600 חקירות באינתיפאדה, 90 כתבי אישום
דו"ח שהגיש הפרקליט הצבאי הראשי מסכם פעילות של 4 שנים, במהלכן הסתיימו 56 משפטים בלבד ובכולם הורשעו חיילים בעיקר בעבירות רכוש ואלימות. הפצ"ר: "נקודת התורפה שלנו היא המחסומים". ח"כ יצחק לוי: "אי אפשר לצפות מחייל לבדוק בסבלנות במחסום 8 שעות ברציפות. חייבים לעשות רפורמה מוחלטת במחסומים"
כ-600 חקירות מצ"ח נפתחו במהלך 4 השנים האחרונות נגד חיילי צה"ל - וב-90 מקרים הוגשו כתבי אישום. כך עולה מדו"ח שהגיש היום (ד') הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף מנחם פינקלשטיין, לוועדת חוקה של הכנסת.
מהדו"ח החצי שנתי על שמירת זכויות האדם במסגרת המלחמה בטרור, עולה כי 181 מהחקירות היו על עבירות רכוש, 217 מהחקירות על מקרי אלימות, 90 על גרימת מוות או פציעה מירי ועוד 100 חקירות בנושאים שונים.
מתוך אותן חקירות הוגשו עד כה כ-90 כתבי אישום, 34 בגין עבירות רכוש, 23 בגין עבירות אלימות, 22 בגין תקריות ירי ועוד 11 כתבי אישום בנושאים אחרים. עוד עולה מהדו"ח כי בשלב זה הסתיימו 56 משפטים ובכולם הורשעו החיילים. רוב המקרים היו מקרי אלימות ורכוש. בשנת 2004 בלבד נפתחו 120 חקירות והוגשו 30 כתבי אישום.
"נקודת התורפה - הפעילות במחסומים"
הפרקליט הצבאי הראשי, שמסיים בקרוב את תפקידו, סיכם את תקופת פעילותו ואמר: "אין לי גייסות בשטח, אין ספק שאותרה נקודת התורפה והיא שגרת הפעילות במחסומים וצה"ל מטפל בזה, אך איש לא מעלה בדעתו שפרקליטים צבאיים נמצאים כל יום בשטח".
לדבריו, "צה"ל עוסק בלחימה ומבחינה משפטית מדובר בעימות מזויון אבל גם במצב לחימה יש דין ויש דיין שהוא בית המשפט העליון, מה שלא ניתן להגיד על הצד השני".
ח"כ יצחק לוי, חבר ועדת חוקה, טען בדיון כי יש לעשות רפורמה מוחלטת במחסומים. לדבריו, "מצב זכויות האזרח חמור מאוד בעיקר במקומות בהם מתבצע מפגש עם חפים מפשע. מעמיסים על החיילים עומס נפשי רב. אי אפשר לבקש מחייל לבדוק בסבלנות במחסום 8 שעות ברציפות.
הנושא קיבל ממד של בעיה לאומית".
מנכ"ל "בצלם", ג'סיקה מונטל, טענה כי "הפרקליטות נוהגת סחבת וביזיון בית המשפט. ההתנהלות היא בניגוד להתחייבויות של צה"ל". מונטל הציגה שורה של מקרי מוות של פלסטינים בהם מתנהלת חקירה במשך שלוש שנים ויותר ו-6 מקרים שאירעו בחצי השנה האחרונה בהם השתמש צה"ל בפלסטינים כמגן אנושי.