שתף קטע נבחר

 

השפעת גובה על הצלחה בעבודה ועל גובה ההכנסה

מחקר חדש מראה שאנשים גבוהים אכן מצליחים יותר מאנשים נמוכים, והם נחשבים לבעלי סיכוי רב יותר להפוך למנהיגים - מאשר אנשים שקומתם נמוכה יותר

אמונה רווחת בציבור היא שאנשים גבוהים מצליחים בחייהם יותר מאשר אנשים נמוכים. למרות הנטייה הרציונלית להתייחס לסברה זו בביטול, ממחקרים שונים עולה כי ייתכן שיש ממש בטענה זו. במחקרים קודמים נמצא, למשל, כי אנשים גבוהים נחשבים לבעלי יכולת גבוהה יותר מאשר אנשים נמוכים, הם נחשבים ליותר אטרקטיביים מאשר אנשים נמוכים, והם נחשבים גם כבעלי סיכוי רב יותר להפוך למנהיגים מאשר אנשים שקומתם נמוכה יותר.

 

ואמנם, בהקשר זה ראוי לציין כי מאז שנת 1896 לא נבחר בארצות הברית נשיא שגובהו היה מתחת לממוצע האמריקאי. בהקשר אחר, הפסיכולוג אלפרד אדלר טבע בשנות החמישים את המונח "תסביך נפוליון" המתאר מקרים בהם אנשים נמוכים סובלים מרגשי נחיתות בגין קומתם, ולכן מתנהגים באגרסיביות-יתר כדי לפצות על נמיכות הקומה ועל חוסר כוח (נתפש או אמיתי).

 

והנה, ממחקרם של טימותי ג'אג' ודניאל קייבל (Judge, Cable) המתפרסם בגיליון יוני של כתב העת Applied Psychology Journal of עולה כי לגובה יש יתרונות נוספים הקשורים בהיבטים שונים של הצלחה בעבודה.

 

החוקרים אספו נתונים ממספר מקורות: המקור הראשון היה הספרות המקצועית שעסקה בהיבטים שונים של גובה והצלחה כלכלית. החוקרים אספו נתונים מ-45 מחקרים קודמים וערכו להם מטא אנליזה (סיכום סטטיסטי). בנוסף, ערכו החוקרים מחקר חדש המבוסס על נתונים של 8590 משתתפים (הנתונים מבוססים על ארבעה סקרים סטטיסטיים עדכניים בארצות הברית, למשל של משרד העבודה האמריקאי).

 

מתוצאות המחקר מתברר כי בממוצע, כשנוסף לקומתו של אדם אינץ' אחד, צפויה הכנסתו השנתית לגדול בכ- 780 דולר בממוצע. כך, שבממוצע אדם שגובהו הוא 72 אינץ' (כלומר, כ-1.83 מטרים) צפוי להרוויח כ- 5500 דולר בשנה יותר מאשר אדם שגובהו הוא 65 אינץ' (כ-1.65 מטרים); במשך קריירה של 30 שנה הוא ירוויח כ- 160,000 דולר יותר. ממצאים אלה מתקבלים גם כאשר מנטרלים את השפעתם של גורמים כמו גיל, מיגדר ומשקל.

 

בעבר הועלתה ההשערה כי ייתכן שקיים מתאם חיובי בין גובה לבין אינטליגנציה, וזו עשויה להיות הסיבה לכך שאנשים גבוהים מצליחים יותר במקום העבודה (כאשר הצלחה נמדדת, למשל, בהכנסה גבוהה יותר). במחקר הנוכחי נבחנה השערה זו אולם לא נמצאו לה סימוכין! כלומר, לא ניתן לייחס את הצלחותיהם של אנשים גבוהים לרמת אינטליגנציה גבוהה יותר.

 

לכאורה יתרונות הגובה עשויים להתקיים רק בשלב ההתחלתי של הקריירה, אך ככל שאדם רוכש ותק וניסיון בעבודה השפעתו של הגובה מתעממת. מתוצאות המחקר מתברר כי לא כך הדבר. מתברר כי קומה גבוהה מנבאת את גובה ההכנסה במשך כל שנות העבודה והשפעתה אינה דועכת כלל.

 

ההסבר המוצע לממצאים אלה הוא שיתרונו של הגובה נובע מסיבות אבולוציוניות. חיות משתמשות בגובה כמדד לכוח ולמעמד ומבססות לפיו החלטה של מנוסה מפני איום או התמודדות עימו. גם בקרב בני אדם קיימת הנטייה לפרש גובה ככוח או כמעמד חברתי. ולכן לאנשים גבוהים יותר מיוחסים כוח ומעמד רבים יותר. דבר זה מביא לביטחון עצמי ולביטחון חברתי גבוהים יותר בקרב אנשים גבוהים מאשר אנשים נמוכים. כך נוצר מעגל משוב, והביטחון העצמי הרב של אנשים גבוהים משפיע על סביבתם לייחס להם כוח ומעמד רבים יותר (מעין נבואה המגשימה את עצמה). הביטחון הרב יותר של אנשים גבוהים, בצירוף יחס הסביבה אליהם גורר הצלחה רבה יותר בעבודה.

 

אם הסבר זה נכון, אזי נצפה למצוא כי חשיבות הגובה תהיה רבה יותר במקצועות בהם לאינטראקציה החברתית יש מקום נכבד, ובמקצועות בהם יש השפעה רבה למעמד הנתפש של בעל התפקיד בעיני הלקוח על הצלחתו של בעל התפקיד, כמו למשל, בתפקידים של אנשי מכירות או בתפקידי הנהלה. להשערה זו סימוכין גם במחקר. הקומה אכן ניבאה את גובה ההצלחה בתפקידי מכירות וניהול יותר מאשר בתפקידי תכנות מחשבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
אילוסטרציה
צילום: יונתן בלום
מומלצים