תושבים בבית ג'אן מאיימים להחזיר פנקסי מילואים
משרד הפנים הודיע על פיזור המועצה המקומית בבית ג'אן ומינוי ועדה קרואה, שמורכבת מראש מועצת ראש פינה לשעבר, שאולץ להתפטר. "הבעיה היא שלראש העירייה שלנו אין אבא שהוא חבר כנסת, כמו שיש לראש עיריית בית שאן", הסבירו התושבים, שסגרו את שערי המקום בפני ראש המועצה הממונה ופתחו בצעדי מחאה
"אם בג"ץ לא יפסוק לטובתנו נגד פירוק המועצה, נחזיר את פנקסי המילואים שלנו. לא ייתכן שנתרום למדינה בלי סוף ואחר כך נקבל יחס משפיל כזה". כך אמרו תושבים מהיישוב הדרוזי בית ג'אן בגליל העליון.
עשרות מהם חסמו הבוקר (יום א') את הכניסה ליישוב, במטרה למנוע את כניסתו של ראש המועצה הממונה. זאת במחאה על מינוי הוועדה קרואה עליה הודיע משרד הפנים. ראש המועצה הגיש בשמו, בשם חברי מועצה ובשם ראשי רשויות דרוזים נוספים, עתירה לבג"ץ נגד פירוק המועצה.
"מדינה דמוקרטית צריכה לקבל את ההכרעה של הבוחרים שבחרו ראש מועצה וחברי מועצה. כולם צריכים להמשיך לכהן, כולל חברי האופוזיציה. רצון הבוחר במקרה זה, צריך להיות מעל רצונו של השר", הסבירו התושבים.
התושבים שהפגינו בכניסה ליישוב, הודיעו כי לא יאפשרו לשום אדם שאינו תושב בית ג'אן, ושלא נבחר בבחירות דמוקרטיות, להיכנס למקום ולתפוס את כס ראש המועצה.
מפגינים בבית ג'אן (צילום: אחיה ראב"ד)
ביום חמישי שעבר הודיע משרד הפנים על פירוקן של חמש רשויות בצפון. המועצות בבית ג'אן ואעבלין פורקו לחלוטין ואילו ביישובים קציר-חריש ופסוטה, ובעיר בית שאן, פוזרה רק המועצה, וראשי הרשויות ימשיכו לכהן. הוועדה בבית ג'אן מונתה, לדברי שר הפנים, כיוון שהמועצה הנבחרת לא הצליחה לאשר את התקציב או את תוכנית ההבראה.
עם קבלת הידיעה בבית ג'אן, הביעו תושבים רבים את זעמם על ההחלטה. בעשרת החודשים מאז נבחר ראש המועצה הנוכחי, יוסף קבלאן, הוא נאלץ להתמודד עם גירעון שוטף ומצטבר בשיעור 34.5 מיליון שקל, עם ניתוקי מים תכופים ומשכורות שלא משולמות לעובדי המועצה. בנוסף, קבלאן לא הצליח לגבש קואליציה איתנה ולהעביר את התוכנית ואת התקציב באישור מליאת המועצה.
"פיזור המועצה - החלטה פוליטית"
"כל מה שעשה בשנה האחרונה היה לגבש תוכנית הבראה, על פי הנחיות מדויקות של משרד הפנים", אמר מהנדס המועצה, מרעי נדים. "אמרו לנו להביא עורך דין מחיפה, הבאנו. אמרו להביא חשב מלווה, שקל לא יצא מקופת המועצה בלי אישור שלו. עכשיו הם באים בטענות? איפה הם היו בחמש השנים האחרונות, כאשר כל הגירעון הזה הצטבר?"
בבית ג'אן מתגוררים מעט פחות מ-10,000 תושבים. בגלל הגירעון הכבד במועצה, לא קיבלו חלק מהעובדים את משכורותיהם כבר יותר משנה. ביישוב לא מבוצעות כל עבודות פיתוח ותאורת הרחוב לא פועלת, משום שהמועצה מעדיפה לשלם את חשבון המים, ולחסוך בחשמל, לאחר שמקורות ניתקה את היישוב ממים למשך מספר שבועות.
"אני מאמין שבית המשפט העליון ייתן צו ביניים שיבטל את החלטת משרד הפנים", אמר ראש המועצה קבלאן ל-ynet. "זו החלטה פוליטית נטו שאין לה שום הצדקה ואחיזה במציאות. יש בארץ 160 רשויות בקשיים, חלקן בקשיים הרבה יותר קשים מאלה שבהם נמצאת בית ג'אן, ובכל זאת השר החליט לפזר דווקא את המועצה שלנו? זה לא הגיוני. אני שמח שיחד אתי שותפים בבג"ץ גם חברי המועצה וראשי רשויות דרוזים אחרים, אבל מי שבאמת נמצא מאחוריי הם קרוב ל-2,800 תושבים מבית ג'אן, שתומכים בי והצביעו עבורי בבחירות האחרונות".
גם התושבים בבית ג'אן מאמינים כי הסיבות האמיתיות להדחת המועצה, כולל העומד בראשה, פוליטיות גרידא. עובדה, בבית שאן, שסובלת מבעיות דומות, הותיר שר הפנים את ראש העירייה בתפקידו ופיזר רק את המועצה.
"הבעיה היא שלראש העירייה שלנו אין אבא שהוא חבר כנסת, כמו שיש לראש עיריית בית שאן ז'קי לוי (אביו הוא ח"כ דוד לוי). זו הסיבה היחידה שבגללה הדיחו אותו", אמר במרירות דובר מטה המאבק נגד הדחת ראש המועצה, ואהיב סויד. "הרי הוא ביצע כל מה שהורה לו משרד הפנים, בנוגע לתוכנית ההבראה, קיבל לעבודה חשב מלווה שחתם על כל גרוש שיצא מהמועצה. הכול על פי הנוהלים. מישהו פעל פה כנגדו, הייתה לו אופוזיציה חזקה, עם קשרים בממשלה, וככה הצליחו להפיל אותו".
ראש המועצה הממונה כשל בתפקידו הקודם
תושבים בבית ג'אן אמרו, כי אם לא יפסוק בג"ץ לטובת המשך כהונתו של קבלאן, יחריפו את הצעדים, ויסגרו את היישוב כליל. "על גופתנו ייכנס לכאן ראש מועצה שאינו תושב בית ג'אן. יותר מ-50 אחוז מהתושבים במקום בחרו ביוסף קבלאן והוא ראש המועצה החוקי שלנו. אם הבג"ץ והממשלה יחליטו אחרת, אנחנו נסגור את היישוב, ונחסום את הכניסה לכל אדם זר. אף אחד לא יגיע לפה ויכניס ידיים לכיס שלנו.
זהותו של ראש המועצה הממונה, אהרון ברנזון מראש פינה, מעוררת אף היא את זעמם של התושבים. ברנזון, שכיהן כראש מועצה ביישובו, אולץ לפרוש לאחר שבמשך שלושה חודשים במהלך כהונתו שהה בחו"ל, שם טיפל בעסקים פרטיים, וניהל את המועצה מרחוק. מול שלט שמפנה את הבאים לבית ג'אן לראש פינה, הסבירו המפגינים: "אם אומרים לנו שיש בבית ג'אן בעיה של ניהול לא נכון, אז למה מביאים לכאן אדם שנאלץ להתפטר מראשות המועצה שלו? מה זה כאן, לשכת תעסוקה לאנשי משרד הפנים?"
יחד עם ברנזון אמורים לכהן במועצה גם ראש מועצת רמת הגולן לשעבר, יהודה וולמן, גזבר המועצה המקומית מטולה, ינאי רגב, מנהל מחוז הצפון במשרד השיכון, עוזי שמיר, ומנהל המשרד לאיכות הסביבה במחוז הצפון, שלמה כץ.
משרד הפנים: המועצות פוזרו לאחר אזהרות
ממשרד הפנים נמסר בתגובה, כי "חמש הרשויות שהמועצות שלהן פוזרו, הן חמש הרשויות המקומיות היחידות בישראל שעד אמצע אוגוסט לא אישרו את התקציב לשנה הנוכחית, והמהלך בוצע לאחר אזהרות וארכות". לגבי איוש משרות במועצות הקרואות, ציינה הדוברת כי לתפקידים אלו נבחרו "אנשים מקצועיים בלבד, שמבינים בתחומי תכנון, תקצוב ושלטון מקומי. גם אלה שבחרו דווקא בהם היו אנשי מקצוע".
בתוך כך פנה ח"כ יצחק הרצוג (העבודה), אל שר הפנים, אברהם פורז, והזהיר כי המצב בבית ג'אן עלול להידרדר ל"אלימות ואנרכיה". לדברי ח"כ הרצוג, התחושה היא ששר הפנים נקט בצעד קיצוני של פירוק המועצה והדחת העומד בראשה רק כלפי ראשי יישובים בני מיעוטים. "ההבדל ברור בין אעבלין ובית ג'אן לשאר היישובים".
ח"כ הרצוג ביקש משר הפנים להיפגש עם נציגי היישוב ולהקשיב לטענותיהם, וכן לאפשר לראש המועצה תקופת התארגנות, כפי שאיפשר לראש עיריית בית שאן ולראשי מועצות נוספים.