שתף קטע נבחר

נתניהו: השמן והרזה הישוו את משקלם

שר האוצר מדגיש כי ההישג הזה אינו כה גדול: ישראל עדיין רחוקה למדי מן המדינות המפותחות, מבחינת משקלו של המגזר הציבורי

"אחרי שנה וחצי של רפורמות, אני שמח לבשר לכם: אם האיש "השמן" שקל 55 קילו ו"הרזה" שקל 45 קילו, היום הם שוקלים בערך 50 קילו כל אחד" - כך אמר הערב (ד') שר האוצר בנימין נתניהו בכנס מגזין דה-מרקר שנערך בטרמינל נתב"ג 2000 החדש.

 

נתניהו התייחס בדבריו לטענתו בדבר המשקל היחסי של המגזר הציבורי

ושל המגזר הפרטי. בלשון ישירה: משקלו של המגזר הציבורי בתוצר הלאומי הגולמי (תל"ג) של ישראל ירד מ-55% ל-50% - ומשקלו של המגזר הפרטי עלה מ-45% ל-50%.

 

נתניהו ששבר שתיקה של מספר שבועות שבהם לא הרבה לתת הופעות פומביות נראה עייף וזחוח פחות מאשר בנאומים הרבים שנשא בשנה הראשונה לכהונתו כשר האוצר.

 

"יחד עם זאת", התריע נתניהו, "החדשות הרעות הן שהאיש הרזה במדינות המפותחות האחרות הוא המגזר הציבורי, שמשקלו במשק הוא בממוצע הוא 40%; כך שהלכנו רק שליש הדרך, כדי להגיע אל המדינות שאנחנו צריכים להשתוות אליהן. משקלה הגדול של הממשלה הופך אותנו במהירות לאנומליה עולמית".

 

שר האוצר הוסיף: "העולם נע במהירות עצומה מכלכלת מדינות לכלכלה עולמית. בעולם שבו אפשר להניע בלחיצת כפתור מיליארד דולר מצד אחד של העולם לצד השני, אין לנו אפשרות להתבצר. מי שלא יצליח לעבור את מחסומי הגלובליזציה - יפול. היו מדינות בדרום אמריקה שהתחילו בתהליך רפורמה כמו זה שאנו עוברים, ועצרו אותו בשל לחצים פוליטים דומים לאלה המופעלים עלי; ואותן מדינות פשוט נפלו. הכיוון שאנו הולכים אליו אינו תלוי בקושי או במכשול, אלא בהבנה שאין לנו ברירה".

 

בהמשך נאומו פירט נתניהו את הרפורמות העיקריות שהוא עדיין רוצה להעביר במשק: "הרפורמה בנמלים כבר נכנסה לפעולה; חברות הנמלים מוקמות בימים אלה. רפורמה חשובה מאוד, שאנו מקדמים כעת, היא הפרטת בז"נ (בתי הזיקוק). כמובן שהפרטת בזק תופסת הילוך גבוה מאוד; היא תושלם לגמרי בחודשים הקרובים, כאשר יחד איתה נמשיך לפתח את השוק המתחרה בבזק". ואז ציין: "המקום שבו אני נמצא (נתב"ג) מזכיר לי רפורמה גדולה נוספת שאנחנו עומדים לבצע, ברשות שדות התעופה".

 

"אבל" - הדגיש נתניהו - "הרפורמה החשובה ביותר שעומדת לפנינו היא הרפורמה הגדולה בשוק ההון, ביישום מסקנות ועדת בכר להפרדת קופות הגמל מהבנקים. אני לא יכול להבין מדוע בישראל העמלות על האוברדרפט הן כל כך גבוהות; אבל כשאתה בא לבדוק את התשואה על החיסכון, אתה רואה שבישראל בכלל אין money market fund. במקביל כמובן עומדת על הפרק הפרטת בנק לאומי ובנק דיסקונט. אני צופה מאבק לא קטן בשתי הזירות החשובות, חשובות, חשובות האלה. אחרי מה שעברתי בשנה וחצי האחרונות, ברור לי שהמאבק הזה יכוון אלי אישית - אבל זה לא משנה לי. חייבים לפתוח את עורקי החמצן של הכלכלה הישראלית".

 

לסיום ציין השר: "אחרי כל הרפורמות האלה שאותן נבצע עוד השנה, יש עוד רפורמה אחת עצומה; היא תהיה כנראה הרפורמה הגדולה האחרונה שנבצע – רפורמה בשוק הקרקעות. הרפורמה הזאת תצטרך לחכות כנראה שנתיים

שלוש. ייתכן שצריך יותר יציבות פוליטית בשבילה. אבל עד סוף כהונתי - כשם שביצעתי ואני מבצע את כל הרפורמות האחרות - אני אדאג שהמצב הקיים, שבו 92% מהקרקעות נמצאות בידי המדינה, לא ימשיך להתקיים. אחת הסיבות לעוני בעולם השלישי היא העובדה שלעניים באסיה אפריקה ודרום אמריקה יש דווקא נכסי נדל"ן עצומים, שנמצאים מחוץ לשוק החופשי. אחד ממנועי הצמיחה הכי חשובים של המערב הוא העובדה שהקרקעות במערב הן חלק מכוחות השוק. בארה"ב, 70 אחוז מבעלי העסקים הקטנים ממשכנים את בתיהם כבטוחות להצלחת העסק שלהם. בישראל, כמו בעולם השלישי, אי אפשר לעשות זאת כי אין כאן שוק קרקעות – הכל קבור אצל מנהל מקרקעי ישראל וקק"ל.

  

אירוע 100 המשפיעים שמקיים מגזין דה-מרקר הוא מפגש שנתי של צמרת הקהילה העיסקית בישראל לרגל צאת גיליון המגזין שבו מתפרסמת רשימת 100 האישים שלדעת עורכי המגזין הם המשפיעים ביותר על הכלכלה בישראל.

 

במקום הראשון נמצא גם השנה שר האוצר בנימין נתניהו; במקום השני גם השנה איש העסקים נוחי דנקנר, יו"ר קונצרן אי.די.בי. במקום השלישי נמצא השנה המפקח על הביטוח, אייל בן שלוש - בשל ההערכה כי הרפורמה בשוק ההון תחזק את כוחן של חברות הביטוח, על חשבון הבנקים.

במקום הרביעי נמצא איש העסקים יצחק תשובה, בעל השליטה בקונצרן דלק - בשל הרכישות הגדולות שביצע השנה; במקום החמישי יאיר המבורגר, יו"ר חברת הביטוח הראל - מסיבה דומה לזו שבגלל נכנס בן שלוש לרשימה. את המקום השמיני תופס השנה שר התמ"ת אהוד אולמרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי דלויה
הפגנת גימלאים נגד הגזרות (צילום ארכיון)
צילום: רפי דלויה
מומלצים