השר פורז: רעבים בישראל? רק מי שבדיאטה
בישיבת הממשלה אמר שרון: "אני רואה את התורים לחלוקת המזון והעניים, אנשים מחפשים אוכל, המדינה לא יכולה להתנהל כך". שר הפנים השיב: "זו דמגוגיה, אין בישראל אנשים רעבים". בשיחה עם ynet הוא הסביר: "אין אנשים שהם ממש ממש רעבים, אולי רק מי שבדיאטה. מקסימום אוכלים לחם פשוט עם קצת מרגרינה". ארגון "לתת": "נודה לשר אם יגיד לאנשים הפונים אלינו במצוקה שהם לא רעבים"
"אין רעבים בישראל, זאת דמגוגיה" - כך קובע ערב ראש השנה שר הפנים, אברהם פורז.
בישיבת הממשלה הבוקר (יום א') עלתה השאלה, האם ישנם אנשים רעבים בישראל. זאת לאחר שראש הממשלה מתח ביקורת מרומזת כלפי נתניהו ומדיניות משרד האוצר: "אני רואה את התורים לחלוקת המזון ואת העניים, אנשים מחפשים אוכל, המדינה לא יכולה להתנהל כך. נכון שאומרים שבעתיד זה ישתפר, אבל כבר עכשיו אסור שיהיו דברים כאלה. הלכידות מתפוררת, נכון שעשינו כמה הקלות שאני לחצתי לגבי זקנים אבל זה לא מספיק", אמר ראש הממשלה.
השר פורז דחה את דברי ראש הממשלה. "יש עוני בישראל, אבל להציג אותנו כמדינה מוכת רעב זה עיוות של המציאות. זו דמגוגיה, אין אנשים רעבים". שרון המשיך בשלו והוסיף: "לא צריכים להיות דברים כאלה, זאת מצוקה אמיתית ואסור שתהיה. זה סימן מבשר רע לעתיד".
מאוחר יותר אמר פורז ל-ynet: "המצב קשה, אבל לא צריך להציג את ישראל כמדינה מוכת רעב. אין אנשים שהם ממש רעבים. מצוקה כן, עניים כן, רעבים - לא. אוכלים אולי אוכל פשוט, לחם שחור, מורחים במרגרינה פשוטה, לא אוכלים קוויאר, איקרות, פירות אקזוטיים - אבל להגיד שאין להם כסף כדי לקנות לחם זה מוגזם.
"אתה מכיר אחד כזה, רעב רעב נורא? אולי כאלה שהם בדיאטה. אסור להגזים. יש גם אנשים שהם הומלסים שלא רוצים להיכנס למקלטים. קשישים יש להם משהו מביטוח לאומי, לפחות לחם הם יכולים לקנות. נהיינו מדינה שהתרגלה להגזמות פראיות. אני נגד הגזמות. מספיק לומר שיש מצוקות וצריך להתמודד איתן, מבלי הלגזים ולומר שיש רעב. בתי תמחוי זה מנהג מאוד יפה, אנשים התרגלו לבוא לשם. אבל גם אם הם לא היו קיימים, אנשים היו מוצאים דרך עם חברים, כסף".
"שינוי מוכיחה שוב ושוב עד כמה היא חיה בכוכב אחר, לא מבינה ולא מחוברת לחברה הישראלית", כך הגיב ח"כ יצחק הרצוג מהעבודה לדברים. "זו חוצפה טיפוסית שנועדה לחבר אליו את כל השבעים דווקא בראש השנה".
יו"ר ש"ס, אלי ישי, הגיב: "די לנו מפורז, שכנראה חי בעולם דמיוני". ח"כ ישי הציע לפורז להצטרף אליו לחלוקת מצרכים ואוכל לנזקקים. "אולי כך הוא יבין את המצוקה והרעב המחפיר. דברים שכאלה הם אות קלון לממשלת ישראל".
גם חברו לסיעה של פורז, ח"כ אהוד רצאבי, דחה את הדברים. "לצערי יש רעבים בישראל כבר שנים רבות. לאחרונה מספרם גדל".
ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) אמר: "פורז משוכנע שאזרחי ישראל אוכלים סושי כי הרי הוא אינו רואה אנשים מחוץ למסעדות שהוא אוכל בהן. ברמת השרון תהיה משמעות מיוחדת לתפילה 'איזה לרעב ואיזה לשובע'".
יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ שאול יהלום, אמר: "ייתכן כי במפלגת שינוי אין אנשים רעבים, אלינו מגיעים כל הזמן סיפורים על חיילים שלוקחים אוכל הביתה, ילדים רעבים ומשפחות במצוקה".
יו"ר ארגון "לתת", עו"ד ערן וינטרוב, הגיב לדברי השר בתדהמה: "נודה לשר אם יגיד לאנשים הפונים אלינו במצוקה, שהם לא רעבים. רוב הציבור בישראל רואה את הטיפול בעוני כבעיה הדחופה ביותר לטיפול". וינטרוב קרא לראש הממשלה לעמוד בראש גוף לאומי למאבק בעוני.
ועדה תבחן את שכר הלימוד
הדיון בממשלה היום בנושא העוני התעורר לאחר שהממשלה אישרה את הצעת שרת החינוך, לימור לבנת, להקמת ועדה שתבחן את שכר הלימוד באוניברסיטאות.
הוועדה אמורה להמליץ על גובה שכר הלימוד לתואר ראשון ושני במוסדות להשכלה גבוהה המתוקצבים על ידי המדינה החל משנת הלימודים תשס"ו, תוך בחינת תגבור הסיוע לסטודנטים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך.
שר החקלאות, ישראל כץ, היה השר היחידי שהצביע נגד ההצעה. כץ טען שהקמת הוועדה במתכונת המוצעת תוביל בהכרח לייקור כללי של שכר הלימוד.
"אם לא מגדילים את התקציב הכולל ומוזילים את שכר הלימוד לחלק בלבד - המשמעות היא שמייקרים לכולם", הסביר כץ. "אני בעד לעזור למי שצריך, אבל לא לייקר את שכר הלימודים למרבית הסטודנטים. יש כאן מסר מוטעה, זה יגרום לכך שסטודנטים רבים, גם מהמעמד הבינוני, לא יוכלו ללמוד. עלינו לחזק במקום לפגוע".
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר: "אסור שיהיה מצב שיהיו סטודנטים שאין להם כסף ללמוד, צריך לממן את מרבית שכר הלימוד". השר מאיר שטרית אמר כי הוא עבד כדי לממן את שכר הלימוד. השר נתניהו הצטרף והוסיף כי כדי לממן את לימודיו קיבל הלוואה, אותה כיסה לאחר מכן.
השר כץ השיב לו: "עם כל הכבוד אתם אנשים מוכשרים, תראו את המציאות היום, מי אמר שלכולם יש היום עבודה? מי שצריך סיוע שיקבל, אך למה להעלות את שכר הלימוד?"