכי הגיוני שהממשלה צריכה לעשות כעת הוא לשקול מחדש את האפשרות לבחור בשלושה ספקי גז, שיכללו אותנו".
בהתייחסם לטענות שהעלו מימן ואנשיו בחקירותיהם לגבי קשרים לכאורה של בריטיש-גז עם השר פריצקי, אמרו הבכירים: "התנהלותנו עם פריצקי היתה שקופה. בריטיש-גז פועלת על-פי הכללים שהדירקטוריון שלה מכתיב לה, שעומדים בסטנדרטים של החוק הבריטי, שהם נוקשים בהרבה מהסטנדרטים של מדינות אחרות. כל התנהגותנו בנושא עסקת הגז היתה תקינה לחלוטין".
יצוין שבמהלך פרשת פריצקי העלו אנשיו של מימן טענות שזכו לפרסום נרחב בתקשורת. לגבי נסיעתו של השר פריצקי לבריטניה, שם נפגש לפני כשנה עם ראשי בריטיש-גז, אמרו הבכירים: "בניגוד לטענות שהועלו, מסתבר שאיש שגרירות ישראל בבריטניה, משה לנגרמן (הנספח הכלכלי של ישראל בלונדון) היה נוכח בכל פגישותיהם של אנשי בריטיש-גז עם פריצקי".
עוד נודע שבסוף השנה שעברה הגישה בריטיש-גז מחדש את ההצעה לחברת החשמל לפיה חברת החשמל תרכוש ממנה גז, וזאת בניגוד לטענות שפורסמו לאחרונה בתקשורת, כאילו על שולחנה של חברת החשמל לא מונחת הצעה לרכישת גז מחברת בריטיש גז. "אנחנו עדיין ממתינים לתשובה של הממשלה וחברת החשמל להצעתנו, להפוך לספק הגז הטבעי השלישי של ישראל", אמרו הבכירים. "אנחנו מקווים ומצפים שבעקבות 'פרשת פריצקי' ההיגיון יגבר והמממשלה וחברת החשמל יקבלו את הצעתנו".
עם זאת, אומרים בבריטיש-גז שמאז פרשת פריצקי עדיין לא פנו אליהם מחברת החשמל, ולא ידוע להם על כל כוונה של חברת החשמל לשקול מחדש את עסקת הגז.
מחברת החשמל נמסר בתגובה "פנייתו של לנדאו לבריטיש גז נעשתה בתגובה להצעה של בריטיש גז עצמם. במהלך האינתיפאדה העלתה בריטיש גז הצעה לפיה החברה תספק גז ממצרים ורק אחר כך תצטרף למכרז הגז כיזם שלישי. לנדאו וחברת החשמל דרשו מבריטיש גז להביא מסמך מצרי לאשר את הצעתם. הדברים נאמרו בלשכתו של לנדאו, בנוכחות נציג שגרירות בריטניה בישראל. עד היום לא סיפקה בריטיש גז את המסמך שביקשה ממנה חברת החשמל".
לנדאו נפגש עם מנכ"ל בריטיש-גז
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet לפני כשנה, נפגש לנדאו עם מנכ"ל חברת בריטיש-גז ישראל, ג'ון פילדס, והציע לו לשתף את חברת מרחב, שבשליטת איש העסקים מימן, במיזם של בריטיש-גז. לטענת גורמים בבריטיש-גז הציע לנדאו לפילדס באותה פגישה, שיעניק לחברת בריטיש-גז זיכיון למכור גז טבעי למדינת ישראל, בתנאי שבריטיש-גז תצרף את מרחב למיזם שלה.
מחברת החשמל נמסר אז בתגובה: "חברת החשמל אינה עוסקת ברכילות ואינה מוסרת דיווחים על פגישות ושיחות עסקיות של לנדאו עם מנכ"לים כאלה ואחרים. ההחלטה בנושא ספק הגז התקבלה על ידי ראש הממשלה ולא על ידי חברת החשמל. הזוכה בקבלת ההצעות היתה בזמנו חברת ENG. בעקבות החלטת דירקטוריון חברת החשמל לניהול מו"מ עם חברת ים תטיס, הורד אז מחיר הצעתה לרמת המחיר המצרית. הצעת בריטיש-גז היתה בזמנו היקרה ביותר, ולכן לא נוהל עימה משא ומתן".