בני זוג ערבים: מונעים מאיתנו לקנות בית בכרמיאל
פואד ובהאא אבו-ריא, רופא ועורכת דין, המתגוררים בסכנין, עתרו לבג"ץ נגד מינהל מקרקעי ישראל והקרן הקיימת, בטענה שגופים אלו מונעים מהם לחכור בית בכרמיאל. מקרה דומה ביישוב קציר הסתיים בפסיקה עקרונית האוסרת אפלייה
האם מינהל מקרקעי ישראל והקרן הקיימת מפלים ערבים שמבקשים לרכוש בית בכרמיאל? זו בדיוק טענתם של בני זוג ערבים-ישראלים, פואד ובהאא אבו-ריא, המתגוררים בסכנין, שעתרו אתמול (יום ג') לבג"ץ. המינהל וקק"ל טרם הגישו את תשובותיהם לבג"ץ.
השניים ביקשו בפברואר השנה לחכור בית מזוג יהודי בכרמיאל, וכבר שילמו מקדמה בסך 50 אלף שקלים. ואולם, כשפנו למינהל מקרקעי ישראל בבקשה לבצע רישום זכויות נתקלו בסירוב. שמונה מכתבים שלחו בני הזוג למינהל מקרקעי ישראל ולקק"ל, אך לא נענו. כיום העסקה תקועה והזוג מתגורר בבית הוריו של פואד בחוסר ודאות מוחלט, וחושש כי המוכרים יודיעו על ביטול העיסקה וימצאו קונים אחרים.
קק"ל היא בעלת החלקה שבה מצוי הבית בכרמיאל. הזוג טוען שקק"ל מסרבת להעביר את הזכויות על הקרקע לידיהם בשל היותם ערבים. הדבר לא צויין במכתב רשמי כלשהו, אולם מתגובת המינהל וקק"ל לעיתון "הארץ" שפירסם את הסיפור עוד בטרם העתירה, עולה כי הדבר נובע מהיותם ערבים.
"התחושה קשה ביותר", כותבים באי כוחם של השניים בעתירה שהוגשה לבג"ץ. "לעותרים שודר באופן בוטה מסר ברור לפיו מעמדם כאזרחים במדינת ישראל נחות ובלתי שוויוני, וניטעו בליבם תחושות קשות של השפלה, תיסכול וחוסר אונים". הזוג אבו-ריא מבקש לקיים דיון דחוף בעניינם.
פואד ובהאא אבו-ריא הם אזרחים ישראלים - זוג נשוי עם שני ילדים. פואד הוא מומחה ברפואת עור ומין, ומועסק בקופת חולים, ואילו בהאא היא משפטנית. השניים עתרו לבג"ץ באמצעות מרכז מוסאוא לזכויות הערבים בישראל.
פרשת קציר 2?
עו"ד הישאם שבאיטה, המייצג את השניים, מוצא קווי דמיון משותפים בין סיפורם של בני הזוג מסכנין לסיפורה של משפחת קעדאן שלא התקבלה ליישוב הקהילתי קציר, בשל היותה ערבית.
הזוג קעאדן עתר לבג"ץ באמצעות האגודה לזכויות האזרח, ובפסק דין תקדימי נקבע לפני למעלה מארבע שנים כי אסור להפלות בין יהודים לערבים בהקצאת קרקעות המדינה. שופטי בג"ץ קבעו כי המדינה לא הייתה רשאית לפי דין להקצות קרקעות מדינה לסוכנות היהודית, לצורך הקמת היישוב הקהילתי קציר על בסיס של אפלייה בין יהודים לבין מי שאינם יהודים. למרות הפסיקה, לא הוקצתה כל חלקת קרקע לזוג עד לחודש מאי האחרון, יממה בלבד לפני דיון משפטי נוסף בנושא.
"דומה שהמטרה היא אחת: אפליית ערבים", אומר עו"ד שבאיטה. "אין לי הסבר לכך שאחרי פסק הדין בפרשת קעדאן, האפלייה עדיין נמשכת. הייתי מופתע שזה עדיין קיים".
עם זאת, שבאיטה גם רואה דווקא היפוך בין שתי הפרשות: "בפרשת קעדאן המדינה נתנה את אדמותיה לגוף הפרטי - הסוכנות היהודית, ואילו במקרה שלנו מדובר בגוף פרטי - קק"ל, שהמדינה מנהלת את אדמותיו ומפלה בשמו את הערבים".
לעו"ד שבאיטה אומר: "אין לי הסבר לזה, אבל נראה לי שמתחילים לחשוש שיש בכרמיאל יותר מדי ערבים".