תמונות מדברות בשכונת אוהל משה
צילומים ישנים התלויים על קירות הבתים בשכונה הירושלמית הותיקה מתעדים את תולדותיה ומספקים הצצה לחיים שהיו בה פעם
עשרות מטרים בלבד מהמולת שוק מחנה-יהודה, בין עצי תות ובתי אבן מעוטרי אדניות פרחים בשלל צבעים, נמצאת שכונת אוהל משה, שהוקמה לפני 122 שנים. השכונה, על שמו של משה מונטיפיורי כמובן, נבנתה בשלב השני של יציאת היהודים מהחומות ותושביה היו בעיקר ספרדים אמידים.
לקראת ציון 120 שנים להקמתה, אספה דבורה אבי דן מהמינהל הקהילתי 'לב-העיר' כ-450 תמונות מ-53 משפחות ותיקות והחליטה ליצור באמצעותן תערוכה פתוחה. התצלומים הישנים, המרהיבים ביופיים, מציעים הצצה אל החיים שהיו כאן פעם, על סימטאותיה של השכונה, אבני הדרכים, הבגדים והאנשים שחיו בה.
20 תמונות, בגוון חום עתיק, הודבקו לאבנים וניתלו על קירות הבתים, לא לפני שכל אחת מהמשפחות המשתתפות כתבה הסבר קצר על המשפחה, על רגע הצילום ועל קורות המצולמים. כך, אגב סיור מרתק בחצר השקטה, אפשר למצוא את תצלומי אליהו ומזל מזרחי (עורך הדין גלעד שר הוא נכדם) תלויים על קיר הבית בו גרו, את מלכה מזרחי לבית פרנס בפוזה שכמו לקוחה מההצגה 'בוסתן ספרדי', בשמלה מתנפנפת ופנים מחייכות, את משפחת הרב בנימין וסולטנה הלוי, את דוד ורבקה פסח בליל כלולותיהם, את ארבעת הרבנים שחיו בשכונה וכמובן תצלומים מאלבומה של משפחת יוסף ומרים נבון, הוריו של הנשיא יצחק נבון.
אבי דן מספרת שבמהלך מלאכת איסוף התמונות נדמה היה לה כי הספרדים בילו זמן רב אצל הצלם, בעוד שהאשכנזים, גם כשכבר הצטלמו, התקשו למסור את תמונותיהם.
הכניסה מרחוב אגריפס, דרך הקשת הצמודה לחנות לכלים חד-פעמיים של גינדי. המהדרין ייהנו מהסרט שמציגה אבי דן בבית-ווינר, בו מספרות ארבע נשים שחיו כאן כילדות את סיפורה של אוהל משה.
משפחת אלחנטי. חצר שקטה, עבר תוסס
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים