אסטרונומים גילו חמישה ירחים חדשים לנפטון
צוות כלל עולמי של אסטרונמים אשר השתמשו בטלסקופ הקרקעי בצ'ילי והוואי, גילה כי לכוכב הלכת הרחוק והקר לפחות חמישה ירחים חדשים שלא היו מוכרים לנו עד כה
לאחר גילוי זוג ירחים נוספים לכוכב הלכת שבתאי על ידי קאסיני המקיפה אותו בימים אלו באה בשורה נוספת על גיוי של 5 ירחים חדשים לכובב הלכת נפטון. הגילוי נעשה על ידי צוות כלל עולמי של אסטרונמים אשר השתמשו בטלסקופ הקרקעי בצ'ילי והוואי.
לכל אחד מארבעת כוכבי הלכת הגזיים במערכת השמש ישנם שני סוגי ירחים עיקריים: ירחים "רגילים", ירחים אלו גדולים לרוב ומסתובבים סביב הפלנטה במסלול מעגלי ומסתובבים באותו כיוון כמו כוכב הלכת. הסוג השני – ירחים "לא רגילים", ירחים אלה קטנים יותר, בעלי מסלול אליפיטי יותר ומסתובבים בכיוון הפוך מזה של כוכב הלכת.
עד כה לא היה ברור איך ליחס את זוג הירחים הבלתי רגילים של נפטון – טריטון ונריד מכיוון שלכל אחד מהם היו תכונות שונות מכל הירחים הבלתי רגילים של הענקיים הגזים האחרים. למרות זאת, עם הגילויי של חמשת הירחים נראה כמו שירחיו הבלתי רגילים של נפטון דומים גם הם לירחים של הפלנטות האחרות וכי טריטון ונריד הינם יוצאי דופן.
הירח טריטון. רגיל או לא?
צוות אסטרונומים ובראשם מאת'יו הולמן (Matthew Holman) ממרכז Harvard-Smithsonian לאסטרופיזיקה גילה את הירחים החדשים בעזרת תמונות רחבות שדה ממצלמות CCD שהולבשו על טלסקופ הארבעה מטרים המוצב בצ'ילה ובעזרת טלסקופ ה 3.6 מטרים הממוקם בהוואי. המצלמות הללו מסוגלות להבחין בעצמים אשר חיוורים פי מאה מליון מכוכב בהיר. האסטרונומים צילמו סדרה ארוכה של תמונות וחיברו אותן בעזרת תוכנה לשם חיפוש אחר עצמים נעים וחיוורים שלא ניתן להבחין בהם בתמונה יחידה.
הצוות חקר את האזור בחלל הקרוב לנפטון שם יכולים להמצא ירחים המקיפים את כוכב הלכת. אזור זה המכונה גם "ספרת הגבעה" הוא האזור בו כוחות הכבידה של הפלנטה חזקים יותר מכוחות הכבידה של השמש, באזור זה יכולים ירחים להקיף את כוכב הלכת. מעבר לאזור זה הירחים ימשכו על ידי השמש ויקרעו מכח הכבידה של הכוכב או לא יגיעו אליו מלכתחילה. "ספירת הגבעה" של נפטון נמשכת עד לרדיוס של 1.15 כפול 10 בחזקת 11 מ' ממרכז הפלנטה.
צוות המחקר חישב כי כל הירחים החדשים שהתגלו הינם קטנים יחסית וקוטרם נע בין 30 ל 50 קילומטר. לפי הולמן, ראש צוות המחקר, גודלם הקטן יכול להעיד כל כך שהם הינם שברים של התנגשות בין שני גופים גדולים יותר אשר נלכדו בכח המשיכה של כוכב הלכת פלוטו. למעשה, כיום נהוג לחשוב כי רוב הירחים הבלתי רגילים של הפלנטות הגזיות נוצרו באופן זה.
אבי בליזובסקי מוסיף: בנוסף, יתכן שהתגלה גם ירח שישי, אולם הוא נצפה רק פעמיים ב-14 באוגוסט 2002 וב-3 בספטמבר של אותה שנה ומאז לא נראה שוב.
מתוך אתר "הידען ".