שתף קטע נבחר

 

איך לקנות מחשב חדש ולא לצאת פראיירים

החלטתם לקנות מחשב. אתם יודעים, פחות או יותר, איזה מין מחשב אתם רוצים וכמה אתם מוכנים לשלם עליו. אבל איך תבטיחו שזו תהיה באמת קנייה טובה שלא תתחרטו עליה? וכיצד תבחרו בספק חומרה שלא יעבוד עליכם? ממה צריך להיזהר וכיצד תקבלו תמורה מרבית לכסף שלכם? ואולי בכלל כדאי לקנות באינטרנט? כתבה שלישית בסדרה

הצרכן הישראלי נחשב חשדן ונודניק, ובחלק מהמקרים זה משקף אולי מודעות צרכנית גבוהה. מצד שני, לעיתים קרובות המציאות מלמדת שאותו ישראלי, הוא דווקא צרכן אימפולסיבי ולא אחראי. איך בדיוק זה מתיישב יחד? אולי זה בגלל שאנחנו עם צבעוני ומגוון, שיש בו הכל מהכל. ואולי זה מהסיבה הפשוטה, שחוק הברזל שעומד אצלנו הרבה מעל כל חוק אחר הוא: אל תצא פראייר!

 

כשהחוק המאיים הזה מרחף מעל ראשו, יוצא הישראלי לבצע רכישות מורכבות לעיתים - קניית מחשב, למשל. הוא לא לגמרי בטוח מה בדיוק הוא רוצה, ולא תמיד יודע כיצד לבצע קנייה נכונה. אמרו לו שחשוב להשוות, והוא ישווה - מייד אחרי שיקנה הוא יתחיל בהשוואת מחירים אובססיבית, כדי לוודא שלא יצא פראייר. ואז, בפעם הבאה - אחרי שבקנייה הקודמת הוא כן יצא פראייר - הוא ישווה וישווה עד צאת נשמתו ונשמתם של כל מכריו ובני משפחתו.

 

לא בטוח שהכתבה הזו תמנע מכם להיות פראיירים, אבל אולי היא תעזור לכם לבצע קנייה נבונה יותר, וחשוב לא פחות - להיות שלמים איתה.

 

מה לקנות, כמה להוציא

 

הרבה לפני הטלפון הראשון והצעת המחיר הראשונה, עליכם לענות לעצמכם על שתי שאלות חשובות: איזה מחשב אתם רוצים לקנות, ומה התקציב שאתם רוצים ומסוגלים להקדיש לקנייה. בשני המקרים, הגבולות שלכם עלולים להתגלות כהרבה יותר גמישים ממה שאתם חושבים.

 

איזה מחשב אתם רוצים? ברור: מחשב חזק, שיריץ מצוין את כל התוכנות בהן אתם משתמשים. האמנם? אם תחשבו שוב תראו שהתשובה הזו שטחית ולא ממצה. אם אתם דומים לרוב המכריע של האנשים בסוגי השימושים שלכם במחשב (אינטרנט, עיבוד תמלילים ועוד קצת), אז קרוב לוודאי שמחשב בסיסי ב-3,000 ש"ח יענה על הצרכים הבסיסיים שלכם, לפחות בטווח הקצר.

 

אם אתם שייכים לאחוזים הנותרים - כלומר, גיימרים כבדים או מקצועני-פוטושופ, עוסקים בעריכת וידאו או סאונד, פיתוח תוכנה, או כל שימוש מקצועי אחר, לא די בזה שתשלמו הרבה כסף על חומרה חזקה - עליכם להתאים אותה בדקדקנות לסוג השימושים הספציפי (למשל: מאיץ גרפי חזק אם אתם גיימרים, או ציוד מידי טוב אם אתם עוסקים בעריכת סאונד, וכו').

 

מצד אחד, נכון, לא כדאי להשקיע במחשב חלש מדי, או מוגבל באפשרויות השדרוג שלו. זה יהיה טיפשי אם בעוד שנה יתברר לכם שהוא כבר קטן עליכם ותצטרכו להתחיל לחשוב על המחשב הבא. מצד שני, אל תתפתו לחשוב כי אם תוציאו הרבה כסף תאריכו דרמטית את חיי המחשב שלכם - ניסיון של שנים מראה שזה לעולם לא קורה.

 

הכי חשוב: אל תגיעו לספק החומרה כשאתם מבולבלים. זה יהפוך אתכם לטרף קל ויגרור אתכם להוצאה הרבה יותר גדולה ממה שתכננתם.

 

לקבוע סדר עדיפויות

 

השיטה הנכונה לגשת לקנייה, לכן, היא לקבוע גבול שרירותי של ההוצאה הרצויה, ובמסגרת הזו לארגן לעצמכם את סדר העדיפויות הנכון. היעזרו בכתבות הקודמות בסדרה: "טיפים לקניית מחשב חדש" ו"עוד טיפים לקניית מחשב חדש", כדי להגדיר לעצמכם מהו "המינימום ההכרחי", מה התוספות שאתם רוצים, ומה סדר העדיפויות שלכם בבחירתן.

 

למשל, אם אתם עוסקים בעיצוב גרפי עדיף לכם להשקיע במסך בעל מרקע שטוח, או בעל גודל אלכסון גדול יותר, ובעוד זיכרון. אם אתם רוצים להשתמש במחשב שלכם להאזנה למוזיקה, עדיף להשקיע ברמקולים טובים. ואם החלום שלכם הוא להוריד את האינטרנט למחשב שלכם ולצרוב לגיבוי, אז כדאי לכם להוציא עוד כמה מאות שקלים בשביל צורב DVD מדגם Dual Layer כפול נפח (בינתיים עוד אין בארץ תקליטורים מתאימים, אבל גם העניין הזה יבוא על פתרונו בקרוב).

 

היעזרו באתרים של משווקי חומרה שמאפשרים לכם "לבנות מחשב" (המופיעים ברשימה בהמשך) כדי לערוך תימחור בסיסי של תצורת המינימום ושל התוספות האפשריות (בדרך-כלל הם לא כוללים את כל רכיבי החומרה האפשריים, אבל הם יתנו לכם אינדיקציה מסוימת לפחות על האפשרויות).

 

שחקו קצת במספרים ובמרכיבים עד שתצליחו לבנות תצורה "אופטימלית" או מספר תצורות כאלה. בסיום התהליך, תדעו פחות או יותר מה האפשרויות שלכם.

 

כדאי מאד לערוך רשימת "רצוי" ו"מצוי" - ליד כל רכיב בתצורה שהגדרתם, רשמו מה הייתם רוצים לקבל במקומו, וסמנו לעצמכם בצורה ברורה באיזה מקום עומד שדרוג כזה בסדר העדיפויות שלכם. טיפ: כדאי לבנות לעצמכם "הצעת מחיר" בגיליון אלקטרוני, כדי להפוך את כל המשחקים האלה קלים יותר.

 

דפי "הרכב מחשב" באתרי חומרה ישראליים:

 

 

  • למיר (חפשו את הכפתור האדום למעלה מימין)

 

 

 

 

איך לבחור ספק

 

למצוא ספק חומרה טוב זה בערך כמו למצוא מוסכניק טוב - ואם כבר מצאתם אז אל תוותרו עליו.

 

מה זה ספק חומרה טוב? אחד שמבין מה הוא עושה ועל מה הוא מדבר, שהגון מספיק לא רק כדי לא לרמות אתכם אלא גם כדי לא לגרור אתכם להוצאה מיותרת, ולא פחות חשוב: ספק שלא יפשוט רגל. בכל מקרה, כשקונים מחשב כדאי להיזהר בנהלי התשלום (למקרה שהספק יפשוט רגל אחרי ששילמתם ולפני שקיבלתם את המחשב), להקפיד בענייני האחריות (למקרה שהספק יפשוט רגל אבל היבואן ימשיך להתקיים), וכיוצא באלו.

 

למרבה הצער, קנייה מרשת חנויות גדולה לא בהכרח תגן עליכם - בשנים האחרונות ראינו לא מעט עסקים גדולים ומכובדים בתחום פושטים רגל. וכמובן שאי אפשר לדרוש מכל ספק חומרה דו"חות כספיים ותעודת יושר, אבל אפשר להתרחק מספקים קיקיוניים. אפשר גם לעקוב אחרי הסיפורים שמתפרסמים באתרים וערוצי צרכנות, ובפורומים, על ספקים בעייתיים (ואם אתם פרנואידים במיוחד תוכלו לבדוק שהספק אינו פושט רגל ברשימה השחורה באתר בנק ישראל).

 

להעדיף שירות על פני מחיר זול

 

תמיד עדיף לקנות מספק שמפעיל מעבדה קרוב למקום מגוריכם, כי להיטלטל עם מחשב מקולקל לעיר אחרת עלול להיות עסק מעצבן ומעייף מאד. מצד שני, הסטטיסטיקה היא חד-משמעית: רוב הסיכויים שספק החומרה השכונתי שלכם הוא פחות מקצועי והרבה יותר יקר מזה שנמצא במרחק עשר דקות נסיעה.

 

עיון יסודי בהצעות מחיר יעזור לכם לגלות לא רק איזה ספק יקרן יותר או פחות, אלא גם איזה ספק הוא תחמן או לא מקצועי. עדיף לא להגיע אליו מלכתחילה. אין מתחרים לשיטת "חבר מביא חבר": נסו למצוא לקוחות מרוצים בחוג המכרים שלכם. אין כמו ספק חומרה וותיק, מקצועי ורציני, שמישהו שאתם סומכים עליו כבר קנה ממנו, המליץ עליו, וחזר לקנות פעם נוספת. בשביל ספק כזה שווה לשלם יותר. בכלל, מרדף אחרי הצעת המחיר הזולה ביותר הוא בזבוז של זמן. עדיף לשלם עוד כמה שקלים ולישון טוב בלילה.

 

מה עדיף: לקנות בחנות או באינטרנט?

 

וכן, תמיד יש אפשרות לקנות את המחשב באינטרנט ולשלם עד 30 אחוז פחות. אם אתם בעניין של חיסכון בכל מחיר זו הדרך. האם זה כדאי? תלוי למי. אם אתם יודעים (אבל באמת!) מה אתם עושים, זה עשוי להיות כדאי בהחלט. בכל מקרה אחר אתם עלולים ליפול ובגדול.

 

בין הסוחרים הסיטונאים של ציוד החומרה בישראל יש כאלה שלאורך השנים כלל לא מכרו לקהל הרחב, רק למפיצי משנה. חלקם מוכרים היום מחשבים באינטרנט, ואם תקנו מהם תוכלו "לחתוך" את פערי התיווך. אבל כדאי להביא בחשבון שספקים כאלה לא תמיד ערוכים לטיפול פרטני בכל לקוח. בקצה השני, ישנם ספקים קטנים שפועלים רק או בעיקר ברשת - חלקם מקצוענים, אבל אחרים שייכים בדיוק לסוג שכדאי להיזהר ממנו. החיסרון העיקרי בקנייה המקוונת הוא שלא תמיד תדעו מי עומד מאחורי החנות.

 

כשקונים תצורת מחשב "מוכנה" באינטרנט, כדאי לשים לב במיוחד למחירי התוספות. חלק מהספקים המקוונים יעשו את עיקר הרווח שלהם, מהרחבת הזיכרון או הגדלת הדיסק, שתבצעו אחרי הזכייה במכרז או הקנייה הקבוצתית. לעיתים, ימכרו לכם במכוון מחשב זול מאד, ללא מסך ועם זיכרון בנפח קטן מדי, למשל, וידרשו סכום מופקע על השדרוג. עשוי להיות משתלם לקנות מחשב כזה, ולהשלים את החלקים החסרים מספק אחר - כמובן, בהנחה שאתם יודעים כיצד לעשות את זה. רק כדאי להביא בחשבון שבדרך-כלל תאבדו את האחריות על המחשב ברגע שתפתחו את המארז.

 

לפי חוק הגנת הצרכן הקנייה באינטרנט היא "עסקת מכר מרחוק", והתשלום המקוון בכרטיס אשראי הוא "עיסקה במסמך חסר". כלומר, יהיה לכם קל יותר לבטל עיסקה כזו אם תגלו שעבדו עליכם. אבל עדיף לא להגיע למצב כזה, ולכן הקפידו לברר מיהו הספק המקוון שאתם קונים ממנו, בדקו שהוא מפעיל מעבדה קרובה למקום מגוריכם, ואם אתם רוצים לחסוך את דמי המשלוח - שימו לב מהיכן יהיה עליכם לאסוף את המחשב. חלק מהספקים מספקים כתובות איסוף באיזורים אקזוטיים כמו טבריה או אשקלון, כדי לכפות על הלקוח לשלם את דמי המשלוח בכל מקרה.

 

בכתבה הבאה: אילו פרטים חייבים להופיע בהצעה וכיצד תגנו על עצמכם מעיסקה כושלת או מסוכנת?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא כדאי להשקיע במחשב חלש מדי
מומלצים