כ-322 הרוגים בפריצה לבית הספר בצפון אוסטיה
העיירה בסלאן הוכתה הלם: כ-322 הרוגים - בהם 200 ילדים, ויותר מ-700 פצועים בתום שלושה ימים בהם הוחזקו כ-1,200 בני ערובה בידי קבוצה של כ-30 טרוריסטים באולם ספורט בבית הספר. 27 מהחוטפים נהרגו כשניסו להימלט, שלושה נלכדו חיים. רוסיה מאשימה: הטרוריסטים - צ'צ'נים, במימון אל-קאעידה
לאחר שלושה ימים של אימה וחרדה הסתיימה אמש (ו') דרמת בני הערובה בבית הספר בעיירה בסלאן שבצפון אוסטיה, במחיר דמים כבד מנשוא: כ-322 בני אדם נהרגו - 200 מהם ילדים - במהלך פעולת החילוץ.
704 בני אדם נפצעו בדרגות שונות, בהם 259 ילדים. פצועים רבים פונו לבתי חולים ארעיים שהוקמו בשטח, וצוותים רפואיים הוזעקו מרחבי המדינה לסייע בטיפול בנפגעים. הנפגעים סובלים מתשישות וחרדה, לאחר שבמהלך 53 השעות בהן היו נצורים לא התירו החוטפים להכניס לבניין מים ומזון.
מספר הנפגעים הרב מחזק את ההערכות לפיהן באולם הספורט לא היו רק כ-400 בני ערובה כפי שמסרו גורמים רשמיים, אלא הרבה יותר. יועץ של הנשיא פוטין העריך שהחוטפים החזיקו באולם כ-1,200 בני אדם.
גורמים ביטחוניים מסרו כי 27 חוטפים נהרגו במהלך פעולת החילוץ ולאחריה, ושלושה נלכדו בחיים. ראש שירות הביטחון הרוסי, ואלרי אנדרייב, מסר כי עשרה מהחוטפים שנהרגו הם ממוצא ערבי.
פריצה מפתיעה
פעולת החילוץ בבית הספר, בו הוחזקו בני הערובה מאז יום רביעי, החלה ביום שישי בצהריים. כמאה אנשי קומנדו רוסיים פרצו לאולם הספורט תוך כדי פיצוץ קירות האולם, במטרה לאפשר לבני הערובה להימלט. אולם הפיצוצים גרמו להתמוטטות תקרת האולם, שקברה תחתיה רבים מהלכודים.
במקביל התנהל החילוץ תחת אש. החוטפים ירו לעבר החיילים שפרצו פנימה וגם לעבר בני הערובה, בהם ילדים, שניסו להימלט מהמקום.
בצילומי הטלוויזיה נראו חיילים ואזרחים המומים נושאים בידיהם ילדים תשושים ומבוהלים, ערומים למחצה, חלקם פצועים ומגואלים בדם.
הטרוריסטים ברחו למרתף - ונלכדו
לאחר חילוץ בני הערובה נמשכה הדרמה עוד שעה ארוכה. כתב "ידיעות אחרונות" דימיטרי פרוקופייב דיווח ממוסקבה כי חלק מהטרוריסטים התבצרו במרתף בית הספר ובשכונת מגורים סמוכה, ונלכדו רק כעבור כמה שעות.
גורם רשמי אישר מוקדם יותר כי הפריצה של כוחות הביטחון לבית הספר לא הייתה מתוכננת. על פי הדיווחים, היא החלה לאחר שהטרוריסטים הודיעו שהם מסכימים לפינוי של מספר גופות מפתח בית הספר. אולם כשנכנסו למקום שני אנשי ביטחון, הם נרצחו מיד.
בשלב זה אירעו שני פיצוצים - אולם לא ברור עדיין האם היה זה ניסיון של הטרוריסטים לפרוץ החוצה, או תקלה באחד ממטעני הנפץ שנשאו עימם. הפיצוצים גרמו לשריפה באולם הספורט ולקריסת הגג, אז החליט הקומנדו הרוסי לפרוץ פנימה.
בשלב זה ניסו הטרוריסטים להימלט מהמקום בשלוש קבוצות, חלקם ניסו להתחזות לבני ערובה נמלטים. קבוצה אחת ניסתה לצאת מהבניין אך נהדפה למרתף. כעבור כשעתיים הם נלכדו.
קבוצה שניה ניסתה להימלט לכיוון צפון, לרפובליקת אינגושטיה, אך נלכדה בידי כוחות הביטחון. אנשי מיליציה מקומית ביצעו לינץ' בחלק מהם והובילו את האחרים למעצר.
קבוצה שלישית יצאה דרומה אולם לא הצליחה לעבור את מעגלי האבטחה הפרושים במקום, והתבצרה בבית בשכונת מגורים סמוכה. הם כותרו בידי אנשי ביטחון וכעבור כשעה נורו או נלכדו.
החוטפים: צ'צ'נים שמומנו על ידי אל-קאעידה
חוליית החוטפים מנתה לפחות 30 טרוריסטים, לפחות עשרה מהם לדברי ראש הביטחון הרוסי - ערבים. גורמי הביטחון הרוסים טוענים כי הפעולה תוכננה על ידי שאמיל באסייב, הטרוריסט הצ'צ'ני המבוקש ביותר ברוסיה, במימון ערבי אלג'יראי בשם אבו עומר אל סייף, איש אל-קאעידה בצ'צ'ניה.
גורמי ביטחון אחרים סיפקו גירסה אחרת, לפיה הטרוריסטים היו אנשי ארגון מוסלמי קיצוני מרפובליקת אינגושטיה, שהיו מעורבים בניסיון הפיכה כושל ברפובליקה בחודש יוני.
הנשיא פוטין, שביקר פצועים בבתי החולים, סיפר כי הורה לסגור את גבולות רפובליקת צפון אוסטיה על מנת לאפשר לכוחות הביטחון לתפוס את כל המעורבים בפעולת הטרור.
דרמה ביום הראשון ללימודים
הדרמה בעיירה הקטנה בסלאן (כ-30 אלף תושבים), ברפובליקת צפון אוסטיה שבדרום-מזרח רוסיה, החלה ביום רביעי, היום הראשון ללימודים. מספר חמושים, בהם כמה נשים - פרצו לבית הספר ולקחו מספר גדול של תלמידים, מורים והורים - כבני ערובה.
תחילה דווח שהחוטפים דרשו מהרשויות הרוסיות לשחרר את חבריהם העצורים בכלא ברפובליקת אינגושטיה הסמוכה. מאוחר יותר אמר בכיר מקומי שהם דורשים את עצמאות צ'צ'ניה. גם כעת, כשהמשבר הסתיים, לא ברור לחלוטין מה בדיוק היו דרישותיהם של החוטפים.
החוטפים, חמושים ומצויידים בחגורות נפץ, איימו לפוצץ את הבניין על יושביו אם המשטרה או הצבא יפרצו פנימה. החוטפים כינסו את בני הערובה באולם הספורט של בית הספר, ואף הציבו ילדים בסמוך לחלונות כדי לשמש מגנים אנושיים. בשלב ההשתלטות עוד הצליחו מספר ילדים להימלט. אחרי מספר שעות הם שיחררו כ-15 ילדים.
לאחר כ-48 שעות הסכימו החוטפים לשחרר עוד 26 ילדים קטנים ומספר מבוגרים, מה שהעניק שביב תקווה להורים המודאגים שהמתינו מחוץ לבניין. רובם אמרו שהם מעדיפים שלא תהיה פריצה לבניין מחשש שהתמונה הקשה של הפריצה הקטלנית לתיאטרון במוסקבה, בה נהרגו כ-120 בני אדם, תחזור על עצמה.
תשומת לב בינלאומית
לאחר מספר שעות החל משא ומתן טלפוני עם החוטפים, אולם אלו סירבו להצעות כגון החלפת הילדים במבוגרים, דחו הצעות למתן מסדרון יציאה בטוח ואפילו לא הסכימו לאפשר הכנסת מזון ומים לבניין הנצור לכל אורך האירוע.
במהלך המשבר נמנעו בכירי הממשל הרוסי, ובראשם הנשיא פוטין, מלדבר עם התקשורת. אולם נוכח ההתעניינות הבינלאומית העצומה בדרמה, חרג פוטין ממנהגו בעיתות משבר ופירסם הודעה בה אמר שיעשה הכל כדי להבטיח את שלומם של הילדים.
מנהיגים בעולם, בהם מנהיגים ערבים, הביעו שאט נפש מההתקפה הקשה וגינו אותה.
ימי טרור ברוסיה
האירועים הקשים באים לאחר סדרת אירועי טרור קשים לא פחות ברוסיה. בשבוע שעבר נהרגו 89 בני אדם בהתרסקות שני מטוסי נוסעים. חקירה העלתה כי מדובר בפעולת טרור של שתי מחבלות מצ'צ'ניה שפוצצו מטעני נפץ במטוסים בעת ובעונה אחת כמעט.
ימים ספורים לאחר מכן התפוצצה מחבלת מתאבדת, צ'צ'נית גם היא, בפתח תחנת רכבת תחתית במוסקבה. באירוע זה נמנו תשעה הרוגים ועשרות פצועים.